Business Insider, despre efectele „torpilei Apocalipsei“: tsunami până la 100 de metri şi oraşe distruse

Business Insider, despre efectele „torpilei Apocalipsei“: tsunami până la 100 de metri şi oraşe distruse

Vladimir Putin vorbind în faţa deputaţilor despre noile arme nucleare ale Rusiei FOTO EPA-EFE

„Torpila Apocalipsei“, arma prin care preşedintele rus Vladimir Putin crede că îşi poate asigura supremaţia în lume, este capabilă să provoace un tsunami şi să distrugă un oraş întreg, scrie Business Insider.

Vladimir Putin a spus la 1 martie, cu 18 zile înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, că ţara sa dezvoltă un arsenal diversificat de arme nucleare.

Una dintre aceste arme ar fi Sistem Oceanic Multirol Status-6, considerată „torpila Apocalipsei“.

Dezvoltarea acestei arme, numită Kanyon de către Pentagon, a fost depistată în urma unei filmări „indiscrete“ a postului Pervîi Kanal.

Potrivit unui document prezentat de televiziunea rusă în noiembrie 2015, această arma e proiectată „să distrugă instalaţiile economice importante ale inamicului în zonele de coastă şi să asigure devastarea teritoriului ţării inamice prin contaminarea radioactivă a unor regiuni întinse, care ar deveni astfel inutilizabile pe termen lung pentru scopuri militare, economice sau orice alte activităţi“.

Un an mai târziu, în decembrie 2016, a avut loc o altă scurgere „accidentală“ de informaţii referitoare la torpila nucleară: era vorba de testarea efectivă a acestei arme, de pe un submarin din clasa Sarov (mai multe informaţii aici).

Aceste scurgeri de informaţii dirijate au stârnit interesul specialiştilor. Şi Business Insider i-a consacrat un articol.

Potrivit lui Greg Spriggs, fizician la Lawrence Livermore National Laboratory, încărcătura temonucleară a acestei arme „ar putea provoca un tsunami“. Poate fi un tsunami asemănător celui provocat de seismul care a lovit Fukushima în martie 2011, notează un alt fizician, Rex Richardson.

Status-6 ar putea distruge un oraş de coastă şi ar putea contamina un teritoriu vast, mai arată Business Insider.

Potrivit unor date din documente ruseşti, torpila nucleară Kanyon este, de fapt, un vehicul subacvatic autonom cu rază foarte lungă de acţiune, de circa 10.000 de kilometri, cu o adâncime maximă de operare de 1.000 de metri şi cu o viteză maximă de 100 de 185 de kilometri pe oră.

Torpila Kanyon ar avea echivalentul a 100.000.000 de tone de trinitrotoluen, adică de 6.250 de ori cât cea de la Hiroshima, sau de două ori mai mult decât Bomba Ţar, cea mai puternică detonată vreodată.

Existenţa acestei arme este certificată într-un document oficial al Pentagonului, datat ianuarie 2018.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările