Boris Nemţov, în interviul acordat cu câteva ore înainte de moarte: „Criza rusească este rezultatul nebuniei lui Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moartea lui Boris Nemţov e posibil să fie rezultatul unei vânători de vrăjitoare întreţinută de media rusă şi de liderii de la Kremlin
Moartea lui Boris Nemţov e posibil să fie rezultatul unei vânători de vrăjitoare întreţinută de media rusă şi de liderii de la Kremlin

Cu doar câteva ore înainte de a fi asasinat, Boris Nemţov a oferit un interviu publicaţiei Newsweek. În Rusia, există un singur lider şi un singur partid. Rusia devine o ţară fascistă, iar ruşii sunt spălaţi pe creier de ideile grandomane născute dintr-un fascism hibrid, spunea Boris despre situaţia în care a ajuns ţara sa din cauza „nebuniei“ lui Vladimir Putin.

Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal la Moscova la vârsta de 55 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost o figură carismatică a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat în timpul lui Boris Elţîn şi care a devenit un critic înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin. El a fost asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu o zi înainte de organizarea unui mare protest antiguvernamental la Moscova.

Nimeni nu ştie cine a comis această crimă, însă moartea lui Boris Nemţov e posibil să fie rezultatul unei vânători de vrăjitoare întreţinută de media rusă şi de liderii de la Kremlin. La aşa-numitul protest Anti-Maidan, din urmă cu două săptămâni, golani pro-Putin, purtând uniforme paramilitare, au declarat că vor înnăbuşi protestele anti-guvernamentale în sânge. Şi au început cu Nemţov, notează jurnalistul Michal Kacewicz, de la Newsweek, cel care i-a luat interviul cu doar câteva ore înainte de moarte.

Boris Nemţov, pentru Newsweek:

Ne înecăm. Cu toţii. Din cauza politicilor lui Vladimir Putin, o ţară cu un potenţial uriaş se prăbuşeşte, o economie care a acumulat rezerve neştiute e la pământ. Am folosit toţi cei 500 de miliarde de dolari pe care i-am economisit. Pentru prima dată în istoria noastră am avut şansa de a face un salt în dezvoltare imens. Niciun lider rus nu s-a mai aflat într-o asemenea situaţie confortabilă, iar astăzi noi suntem la ananghie. Ce am făcut? Inflaţie mare, rublă devalorizată, investitorii fug – 150 de miliarde de dolari au dispărut deja!

Ruşii au fost spălaţi pe creier de Putin

Occidentul, SUA şi Europa, o ia înainte, iar guvernul nostru ce face? Vine cu idei disperate, vrea să regularizeze preţurile, să finanţeze companii de stat pentru ca oamenii lor să câştige şi mai mult. Şi, mai rău decât orice, guvernul acesta s-a băgat într-un război scump, fraternal, cu Ucraina şi în confruntări fără noimă cu Occidentul. Cu toţii simţim efectele acestei politici nebune. Nu putem rămâne indiferenţi. Din cauza asta ieşim pe străzi. Acestea sunt demonstraţiile împotriva unei sinucideri colective a Rusiei. Şi nu sunt instigate de opoziţie, sunt susţinute de toţi cetăţenii.

Nu am nicio îndoială că lupta pentru supravieţuire a ruşilor va fi grea. Oamenii văd la ce lucruri nebuneşti a condus această politică, văd magnitudinea corupţiei, au experienţe directe cu problemele pe care le are statul. Însă încă mai cred în lider pentru că, în ultimii ani, acesta a făcut un singur lucru foarte bine: i-a spălat pe creier pe ruşi. Le-a implantat ca un virus sentimentul de inferioritate faţă de Occident, credinţa că singurul lucru pe care îl pot face pentru a impresiona este să folosească forţa, violenţa şi agresiunea.

Propagandă nazistă

Putin i-a programat pe concetăţenii mei să urască străinii. I-a convins că avem nevoie să reconstruim fosta ordine sovietică şi că poziţia Rusiei în lume depinde de cât de tare se teme lumea de noi. A reuşit să facă asta cu o propagandă în stilul lui Goebbles. Dacă vorbim de responsabilitate pentru vărsarea de sânge ucrainean şi rus, aceasta nu este numai a lui Putin, ci şi a unor domni ca Konstantin Ernst (directorul general al Channel One) sau Dmitri Kiseliov (şeful agenţiei de ştiri Rossia Segodnia). Ei operează în concordanţă cu principiile simple ale lui Joseph Gobbles: mizează pe emoţii.

Cu cât este mai mare minciuna, cu atât e mai bună, iar minciunile trebuie repetate mereu.

Acest tip de propagandă este menită pentru omul simplu, nu lasă loc de întrebări, de nuanţe. Şi, din nefericire, funcţionează. Isteria a atins niveluri fără precedent, de aici şi susţinerea mare a populaţiei pentru Putin. Aşadar, trebuie să lucrăm cât de repede posibil să arătăm ruşilor că există o alternativă, că politica lui Putin duce la degradarea şi la sinuciderea statului. E din ce în ce mai puţin timp să ne trezim.

Anti-Maidanul, o iniţiativă pseudo-civică

Rusia se transformă cu repeziciune într-un stat fascist. Avem deja propaganda modelată după Germania nazistă. Mai avem şi nucleul unor brigăzi de asalt, cum este SA. Cum altfel ai putea denumit Anti-Maidanul, această iniţiativă pseudo-civică?

Zeci de mii de mercenari, de golani şi de indivizi suspecţi au fost aduşi la Moscova. Au încercat să ne intimideze, cu portrete ale lui Putin şi jurând că vor lupta şi vor ucide orice rebel. La fel ca în Germania lui Hitler, acesta este doar începutul.

Cineva a spus, odată, că fasciştii viitorului vor fi anti-fascişti fervenţi. Fascism în Ucraina? Prostii! Să ne uităm la Rusia. Avem un partid construit pe cultul unui lider, plus alte câteva partide-satelit neimportante. La fiecare câţiva ani are loc o parodie – alegerile. Avem o politică externă şovinistă şi agresivă, o supă reîncălzită a complexelor imperialiste, militarizarea societăţii. Acestea sunt caracteristicile unui regim fascist, nu-i aşa? 

Dreptul rusesc de a construi noua ordine mondială

Dar Putin nu e fascist. El doar foloseşte cu cinism anumite elemente ale trecutului, le amestecă cu altele (cum ar fi tradiţiile sovietice) şi astfel ia naştere hibridul, fascismul hibrid contemporan. Este la fel ca războiul din Ucraina. Războiul continuă, soldaţii ruşi sunt acolo, dar Kremlinul neagă şi pretinde că nu are nimic de-a face cu tancurile şi regimentele din Doneţk. Acelaşi lucru este adevărat şi în cazul fascismului: există în Rusia, dar autorităţile spun că ne luptăm cu fascismul din Ucraina. Dacă nu oprim nebunia asta, consecinţele pentru toţi vor fi devastatoare.

Vladimir Putin dispreţuieşte întreaga ordine mondială! Spune, în mod deschis că Occidentul e mai rău ca noi, că este malefic, slab. El spune că ucrainenii nu sunt în stare să construiască un stat de drept şi că doar el, Putin, îi poate ajuta. Vorbeşte de nevoie de a reconstrui ordinea mondială, despre dreptul Rusiei de a avea propria sferă de influenţă, despre necesitatea protejării minorităţilor ruseşti de peste hotare.

Kremlinul foloseşte minorităţile, limba şi cultura ca motive de a arunca în aer ţările învecinate. Şi acesta e cel mai îngrozitor lucru: oamenii care controlează Kremlinul sunt convinşi că au reţeta fericirii pentru această ţară imensă. Au adunat câteva sloganuri şi idei de la cele mai totalitare regimuri ale trecutului şi le-au integrat în ordinea mondială actuală. Au amestecat totul şi se văd pe ei înşişi ca nişte genii.

Liderul opoziţiei ruse: Boris Nemţov sau Alexei Navalnîi?

Eu sunt unul dintre liderii opoziţiei democrate unite. În rândurile noastre sunt mulţi oameni carismatici, curajoşi, care reprezintă multe puncte de vedere şi opţiuni politice. Însă cu toţii împărtăşim dorinţa de schimbare şi nevoia de restaurare a democraţiei şi de înlăturare a acestor nebuni de la putere. Da, câteodată guvernul trece peste noi cu buldozerul. Alexei Navalnîi este acum în închisoare (pentru că a oferit broşuri la metroul din Moscova, n.r.) pentru a-l izola de proteste. 

Nici Maidanul ucrainean n-a avut un singur lider, iar cei consideraţi lideri se certau tot timpul. Personalităţile nu sunt importante. Cel mai important lucru este ideea unei mari schimbări şi de reînnoire a Rusiei.

Suntem realişti. Este adevărat că guvernul ne-a însemnat ca duşmani cu multă vreme în urmă. Aşadar mulţi ruşi sunt duşmani, trădători. Nici în cele mai nebuneşti vise ale mele n-aş putea vedea un Maidan la Moscova. Putin nu este Ianukovici. Ani întregi s-a pregătit pentru lupta împotriva propriei ţări, în cazul în care ţara s-ar gândi să riposteze. El are un aparat de securitatea foarte puternic şi acum are şi militanţii aceştia fanatici. Fiecare protest major poate fi înecat în sânge cu uşurinţă. Şi totuşi, în ciuda acestui lucru, noi încercăm.

Aşadar, trebuie să ne concentrăm pe cei care sunt deja convinşi. Marşurile sunt făcute să ne dea posibilitatea să ne numărăm, să vedem câţi suntem şi că nu aparţinem minorităţii, ci că suntem o adevărată forţă. Să ieşi pe străzi în Rusia de azi necesită mult curaj. Un om curajos, un om activ, contează mai mult decât unul care de frică sau din comoditate nu face nimic. Acesta este doar începutul.

Criza din Rusia nu este rezultatul sancţiunilor, ci al nebuniei lui Putin

Occidentul acţionează cu raţiune şi destul de delicat. Trebuie încheiată agresiunea Rusiei din Ucraina. 

Însă, criza din Rusia nu este rezultatul sancţiunilor occidentale, ci al nebuniei lui Putin. Imediat după, Vladimir Putin a început să introducă aşa-numitele măsuri contra-sancţiuni. Şi cine a fost pedepsit în acest proces? Noi, ruşii. 

Şi nu doar asta, dar Putin a demonstrat şi că ţara noastră măreaţă nu poate produce lucrurile de bază. Pur şi simplu, el arată că împăratul nu are haine. Însă ştiu că nu va renunţa la acest drum. Nu va lăsa Ucraina în pace, va risca şi mai multe sancţiuni, va cheltui şi mai multe miliarde cu armata, poliţia şi miliţiile lui. Dar şi pe limitarea inflaţiei, pentru că ştie că preţurile în creştere înfurie populaţia.

Pentru ca Putin să-şi piardă puterea, este nevoie de o alternativă, de o idee diferită pentru Rusia. Ideea noastră este a unei Rusii democrate şi deschise, o ţară care nu pune în aplicare idei mafiote asupra propriilor cetăţeni şi vecini. Dar, după cum spuneam, fascismul rus este hibrid, iar hibrizii sunt extrem de rezistenţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite