Ce se ascunde în spatele războiului comercial dintre Rusia şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Belarus s-au acutizat de la sfârşitul anului trecut. Filosoful belarus Vladimir Matskvici avertizează că Moscova ar urmări încorporarea ţării sale.

Pe fondul războiului comercial Rusia-Belarus, filosoful şi metodologul belarus Vladimir Matskevici a publicat, săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook o "scrisoare deschisă către preşedintele Aleksander Lukaşenko", care a provocat o dezbatere largă în Belarus. În epistolă, Matskevici susţine că suveranitatea ţării sale este ameninţată: există riscul ca Belarus să fie încorporată în Rusia prin reformă constituţională. Pentru a evita acest lucru, filosoful propune convocarea unei adunări constitutive, care să elaboreze în mod deschis şi public o nouă constituţie pentru Belarus.

Într-un interviu pentru DW, Matskevici spune  că nu ştie dacă Lukaşenkă a citit scrisoarea şi nici nu-i pasă. „Nu mă adresez lui Lukaşenko în scrisoarea mea. I-am folosit numele pentru a apela la societatea din Belarus. Am scris despre ameninţarea din partea Rusiei.

„Obiectiv, Rusia nu are nevoie să anexeze Belarus, acest lucru este necesar doar unei anumite grupari de forta”, scrie filosoful.

„Grupurile de lucru, organele aşa-numitului „Stat Unional” sunt toate instrumentele voastre ( a lui Lukasenko – n.r.) si a lui Putin, nu au nici proprie voinţă, nici poziţie … Execută mecanic toate ordinele … Dvs. aţi dus situaţia la asta. Aţi semnat acordurile cu permisivul Elţin, dar aveti de-a face cu durul si autoritarul Putin. În plus, Putin se află într-o situaţie dificilă, fara loc de manevră, nu are multe opţiuni … Sper că Putin nu v-a dat încă ultimatum. El poate s-o faca. Şi nu il va opri nimic daca nu va avea alte opţiuni pentru a-şi atinge obiectivele sale de anexare a Belarusului şi de anulare a suveranitatii noastre“, – continua Maţkevici.

rusia belarus

El observa faptul că schimbarile in Constituţie urmeaza să se faca simultan în Rusia şi Belarus. „Această sincronizare ma sperie. În plus, neoficial, în Rusia se vorbeste despre acordarea tuturor întelegerilor privind „Statul Unional” a statutului de act constituţional, iar aceasta este o ameninţare directă la adresa suveranităţii noastre”, scrie filosoful.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ameninţat că va suspenda tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul belarus, după ce Moscova a restricţionat importul de fructe din Belarus, pe motiv că merele şi perele exportate de Minsk ar proveni din ţări membre ale Uniunii Europene, care fac obiectul unui „embargo alimentar” instituit de Rusia, ca răspuns la sancţiunile UE instituite împotriva părţii ruse după anexarea peninsulei Crimeea, informează site-ul newsru.com.

Ruşii „au ajuns la un asemenea grad de tupeu încât încep să ne răsucească mâinile”, a reacţionat furios Lukaşenko joi, în cursul unei şedinţe cu blocul economic al guvernului său, exprimându-şi indignarea faţă de stadiul relaţiilor comerciale şi economice cu Federaţia Rusă.

„În ultimul timp -poate că mass-media mint, poate că experţii îmi raportează o informaţie eronată- îmi este dat să aud şi să citesc tot mai frecvent că partenerul nostru comercial principal -le place ruşilor să se numească „parteneri” – instituie din ce în ce mai multe sancţiuni împotriva Belarus”, a afirmat Lukaşenko, adăugând: „Ei înşişi se află sub sancţiuni şi le condamnă, şi îi susţin în această privinţă absolut, dar – în acelaşi timp – luptă cu aceleaşi arme împotriva celor mai apropiaţi aliaţi”.

Belarus va limita sau va bloca tranzitul petrolului rusesc în legătură cu intrarea în reparaţii a oleoductului „Drujba” (Prietenia), a anunţat după şedinţa prezidată de preşedintele belarus vicepremierul său Igor Petrişenko, potrivit agenţiei de presă Belta, citată de agerpres.ro.

El a explicat că specialiştii cereau încă acum jumătate de an închiderea conductei pentru reparaţii capitale, având în vedere că aceasta funcţionează fără întrerupere de peste 50 de ani, dar atunci Minskul a decis să nu-i pună în dificultate pe „partenerii ruşi” şi să nu blocheze tranzitul petrolului rusesc.

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Belarus s-au acutizat încă de la sfârşitul anului trecut, după ce Federaţia Rusa a anunţat anularea treptată a scutirilor de taxe vamale la exporturile de petrol în Belarus şi, în acelaşi timp, majorarea impozitului pe sondă. Înainte, Belarus cumpăra petrol rusesc scutit de taxe vamale, îl rafina, instituia o taxă similară cu cea din Rusia şi îl revindea. După eliminarea de către Rusia a taxelor vamale, produsele din Belarus riscă să nu mai fie competitive.

Sancţiunile Moscovei şi reacţia virulentă a Minskului intervin pe fondul zvonurilor potrivit cărora Moscova ar dori o reintegrare mai aprofundată între Rusia şi Belarus, până la alipirea acesteia din urmă în componenţa Federaţiei Ruse, pentru ca la expirarea actualului mandat de şef al statului, Vladimir Putin – care constituţional nu ar mai putea candida – să devină preşedintele noului stat Rusia-Belarus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite