SCENARIU Câteva mii de soldaţi unguri au pătruns în Ardeal. Invazie sau escaladare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României care ne explică diferenţa între invazie şi escaladare. FOTO facebook.com
Preşedintele României care ne explică diferenţa între invazie şi escaladare. FOTO facebook.com

5000 de soldaţi unguri au pătruns astăzi dimineaţă în Ardeal. Deşi erau înarmaţi până în dinţi şi cu tehnică militară de ultimă oră, Budapesta afirmă că se aflau pur şi simplu în timpul liber. Preşedintele României iese la tribună pe la amiază şi ne spune să stăm calmi că nu e nici o invazie ci doar o escaladare a situaţiei. Nu e război, ci vacanţă.

În scenariul de mai sus, poate îmi explică şi mie preşedintele României când e război sau nu, când e invazie sau nu (binenţeles că nu a trecut nimeni graniţa).

Ieri a ieşit la televizor să îmi explice că mii de soldaţi ruşi în Ucraina nu reprezintă Invazie.

Probabil că dacă trupele străine nu sunt pe teritoriul României atunci cu siguranţă nu poate fi război în Ucraina.

Dacă avem câteva mii de soldaţi ai unui stat străin care ar trece graniţa României atunci nu ar fi război sau invazie, cel mai probabil o plimbare matinală.

Când e domnule preşedinte război sau invazie? Dacă un soldat trece graniţa poate fi considerată o întâmplare, când zeci de soldaţi trec graniţa poate fi considerat un accident, când sute de soldaţi trec graniţa putea spune că vorbim de o răzmeriţă, dar când vorbim de câteva mii nu e decât  o escaladare?

Cam de câţi ruşi ar fi nevoie în Ucraina ca dumneavoastră sau NATO să consideraţi că ar fi o invazie? Să înţeleg că nu sunt de ajuns câteva mii plus altele mii organizate cu etnici ruşi din Ucraina? În viziunea dumneavoastră cam de câte tancuri ar fi nevoie ca să puteţi considera că Ucraina este sub asediu?

Să înţeleg că în regiunea transnistreană nu a fost invazie sau război ci doar o escaladare. De asta nu a făcut în acele momente statul român mare lucru?

Nu vi se pare mai oportun, ca următor stat pe listă, să demaraţi o campanie diplomatică de solicitare a intervenţiei?

Nu ştiţi că în perioada interbelică, Rusia, care avea graniţă directă cu noi, a încercat aceeaşi strategie cu „separatişti" şi soldaţi ruşi aduşi în Bugeac? E bine că atunci aveam oameni de stat serioşi şi care au intervenit imediat şi de la primele semne, fără a se întreba dacă e bine să supere Rusia.

Am văzut că aţi cerut astăzi intervenţia şi ajutorul, dar poate eraţi mai credibil dacă aţi fi considerat că vorbim de un război şi nu de o escaladare, că vorbim de o invazie.

Nu e mai ieftin pentru noi să apărăm graniţele democraţiei cât mai departe de noi? Nu de asta am trimis trupe în Irak şi Afganistan?

Acum aşteptăm să avem alături un stat duşman în loc să susţinem un stat tânăr care doreşte să o ia de la capăt alături de noi?

Nu ar fi bine pentru România să aibă graniţe cu o Ucraină democratică şi prosperă şi nu cu un nou Belarus subordonat Moscovei?

Vreţi să vă aduc aminte cum a investit Cuza în mişcarea de eliberare din Polonia ocupată de ruşi sau cum a susţinut pe sârbi împotriva ocupaţiei otomane? Mai ştiţi când Carol I a făcut linişte în Balcani înainte de Primul Război Mondial? Binenţeles că el era un adevărat om de stat, dar parcă şi dumneavoastră îmi lăsaţi impresia că aţi putea fi.

Ce pierdem şi ce câştigăm dacă susţinem o Ucraină democratică?

Oare nu am fi mai mândri şi alţii ne-ar respecta mai mult pentru că am fi ales să îi ajutăm la greu? Oare nu am câştiga un partener pe termen lung şi cu potenţial mare de a fi puternic? Oare nu ar fi bine să fim primii care ar face acest gest? Vreţi vecini doar precum Ungaria, permanent agresivi?

În momentul de faţă nici unul din statele din jurul nostru nu are potenţial economic ridicat astfel încât să întreţinem relaţii economice eficiente. Ucraina are resurse şi poate ar fi bine să îi ajutăm ca, de fapt, să ne ajutăm pe noi.

P.S. Imaginea de mai sus este elocventă pentru situaţie. Pentru francezi în 1940 a fost o invazie, deşi probabil pentru nemţi a fost... Turul Franţei. Ea a fost publicată pe Facebook tot referitor la acest subiect de către unul din prietenii virtuali.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite