Cât de singur se simte Putin la Kremlin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardiere strategice de tipul B-52 H au participat la exerciţiul militar aerian "Global Thunder" - 2021.Foto: Jacob Wrightsman / Forţele Aeriene ale SUA.
Bombardiere strategice de tipul B-52 H au participat la exerciţiul militar aerian "Global Thunder" - 2021.Foto: Jacob Wrightsman / Forţele Aeriene ale SUA.

După ce luni de zile am fost păcăliţi cu lupta politică internă, prin care unii mioritici i-au dat jos, din fotolii înalte, pe oficiali de pripas, mai nou avem parte de Commedia dell'arte a unor iluştri decidenţi răsăriteni, care îşi joacă rolurile cu o măiestrie de parcă au început şi ei să creadă legendele geopolitice oferite, cu generozitate, opiniei publice internaţionale.

Astfel, conform agenţiei de presă Reuters, ministrul rus al apărării a acuzat marţi, 23 noiembrie 2021, faptul că bombardiere americane au simulat o lovitură nucleară asupra Rusiei din două direcţii diferite.

Nu acum, ci la începutul acestei luni.  

El s-a plâns că avioanele au ajuns la 20 km (12,4 mile) de graniţa cu Rusia. 

Întrebarea de bun simţ este de ce neprihănita conducere a armatei ruse a semnalat abia acum exerciţiile aeriene americane menţionate?!... 

Pentagonul a precizat că exerciţiile sale au fost anunţate public la acea vreme şi au respectat protocoalele internaţionale. 

Unul fiind, vorba vine, arătarea reciprocă a pisicii nucleare... 

Acuzaţia Moscovei - reaminteşte Reuters - vine într-un moment de mare tensiune cu Washingtonul, din cauza Ucrainei, oficialii americani exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc asupra vecinului său din sud - o sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă. 

Dar se ştie - nu-i aşa? - că la Kremlin nu conduc fecioare neprihănite. 

Însă se aplică diversiunea militarǎ rusǎ, cunoscutǎ şi sub numele de maskirovka /deghizare/ camuflaj/ diversiune. 

Aici este vorba, conform manualului estic de referinţă, de doctrina care acoperă o paletă largă de măsuri în domeniul militar, politic sau informaţional. 

Se utilizează, de o manieră machiavelică, metode de camuflare a acţiunilor/intenţiilor, de negare a acţiunilor/intenţiilor şi dezinformare.

Deci nu este vorba de jocuri de copii? 

Nu, doar de măsuri ce sunt executate pe timp de război, cât şi pe timp de pace. 

Şi trebuie să recunoaştem că oficialii ruşi îşi joacă bine rolul de victime ale propagandei ucrainene. 

O propagandă - nota bene - a disperării, nu a demnităţii naţionale, Kievul fiind conştient că, pe termen lung, Ucraina nu poate menţine, în formula actuală, restricţiile privind viaţa minorităţilor naţionale, inclusiv aceea care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu.  Când te plângi de asuprirea rusă în Donbas şi joci rolul de asupritor în Bucovina de Nord şi în Basarabia de Sud, consultarea unui psiholog poate fi amânată, dar nu evitată...

Moscova a acuzat, la rândul său - ne mai semnalează Reuters - Statele Unite, NATO şi Ucraina de comportament provocator şi iresponsabil, subliniind livrările de arme ale SUA către Ucraina, utilizarea de către Ucraina a dronelor de atac turceşti împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia din estul Ucrainei şi exerciţiile militare NATO în apropierea graniţelor sale. 

A se observa că ambasadorul turc în Rusia nu a fost deloc atenţionat în legătură cu vânzarea de drone armatei ucrainene. Păi cum altfel?...

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Moscova a observat o creştere semnificativă a activităţii bombardierelor strategice americane, despre care a spus că au efectuat 30 de zboruri în apropierea Rusiei în această lună. 

Acestea, a mai afirmat el - susţine Reuters - au fost de 2,5 ori mai multe decât în ​​aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Orice pământean cu mintea la cap poate înţelege că asemenea exerciţii militare americane aeriene cu scopuri disuasive nu înseamnă, automat, folosirea, în viitor, a loviturilor din aer cu rachete strategice.

 „Ministerul Apărării a subliniat că în timpul exerciţiilor militare americane „Global Thunder”, 10 bombardiere strategice americane au repetat lansarea armelor nucleare împotriva Rusiei din direcţiile de vest şi de est”, a precizat generalul Şoigu, într-un comunicat al ministerului apărării. 

Şoigu a fost citat - de Reuters - spunând că unităţile ruse de apărare aeriană au reperat şi urmărit bombardierele strategice ale SUA şi au luat măsuri nespecificate pentru a evita orice incidente. 

Adică, stimaţi europeni, în limbajul propagandei militariste ruse, Moscova a fost vigilentă şi reactivă. 

Măi să fie, aceeaşi Mărie, cu altă pălărie... 

Pentagonul a replicat: „Aceste misiuni au fost anunţate public la acea vreme şi planificate îndeaproape cu (Comandamentul Strategic), (Comandamentul European), aliaţii şi partenerii pentru a asigura oportunităţi maxime de instruire şi integrare, precum şi respectarea tuturor cerinţelor şi protocoalelor naţionale şi internaţionale”, a declarat locotenent- colonelul Anton Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului. 

De unde şi interogaţia: de ce se fac oficialii ruşi că nu au fost notificaţi, în prealabil, despre exerciţiile amintite? 

Noroc că au rămas lucizi cei care conduc armatele rusă şi americană. 

Sursa imaginii: Agenţia de presă Anadolu. 

image
Dovadă fiind dialogul telefonic de marţi, dintre şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, generalul Valery Gerasimov şi preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, de la Pentagon, generalul Mark Milley.  Adică... propaganda politică a fost aneantizată de discuţia lucidă dintre cei doi generali, cu experienţe profesionale notabile. 

"Global Thunder", care anul acesta a ridicat în aer bombardiere americane de tip B-52 cu capacitate nucleară, este exerciţiul nuclear şi de comandă anual al Comandamentului Strategic al SUA, menit să testeze şi să demonstreze pregătirea capacităţilor nucleare ale SUA - indică Pentagonul. 

Vă mai amintiţi?  Anterior, fără nicio notificare prealabilă, bombardiere strategice ruseşti, cu capacităţi nucleare au survolat brusc teritoriul Belarus, ca un avertisment vizibil pentru Polonia, ţară care a decis stoparea la graniţa sa a migranţilor aduşi, pe calea aerului, la frontiera comună, de dictatorul din Minsk. Preşedintele Vladimir Putin a făcut o referire, pe scurt, săptămâna trecută, plângându-se - (susţine Reuters) ce termen ridicol! - de bombardierele strategice occidentale, care poartă „arme foarte serioase” aproape de Rusia.  Numai că bombardierele americane nu aveau la bord rachete strategice! 

Putin a mai afirmat, uşor nervos, că Occidentul ia prea uşor avertismentele Moscovei de a nu se trece „liniile roşii”. 

Serios? 

Pentru neavizaţi, liniile respective coincid cu fostele graniţe ale decedatei URSS. 

Ministrul rus al apărării, Shoigu, a avut o videoconferinţă cu ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe.

Miniştrii chinez şi rus ai apărării

image
El a spus că zborurile cu bombardiere americane aproape de graniţele de est ale Rusiei reprezintă, de asemenea, o ameninţare şi pentru... China.  Bună gluma, dar deloc credibilă.  „În acest context, coordonarea ruso-chineză devine un factor de stabilizare în afacerile mondiale”, a spus Şoigu.  Rusia şi China au convenit, la videoconferinţă, ca să intensifice cooperarea dintre forţele lor armate, în ceea ce priveşte exerciţiile militare strategice şi patrulele comune, a declarat ministerul rus al apărării. Probabil că, de la Beijing, generalul Wei Fenghe a surâs cu înţelegere. 

Cât de singur se simte Putin la Kremlin pare a deveni tot mai clar...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite