Cazul spionului rus care a vrut să se infiltreze la Curtea Penală Internaţională de la Haga. Ce spun foştii colegi de la o universitate de prestigiu din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Vladimirovici Cerkasov FOTO via CNN
Serghei Vladimirovici Cerkasov FOTO via CNN

Serghei Vladimirovici Cerkasov, spionul rus prins în Olanda în timp ce încerca să se infiltreze ca intern la Curtea Penală Internaţională de la Haga, a studiat la School of Advanced International Studies (SAIS) a Universităţii Johns Hopkins, un program de elită urmat de personalul militar şi diplomatic american, dar şi de viitori spioni, potrivit unor surse, relatează CNN.

Serghei Vladimirovici Cerkasov se prezenta sub identitatea unui brazilian, Viktor Muller Ferreira, însă foştii săi colegi spun că acesta nu se pupa deloc cu accentul său, ce părea rusesc. 

„Privind înapoi, a fost un semnal de alarmă. Îmi amintesc că mi-a trecut prin minte că nu are niciun sens”, a spus un fost coleg care a încercat să se împrietenească cu el.

Cerkasov a absolvit programul masteral în 2020. Recent, serviciile de informaţii olandeze l-au identificat drept un ofiţer militar din serviciile ruse de informaţii. Spionul rus a încercat să intre în Olanda în luna aprilie pentru a începe un internship la Curtea Penală Internaţională de la Haga, care investighează printre altele şi crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

Autorităţile l-au oprit pe aeroport şi l-au trimis înapoi în Brazilia, unde era înregistrat ca un brazilian ai cărui părinţi sunt decedaţi, potrivit informaţiilor poliţiei braziliene.

Modul cum l-au descoperit americanii nu este deloc clar. Potrivit unei surse, bărbatul era obiectul unei anchete FBI, în timp ce oficiali americani au declarat că agenţiile americane şi olandeze de informaţii ţineau legătura în privinţa lui Cerkasov şi îi monitorizau activitatea.

Foşti oficiali de informaţii spun că profilul lui Cerkasov se încadrează într-un tipar bine cunoscut al Rusiei de a plasa agenţi tineri în instituţii academice americane pentru a-şi construi identităţi acoperite puternice.

Frecvent, misiunea aşa-numiţilor „ilegali” – spioni operând sub identităţi fără legătură cu guvernul rus – se rezumă la stabilirea unei prezenţe legitime ca studenţi, spune John McLaughlin, fost director-adjunct al CIA şi în prezent profesor la SAIS.

„Nu este ieşit din comun. Bănuiala mea este că trecerea prin program a fost un soi de experienţă de spălare pentru el. Aceşti ilegali ruşi tind să treacă printr-un lung proces de acreditare pentru a-şi stabili credibilitatea a cine pretind că sunt”, a explicat el.

Spionul pare să-şi fi îndeplinit misiunea cu succes – sociabil şi plăcut de colegii săi, era apreciat şi chiar favoritul unor profesori de la care de altfel a obţinut şi scrisoarea de recomandare pentru intershipul de la Haga.

„Era un tip foarte amabil, deschis la minte, extrem de activ la cursuri. Nu aş fi suspectat niciodată că ar fi spion”, spune un fost coleg.

Un alt coleg povesteşte că Cerkasov a devenit retras după ce l-a întrebat, judecând după accentul lui, dacă este de origine rusă.

Mai mulţi foşti  oficiali de informaţii au declarat pentru CNN că nu ar fi exclus ca contraspionajul american să fi ştiut de el şi să-i fi permis să studieze pentru a-l supraveghea şi a afla mai multe despre o posibilă reţea, contacte şi metode de acoperire.

Alţii spun că e posibil şi ca serviciile de informaţii să fi aflat târziu de activitatea lui, eventual după ce şi-a terminat studiile şi a început propriu-zis să efectueze acţiuni de spionaj.

Infiltrarea unui spion la Haga ar permite Rusiei o pătrundere în anchetele privind crimele de război ale Rusiei  - în Georgia, şi acum în Ucraina.

„Din aceste motive, accesul acoperit la informaţiile interne ale Curţii Penale ar fi extrem de valoroase pentru serviciile de informaţii ruse”, se arată în comunicatul serviciilor olandeze de informaţii.

Spionii sunt mai uşor de descoperit în ziua de azi, când mijloacele de supraveghere sunt omniprezente şi un profil online devenit brusc inactiv poate ridica imediat suspiciuni.

„Un gen de ilegal pe termen lung nu e un soi de specie rară doar că e ceva mult mai greu de obţinut decât era odată. Este valabil pentru toată lumea”, spune un fost ofiţer de contrainformaţii.

Cazul lui Cerkasov nu este unic – SUA au mai expulzat agenţi ruşi care au absolvit universităţi prestigioase, între care şi Andrei Bezrukov, absolvent al John F. Kennedy School of Government al Universităţii Harvard. Acesta a fost deportat împreună cu familia lui la 10 ani de la încheierea studiilor, iar diploma i-a fost anulată.

Cerkasov a muncit ani de zile la acoperirea sa. Agenţia de informaţii olandeză a publicat o „legendă”  al cărei autor a fost probabil spionul însuşi. El a elaborat un adevărat istoric al familiei întins pe generaţii, presărat cu detalii foarte intime despre el. S-a născut la Rio de Janeiro în 1989, detestă peştele, are o mătuşă preferată, s-a îndrăgostit de profesoara de geografie.

În 2014, a început cursurile la Trinity College Dublin, absolvind în 2018, cu o diplomă în ştiinţe politice. În acelaşi an, s-a înscris la studii masterale în SUA, optând pentru SAIS.

În vremea studenţiei, Muller a fost extrem de activ online. În 2017, a creat un blog pe probleme geopolitice, potrivit companiei de investigaţii open-source Bellingcat. A avut conturi de Facebook şi Twitter, unde a ţinut legătura cu prieteni din ambele şcoli, iar în 2018 a încărcat un clip pe You Tube în care şi-a prezentat pasiunea pentru motociclete şi o nouă achiziţie.

Scopul înfiltrării lui la Haga este încă neclar – e posibil să nu fi fost un plan bine stabilit, ci bazat pe oportunitate. Totuşi, cursurile de la SAIS sunt relevante pentru cineva care ar urmări o carieră la Haga.

De pildă, Cerkasov este autorul unei analize, obţinută şi examinată de CNN, ce pledează pentru potenţiale acţiuni ale SUA la ONU în vederea opririi unui genocid. El a participat ca audient sau student la un curs de diplomaţie strategică, popular printre militari şi specialişti în domeniul informaţiilor. Profesorul era Jim Steinberg, fost secretar de stat adjunct în administraţia Obama şi actualul decan al SAIS, potrivit unor foşti studenţi.

Personalul şcolii a primit cu stupoare vestea că studentul brazilian cu accent ciudat era de fapt un spion rus. Ei nu au primit decât informaţiile esenţiale, se plâng foştii studenţi.

„Este descurajant. Din punctul meu de vedere, ridică multe întrebări despre cum de a fost înscris şi cum a fost posibil să călătorească”, a dezvăluit colegul care l-a întrebat ce este cu accentul său.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite