Ce spune expertiza medicală efectuată la cererea FSB în cazul şamanului care voia să-l exorcizeze pe Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şamanul din Siberia arestat pentru că voia să-l exorcizeze pe Vladimir Putin a primit un diagnostic la cererea Serviciului Federal de Securitate (FSB). Potrivit autorităţilor, el suferă de o boală mentală. ONG-ul care îi reprezintă interesele denunţă această constatare şi anunţă o expertiză independentă.

Aleksandr Gabişev, arestat în septembrie în Republica Buriatia şi trimis în regiunea sa natală Saha, a fost „declarat iresponsabil de actele sale din cauza unor tulburări mentale“, concluzie stabilită în urma unei expertize medicale, anunţă organizaţia „Pravozaşcita Otkrîti“ într-un comunicat.

Potrivit ONG-ului, această expertiză a fost realizată la 20 septembrie la cererea FSB, moştenitorul KGB-ului sovietic.

Şamanul a fost forţat să semneze un document în care el acceptă expertiza, potrivit ONG-ului.

Organizaţia pregăteşte acum o expertiză medicală independentă, care va fi făcută „săptămâna viitoare“ împreună cu specialişti de la Moscova.

Aleksandr Gabişev, un şaman în vârstă de 51 de ani din Iakutsk, capitala Republicii Saha, situată în nordul Siberiei Orientale, a plecat pe jos spre Moscova pentru a organiza un ritual de exorcizare în faţa Kremlinului şi a-l alunga astfel de la putere pe „demonul“ Vladimir Putin, care îşi ţine ţara, potrivit lui, „în frică şi în depresie“.

Şamanul din Iakutsk şi-a început periplul în martie şi a adunat pe drum mai mulţi aderenţi, unii convinşi, alţii amuzaţi de ideile sale. Îşi propusese să ajungă în faţa Kremlinului în 2021. A fost arestat în noaptea de 17 spre 18 septembrie în Republica Buriatia, în sudul Siberiei Orientale. Campase, împreună cu însoţitorii săi, pe marginea unei autostrăzi din apropierea Lacului Baikal.

Cu toate că a fost arestat pentru comiterea unei crime, şamanul s-a trezit cu un dosar pentru „apeluri publice la activităţi extremiste“, o infracţiune pasibilă cu trei ani de închisoare.

Luând act de cazul său, Ministerul rus al Sănătăţii a dat asigurări acum câteva zile că este pregătit să-i „acorde asistenţă medicală de calitate“.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, critică metodele aplicate de autorităţile ruse împotriva lui Aleksandr Gabişev, comparându-le cu cele ale „KGB-ului sovietic“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite