„Bucătarul lui Putin” cere compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evgheni Prigojin, un om de afaceri din cercul preşedintelui rus Vladimir Putin sancţionat de Washington pentru rolul pe care l-a jucat în acţiunile Moscovei de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016, a anunţat marţi că vrea compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru daunele suferite din cauza unor procese, transmite AFP.

Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin” pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, este prezentat ca fiind omul din spatele Agenţiei de cercetare pe internet, o fabrică de troli cu sediul la Sankt-Petersburg găsită la originea mai multor campanii de destabilizare şi de propagandă pe reţelele de socializare, între care şi cea vizând alegerile din 2016 din Statele Unite.

Prigojin şi societatea sa Concord au fost inculpaţi în Statele Unite, dar justiţia americană a abandonat luni urmărirea penală. Potrivit lui Prigojin, Washingtonul a luat această decizie de teama ca el să nu ajungă „să arate public” că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt false.

„Consider că procesul între Concord şi Guvernul american nu s-a terminat. În acest moment, un proces pentru urmăriri ilegale este în curs de pregătire”, anunţă omul de afaceri într-un comunicat, precizând că va cere compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei anunţă că „urmăririle penale împotriva Concord, societate rusească absentă în Statele Unite şi care nu poate fi expusă unei pedepse semnificative în caz de condamnare, nu favorizează nici interesele justiţiei, nici securitatea naţiunii”.

În februarie 2018, după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, Evgheni Prigojin, alţi 12 cetăţeni ruşi şi trei entităţi (inclusiv Concord) au fost inculpaţi pentru amestec în alegerile prezidenţiale americane.

Pe lângă faptul că îl serveşte pe Putin cu mâncare şi troli, Prigojin are de-a face şi cu grupul de mercenari Wagner, reperat în Ucraina, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa pentru a face treburi neoficiale în slujba Kremlinului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite