Cât costă noile arme ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova este discretă cu privire la preţul echipamentelor sale militare, pentru a avea mai mult spaţiu de manevră în negocierile de vânzare, dar presa rusă a aflat cât costă „bijuteriile coroanei“ ţarului Putin.

Rusia îşi propune să ocupe primul loc în exportul mondial de armament, inclusiv prin vânzarea tancului Armata, a declarat directorul general al companiei de stat Rosoboronexport, Aleksandr Miheev, potrivit agenţiei RIA Novosti.

„Desigur, avem ambiţii, pentru că industria noastră ne oferă o astfel de posibilitate… Suntem interesaţi de promovare pentru a ocupa poziţii de lider", a spus Miheev jurnaliştilor.

Potrivit lui Miheev, pe piaţă vor fi scoase noi producţii: nave mici cu rachete „Karakurt", tancul uşor plutitor „Sprut", noul sistem de apărare antiaeriană „Viking", versiunea modernizată a sistemului antiaerian „Tor", dar şi tancul „Armata".

În prezent primul loc în lume la exportul de arme este deţinut de Statele Unite.

În general, Moscova este discretă în ceea ce priveşte preţul echipamentelor sale militare, asta şi din motive comerciale, dar presa rusă scrie cele mai noi arme ruseşti nu sunt deloc ieftine, potrivit portalului rbth.com. 

Submarinele  Clasa  Borei 955 

Imagine indisponibilă

Astfel, armata rusă a plătit aproape 713 milioane de dolari pentru fiecare submarin din clasa Borei. Dar, în momentul când departamentul de apărare a semnat contractul iniţial în 2011, costul prognozat era de două ori mai mare, de 1,4 miliarde de dolari. În comparaţie, submarinele americane din clasa Ohio au costat fiecare aproximativ 2 miliarde de dolari.

Proiectul submarinului din clasa Borei reprezintă un nou pas în dezvoltarea forţelor nucleare de descurajare ale Rusiei, care vor proteja apele îngheţate ale Oceanului Arctic cu  rachete Bulava.

Fiecare submarin din clasa Borei este de cinci ori mai silenţios faţă de modelele anterioare, permiţându-i să treacă de radarele inamice fără a fi detectat.

Noul submarin este capabil să transporte 16 rachete nucleare intercontinentale cu încărcături multiple dirijabile independent(MIRV).

În categoria inovaţiilor tehnice intră un corp de navă compact şi eficient  din puct de vedere hidrodinamic pentru a micşora semnificativ zgomotele de bandă lungă şi o pompă  cu jet de apă(utilizată în premieră pe un submarin rusesc). Noile submarine ruseşti  au aproximativ  170 de metri lungime şi 13 metri în diametru, având o viteză în imersiune de 30 de noduri (în jur de 46km/h) . 

De asemenea submarinul are o cameră de salvare plutitoare proiectată pentru  a primi toţi cei 107 membri ai echipajului. Dar cel mai interesant este faptul că este singurul submarin rus capabil să tragă cu arme balistice în timp ce se deplasează pe sub gheaţă. Celelalte submarine trebuie să „se oprească“ în apă pentru a trage rachete.

Sistemul antirachetă S-400 Triumph

Imagine indisponibilă

După Turcia, India s-a alăturat statelor care vor să achiziţioneze sistemul antirachetă rusesc de ultimă generaţie, S-400 Triumph. Preţul  pe care îl va plăti statul indian este de 5,5 miliarde de dolari pentru cinci baterii S-400.

Fiecare dintre ele include 12 instalaţii de lansare cu patru rachete la bord, deci în total, fiecare baterie are 16 rachete capabile să doboare avioane de luptă de generaţia a 5-a şi rachete de croazieră la o distanţă de 200 km. În acest preţ nu intră şi kitul de luptă, maşinile de încărcare, staţiile radar, postul de comandă şi  varietatea de vehicule de sprijin.

Avionul de luptă Su-35 S

Imagine indisponibilă

Suhoi Su-35S este un avion de vânătoare care posedă toate avantajele aparatului Su-57 de generaţia a cincea, cu upgrade-uri. Are chiar şi o cabină complet digitalizată. În plus, servomotoarele de comandă hidrodinamică ale sistemului de alimentare cu combustibil au fost înlocuite de un sistem electric, fapt ce a creat mai mult spaţiu pentru un sistem de ghidare la distanţă. 

Acest lucru permite pilotului să se bazeze pe computerul avionului pentru a lua decizii. Îşi poate alege automat ţintele, selecta arma potrivită şi trage. Poate transporta aproape opt tone de bombe şi rachete de înaltă precizie. Indonezia a semnat un contract pentru achiziţionarea a 11 avioane de vânătoare Sukhoi Su-35 din Rusia în valoare de 1,14 miliarde de dolari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite