Cazul Safronov. Fostul jurnalist şi consilier al şefului Roskosmos, inculpat pentru trădare

Cazul Safronov. Fostul jurnalist şi
consilier al şefului Roskosmos, inculpat pentru trădare

Ivan Safronov în momentul reţinerii de către agenţi FSB FOTO Arhivă

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost inculpat luni pentru „trădare”, anunţă avocatul său Ivan Pavlov, conform Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ivan Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat săptămâna trecută de forţele ruse de securitate sub acuzaţia că a transmis secrete militare către Cehia, ţară membră NATO. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o condamnare de până la 20 de ani de închisoare.

Un jurnalist talentat specializat în domeniul militar, Safronov era din mai consilier al directorului agenţiei spaţiale ruse Roskosmos Dmitri Rogozin.

Întrebat despre secretele care ar fi fost transmise de Safronov cehilor, avocatul Ivan Pavlov spune că ar fi vorba de livrări de armament rusesc în Orientul Mijlociu şi Africa.

Potrivit anchetatorilor, secretele respective au fost transmise ulterior de cehi către americani.

Autorităţile ruse evită să dea informaţii despre acest caz, procesul urmând să aibă loc cu uşile închise.

Luni, zece jurnalişti au fost arestaţi în timp ce îşi arătau sprijinul faţă de Safronov în faţa închisorii Lefortovo din Moscova.

Ei denunţă secretizarea dosarului, apreciind că este fabricat. În opinia lor, Safronov este victima unei răzbunări pentru articolele în care a pus de armata rusă în situaţii jenante. O petiţie pentru desecretizarea dosarului şi prezentarea exactă a acuzaţiilor şi a dovezilor a strâns peste 55.000 de semnături, notează Reuters.

„Bineînţeles că este un dosar înscenat, este vorba de intimidare”, a declarat ziarista Arina Borodina, arestată luni.

„Vania este un adevărat patriot. Sunt puţini oameni de felul acesta. Iar oamenii de felul acesta nu sunt spioni”, a declarat jurnalista Kira Latuhina într-o înregistrare video făcută în scopul susţinerii lui Safronov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: