Ce greşeli a făcut spionajul militar rusesc în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov surprinşi de o cameră de supraveghere FOTO Arhivă
Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov surprinşi de o cameră de supraveghere FOTO Arhivă

Autorităţile britanice sunt convinse că ştiu totul despre tentativa de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal, lanţul de comandă ducând până la preşedintele rus Vladimir Putin.

Celula care a stat în spatele atacului de la Salisbury a fost descoperită, iar serviciile secrete ruse vor avea nevoie de câteva decenii pentru a-şi recăpăta  poziţia în Marea Britanie, relatează The Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, care citează surse apropiate dosarului, autorităţile de la Londra au eliminat această celulă în timp ce anchetau otrăvirea cu Noviciok, un agent neurotoxic, a fostului spion GRU şi colaborator MI6 Serghei Skripal, găsit inconştient la începutul lui martie anul trecut pe o bancă din Salisbury, un oraş medieval din sudul Angliei.

Atacul de la Salisbury, primul cu o substanţă chimică comis într-o ţară europeană după Al Doilea Război Mondial, a fost coordonat de GRU, agenţia de spionaj a Statului Major al Armatei Ruse. Lanţul de comandă duce până la la liderul de la Kremlin, care a dat undă verde operaţiunii, notează The Telegraph, care citează surse separate.

„Suntem convinşi că ştim totul despre Salisbury“, dă asigurări o sursă.

Suspecţii au fost identificaţi de o celulă antiteroristă, care a pus cap la cap imagini surprinse de camerele de supraveghere şi diverse informaţii, precum detalii despre zbor, despre şederea agenţilor sub acoperire etc.

Aceste informaţii nu ar fi ajuns în mâna autorităţilor britanice fără o serie de gafe a GRU. De exemplu, GRU a fost neglijent cu detaliile din paşapoartele celor doi agenţi trimişi să-l lichideze pe Skripal. Aşa s-a ajuns la demascarea spionilor Aleksandr Mişkin şi Anatoli Cepiga, care au acţionat ca Aleksandr Petrov, respectiv Ruslan Boşirov. Cei doi sunt „eroi“ ai Rusiei, fiind omagiaţi chiar de Putin pentru acţiuni desfăşurate în Ucraina în 2014, anul anexării Peninsulei Crimeea şi izbucnirii conflictului armat din sud-estul acestei ţări.

Alţi 40 de agenţi ruşi au fost descoperiţi pe lângă cei doi, cu toţii având menţionat pe paşapoarte Horoşevskoie Şose 76B, sediul central al GRU.

Informaţii suplimentare despre activităţile GRU în Europa au fost obţinute în urma arestării la Haga a unor agenţi ruşi care spionau Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

În plus, valul de expulzări de diplomaţi ruşi care a urmat atacului de la Salisbury a dus totodată la distrugerea reţelei de agenţi sub acoperire.

„GRU va avea nevoie de decenii pentru a-şi recâştiga poziţia în Marea Britanie“, a subliniat sursa sus-menţionată.

Autorităţile de la Londra sunt convinse că majoritatea celor 23 de diplomaţi ruşi expulzaţi din Marea Britanie erau de fapt agenţi sub acoperire.

Potrivit surselor citate de The Telegraph, serviciul rus de externe încearcă cu disperare în prezent să acopere golul lăsat de GRU în Occident.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite