Când Lena şi Yulia s-au sărutat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin rusia

În septembrie 1991, pe aeroportul „Tushino” din Moscova, 1,6 milioane de tineri veniţi din toate colţurile Rusiei au participat la „Monsters of Rock” unde au concertat Pantera, Metallica, AC/DC şi alţii. URSS încă nu se dezintegrase iar Vladimir Putin nu avea plete.

Tot în 1991, în august, Vladimir Vladimirovici Putin a demisionat formal din KGB, având gradul de locotenent-colonel, mai exact în 20 august 1991, a doua zi după lovitura de stat ratată împotriva lui Gorbaciov.

Care credeţi că erau sentimentele viitorului ţar, în septembrie 1991, după cinci ani de staţie KGB în Dresda, după ce a asistat live la reunificarea Germaniei, când la Moscova se organiza un concert scandalos de occidental, în timp ce în acele luni, statul rus pe care-l servise din RDG, trecea prin cea mai mare umilinţă din istoria sa: destramarea URSS-ului, implicit asumarea înfrângerii din războiul rece cu Occidentul...

Vladimir Vladimirovici Putin nu a înţeles atunci că armele viitorului, pe termen lung, nu sunt gloanţele kalashnikovului şi SUHOI-urile, aşa cum nici astăzi nu înţelege, că victoria Washingtonului asupra Kremilinului, a fost dată de impunerea unui stil de viaţă occidental în mediul urban rus, de la informatizare/IT, limba engleză, industria muzicală şi de film, entertainment-ul californian, în general.

Am putea să vorbim despre economie, armată, despre cât de dependentă este Rusia de vânzarea de resurse către Europa sau China, în schimbul valutei occidentale, despre cum poate falimenta o ţară izolată econimic, însă nu partida economică o contabilizăm astăzi.

Americanii au globalizat lumea şi inclusiv ne-au pus să plătim această globalizare, pentru că au înţeles că cel mai uşor să cucereşti o piaţă, este mental, prin dopamina cultural-informaţională.

Recent, autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a declarat că a blocat Facebook în întreaga ţară. Twitter i-a urmat, câteva ore mai târziu. În cifre, potrivit estimărilor Insider Intelligence, Meta avea aproximativ 7,5 milioane de utilizatori pe Facebook în Rusia anul trecut şi 122,2 milioane de utilizatori în celelalte servicii ale sale - Instagram, WhatsApp şi Messenger. Atenţie, populaţia Rusiei este de 144.000.000 de locuitori.

Vă daţi seama cum au fost decuplaţi ruşii, într-o singură zi, de la stilul de viaţă occidental de care Putin nu-i păzise până la războiul din Ucraina, cu rachetă balistică intercontinentală grea „RS-28 Sarmat”, numită de occidentali şi „Satan 2”

Practic, generaţii de tineri, născuţi în 84`, 89` sau 92` în Moscova, Kazan sau Sankt Petersburg nu ascultă acasă, pe youtube, muzică populară tuvană, din oblastul Tuva, ci Metallica în engleză, nu Tvangeste în rusă. Aşa cum tot acei tineri se întreabă de ce finala Champions League nu se mai ţine la Sankt Petersburg, pentru că deh, tinerii ruşi, precum cei polonezi sau croaţi, se uită la fotbal şi au tricouri cu Messi şi Ronaldo, se uită la Champions League, nu la campionatul de tras cu arcuri din Ulan Bator.

Apoi, generaţii de tineri ruşi, care munceau până mai ieri pentru corporaţiile occidentale din Rusia, nu mai mergeau în ultimii zece ani la Marea Neagră, la Soci, în şlapi de plastic, la mese din plastic, cu ceasuri Pobeda la mână, ci în „putredul şi decandetul Occident”, de la Mykonos sau Zakynthos, la insula Porquerolles sau Zlatni Rat din Croaţia...

În metastaza URSS, în anii 80`, încă în comunism, se deschisese primul McDonald's la Moscova. Astăzi, cele 850 de restaurante McDonald's din Rusia sunt temporar închise toate. Temporar, pentru că întotdeauna piaţa bate puşca.

Vladimir Vladimirovici Putin nu va putea decupla Rusia de la globalizare, bună sau rea, pentru că industria de IT şi de entertainment au cucerit de ani buni Rusia.

Că ne plac sau nu, filmele, muzica şi stilul de viaţă occidental, este de discutat. Cert este că de la Vladivostok la Lisabona, stilul de viaţă atlantic este impregnat în viaţa cotidiană a sute de milioane de oameni, face parte din ţesutul social.

Apropo, ca să înţelegem şi cât valorează prezentul occidental, ştiţi cât costă o tonă de grâu? Plus minus 400 euro! Bun. Filmul „Spider-Man: No Way Home” lansat în 2021 a costat 200.000.000 dolari iar box office-ul aproape 1.900.000.000 dolari. Revenind la cereale, 11 milioane de tone este recolta de grâu a României în 2021. Cam cât vreo 2-3 filme americane...

Rusia se aşteaptă la o scădere economică de 8,8% în 2022, într-un scenariu de bază, şi de 12,4% într-un scenariu pesimist, se arată într-un document al ministerului rus al economiei, citat de Reuters. Apoi tot în aceste zile, aflăm că Moscova condiţionează pacea în Ucraina şi prin eliminarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Oare de ce? Le lipseşte sosul de usturoi de la McDonald's?

În acest context, în care America domină fără vreo urmă de concurenţă, educaţia/educarea tinerelor generaţii, vă daţi seama cât de amuzant este să-l asculţi pe capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, care înfierează „decadenţa occidentală” (corectitudine politică, capitalism, drepturi civice, sexuale, etc.) în timp ce ăl mai vândut produs muzical rusesc în Occident, de la căderea URSS-ului încoace, este formaţia T.A.T.U, cu Lena Katina şi Yulia Volkova, formaţie iubită de milioane de tineri ruşi, care între două melodii, în care Lena şi Yulia se ţineau de mână, mai îşi aruncau şi câte un sărut ortodox, în cea mai dulce tradiţie hollywoodiană.

Când Lena şi Yulia, reprezentantele unei generaţii de tineri ruşi, s-au sărutat în văzul a milioane de oameni, Vladimir Vladimirovici Putin, simbolic, a pierdut definitiv partida occidentală.

P.S. Oare la eurovisionul din 2009, de ce Lena Katina şi Yulia Volkova au reprezentat Rusia şi nu corul armatei roşii din Novosibirsk? Oare pentru că la întoarcere, pe conducta de gaz dinspre Occident spre Rusia nu vine doar valută, ci şi „decandenta civilizaţie Occidentală”?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite