„Bucătarul lui Putin”, la poarta de intrare a Rusiei în Europa. Cum funcţionează noua sa reţea de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Prigojin FOTO TASS
Evgheni Prigojin FOTO TASS

Agenţi de influenţă asociaţi cu oligarhul rus Evgheni Prigojin (bucătarul lui Putin), respectiv cu Asociaţia sa pentru Cercetare Liberă şi Cooperare Internaţională (AFRIC), s-au implicat în organizarea la mijlocul lunii ianuarie a unei conferinţe despre regiunea baltică, arată o investigaţie jurnalistică. Astfel, după ce a trimis mercenari în Ucraina şi Libia, Prigojin ajunge mai aproape de poarta de intrare a Rusiei în Europa.

O anchetă jurnalistică condusă în comun de The Daily Beast, Dossier Center (Mihail Hodorkovski), reţeaua de televizune germană ARD, Delfi.ee (Estonia) şi Siena.lt (Lituania) a arătat că persoane care au operat ca agenţi de influenţă ai Rusiei în Africa şi SUA au fost implicate în organizarea unei conferinţe de două zile la Berlin (14 şi 15 ianuarie) pe probleme economice şi de mediu afectând Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Germania.

Conferinţa pentru Dialog Strategic al Regiunii Baltice face parte dintr-o serie de „sesiuni de previziune” având scopul de a „crea o nouă viziune a viitorului post-pandemie” referitoare la COVID-19, Brexit, sustenabilitate a mediului, e-guvernare şi tehnologie digitală.

Printre participanţi s-au aflat Rihards Kols, şeful comitetului de relaţii Externe din Parlamentul leton, şi Stefan Keuter, din AfD (Alternativa Dreptei), printre alţii.

Evenimentul a avut doi organizatori conectaţi cu AFRIC - compania de consultanţă ADMIS, fondată de Vaiva Adomaityte, cetăţean lituanian (membru în administraţia AFRIC) şi Asociaţia Federală pentru Dezvoltare Economică şi Comerţ Exterior din Germania (BWA).

Ce este AFRIC

Potrivit Centrului Dossier, care a consultat documente interne, asociaţia cu sediul la Sankt Petersburg e condusă de Prigojin, şi a fost formată în 2018 ca o „reţea de agenţi de influenţă” pentru a furniza „expertiză şi opinii benefice Rusiei” în Africa. Asociaţia a trimis „observatori electorali” - mulţi dintre ei cunoscuţi adepţi ai supremaţiei albilor şi neo-nazişti din Europa - pentru a influenţa cursul scrutinelor democratice din Zimbabwe, Madagascar, Republica Democrată Congo şi Africa de Sud.

Săptămâna trecută, FBI a anunţat că Prigojin este căutat pentru „conspiraţie la fraudarea SUA” prin încercarea de a obstrucţiona procesul electoral între 2014 şi 2018.

Operaţiunile de influenţă sunt desfăşurate din afara Rusiei şi, pe hârtie, de cetăţeni străini, numai că aceleaşi personaje apar peste tot unde Rusia face propagandă. Odinioară perindându-se prin Africa, acestea se înfiltrează acum în Europa.

 

Cine este Vaiva Adomaityte

Fondatoarea firmei de consultanţă ADMIS şi cetăţean lituanian, este psiholog ocupaţional şi „expert în schimbare globală”, potrivit propriei prezentări. A participat la mai multe conferinţe AFRIC, este co-autor al raportului „Viziunea asupra Africii” şi a fost reprezentantul asociaţiei la summit-ul Rusia-Africa de la Soci din 2019.

Este asociata Iuliei Afanasieva - o altă agentă de influenţă a lui Prigojin şi cea care pus bazele AFRIC la biroul oligarhului de la Sankt Petersburg.

Ea s-a ocupat de editarea unui chestionar conceput de Afanasieva pentru o altă „sesiune de previziune” a AFRIC, tot la Berlin, în 2019.

Pe 3 martie 2020, ea se exprima în termeni oarecum bizari într-o scrisoare către Afanasieva, în engleză”: „Ar trebui să-ţi spun naşă, mă întreb...sună mai bine decât naş”.

ADMIS pare să se ocupe exclusiv de evenimentele AFRIC. O serie de conferinţe organizate din vara lui 2019 au avut loc toate loc la Hotelul Hilton din Berlin.

Aleksandr Malkevich, un alt agent de influenţă al lui Prigojin, a prezidat unul din aceste evenimente - SUA l-au sancţionat în 2018 pentru că a condus o companie subsidiară care a lucrat pentru Proiectul Lakhta - o operaţiune de amestec în alegeri. Potrivit Trezoreriei SUA, este vorba de USA Really, care „s-a angajat în eforturi de a posta conţinut” politic menit să creeze dezbinare, dar în general unul plin de informaţi neconcordante cu realitatea”.

 Asociaţia Federală pentru Dezvoltare Economică şi Comerţ Exterior din Germania (BWA)

Aceasta e condusă de Michael Schumann, un consultat german de afaceri specializat în China. Sub conducerea sa, BWA a dezvoltat parteneriate cu organizaţii ruse din Germania între care think tankul Dialogul civilizaţiilor - fondat în 2016 de Vladimir Yakunin, fost ofiţer KGB şi confident apropiat al lui Putin. Fost vicepreşedinte al monopolului feroviar de stat (până în 2015), a fost sancţionat de SUA în 2014 pentru implicarea sa în invazia Ucrainei. UE nu i-a impus până acum sancţiuni.

Doi alţi membri BWA sunt şi observatorii electorali din ţări africane, şi anume Volker Tschapke şi Urs Unkauf - de altfel, ei au participat la conferinţele AFRIC. Iulia Afanasieva face şi ea parte din BWA.

Adomaityte spune că este angajata BWA şi a lucrat cu Afanasieva în această calitate. Ea mai spune că a realizat studiul privind regiunea baltică la cererea BWA.

Totuşi documentele obţinute de Dossier Center arată că cele două s-au consultat şi s-au implicat împreună în organizarea conferinţei din ianuarie, iar Adomaityte a ţinut-o tot timpul la curent pe rusoaică.

 

Cum operează reţeaua de influenţă a lui Prigojin

Indrek Kannik, fostul şef de analiză pentru serviciile de informaţii externe din Estonia şi în prezent director al Centrului Internaţional de Apărare şi Securitate din Tallinn, spune că istoricul acestor persoane arată conexiuni destul de clare cu Prigojin.

Potrivit unei persoane cu informaţii la prima mână despre organizare, Afanasieva a dat ordin direct să nu fie atinse chestiuni de securitate internaţională, ci doar economice şi ecologice.

O etapă de manual pentru fazele timpurii ale unei operaţiuni de influenţă.

„E de remarcat că au început cu subiecte politice necontroversate precum acordul ecologic. Pornesc uşor şi trec la subiecte mai relevante abia după ce câştigă încrederea audienţei şi o imagine pozitivă - ei atacă ulterior subiecte de interes pentru Kremlin precum securitatea, critica la adresa statelor baltice, dialogul dintre Europa şi Rusia ca să nu mai vorbim de tot ce se leagă de Crimeea şi Ucraina”, spune sursa citată.

O altă tactică clasică este să angajeze străini neştiutori pentru a conferi aparenţa legitimităţii - şi anume prin producerea de materiale auxiliare precum un raport de „recomandări strategice” - acesta a fost publicat după conferinţa de la Berlin sub sigla ADMIS, fiind scris de freelanceri angajaţi pe internet.

Prigojin e cunoscut pentru strategia fabricii sale de trolli, Agenţia de Cercetare a Internetului -angajarea de scriitori americani pentru un site de dreapta şi altul de stângă - canalele de ştiri erau false, cu avataruri generate de IA.

Operaţiunile asociate acestor conferinţe sunt îndeosebi eficiente şi periculoase, pentru că momesc participaţi credibili - invitaţi regulaţi la evenimente pe teme similare. Ei nu trebuie să fie influenţaţi sau atinşi de propaganda rusă - simpla lor prezenţă este în sine un succes, pentru că e suficient ca un ministru din UE sau dintr-o ţară NATO să apară alături de un agent rus ca Prigojin să aibă dovada că mutările şi-au atins ţinta.

Printre oamenii invitaţi să vorbească la conferinţa despre statele baltice a fost Mihkel Krusberg, un oficial din cadrul Ministerului estonian al Mediului. Acesta a primit o invitaţie din partea lui Adomaityte cu circa două săptămâni înainte de conferinţă. Krusberg a declarat pentru Daily Beast că nu a suspectat nimic pentru că e deseori invitat la asemenea evenimente, având în vedere lista de invitaţi.

„Dacă aş fi cunoscut istoricul organizatorilor, aş fi refuzat politicos invitaţia lor”, spune acesta.

O conferinţă despre relaţia dintre statele baltice şi cele nordice urmează să aibă loc la sfârşitul lunii martie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite