BBC. Ruşii de rând încep să simtă efectul sancţiunilor. Mărturisiri din Moscova: „Toţi oamenii sunt stresaţi. Războiul este oribil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viata in Moscova FOTO EPA-EFE
Viata in Moscova FOTO EPA-EFE

Ruşii de rând încep să simtă efectul sancţiunilor economice şi financiare impuse de Occident în urma deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Un tânăr din Moscova spune pentru BBC că se teme ca ţara sa să nu ajungă asemeni Coreei de Nord, cel mai izolat regim dictatorial din lume.

Milioane de ruşi încep să simtă efectul sancţiunilor economice. Fac cozi uriaşe, la bancomate şi în faţa magazinelor, şi încearcă să-şi schimbe rublele în dolari sau euro, care se găsesc foarte greu. Mulţi îşi dau seama că situaţia se va agrava şi se gândesc să plece, dar nu ştiu unde, relatează, de la Moscova, jurnalista Anastasia Stognei.

Andrei, un designer în vârstă de 31 de ani, este unul dintre ruşii afectaţi de sancţiunile impuse ca măsură punitivă faţă de ambiţiile geopolitice ale lui Putin. „Dacă aş putea părăsi Rusia acum, aş face-o. Dar nu pot să renunţ la locul de muncă. Încerc să găsesc clienţi noi în străinătate cât mai curând posibil şi să plec din Rusia cu banii pe care îi economisisem. Mi-e frică aici, oameni au fost arestati pentru că au vorbit impotriva directivelor venite de la partid. Mi-e ruşine şi eu nici măcar nu i-am votat pe cei de la putere”, mărturiseşte el.

Liderii occidentali speră că aceste sancţiuni fără precedent vor produce o schimbare în atitudinea Kremlinului, pus pe ameninţări şi războaie împotriva vecinilor Rusiei.

Ruşii de rând s-au trezit fără economii şi cu viaţa lor obişnuită dată peste cap. Sancţiunile presupun, între altele, tăierea unor servicii precum Visa, Mastercard, Apple Pay sau Google Pay.

Daria, în vârstă de 35 de ani, spune, de exemplu, că nu mai poate efectua plăţi cu cardul în magazin.

Luni, Moscova a dublat rata dobânzii într-o încercare de a răspunde sancţiunilor, după ce rubla a scăzut la minime istorice. Bursa rămâne închisă din cauza unor temeri legate de vânzarea masivă a acţiunilor. Şi totuşi, Kremlinul susţine că are suficiente resurse pentru a rezista sancţiunilor. Un aspect discutabil.

„Nu sunt dolari, nu sunt ruble, nimic! Ei bine, ruble mai sunt, dar nu sunt interesat de ele”, afirmă Anton, un tânăr de 20 de ani, al cărui nume real este protejat de BBC, la fel ca cel al lui Andrei, al Dariei şi cele ale altor martori, de teama represiunii regimului Putin.

„Nu ştiu ce să fac în continuare. Mă tem că ne transformăm în Coreea de Nord”, adaugă el.

Ruşii caută valută deşi trebuie să plătească acum cu aproximativ 50% mai mult decât în ​​urmă cu o săptămână.

La începutul anului curent, un dolar se tranzacţiona cu aproximativ 75 de ruble şi un euro cu 80. Luni, un dolar costa 113 ruble, iar un euro 127.

„Când a început operaţiunea din Donbas m-am dus la bancomat şi am retras în dolari economiile pe care le aveam la Sberbank. Acum le ţin la propriu sub pernă. Restul economiilor mele sunt încă în bănci: jumătate în dolari, iar restul în ruble. Dacă lucrurile se înrăutăţesc, voi retrage totul. Mi-e frică, pentru că mă aştept la un val de spargeri de locuinţe”, mărturiseşte Ilia, un tânăr de 30 de ani care se consideră totuşi norocos, pentru că tocmai a terminat de achitat un credit imobiliar.

Evgeni, în vârstă de 45 de ani, încă mai are rate de plătit şi îşi încearcă norocul să scoată bani de la bancomat. „Toţi oamenii pe care îi cunosc sunt stresaţi. Nu mă îndoiesc că viaţa noastră se va înrăutăţi. Războiul este oribil”, spune el.

Băncile susţin că nu există o lipsă de lichidităţi. Kremlinul spune de asemenea că se aştepta la sancţiuni şi că se pregătise pentru ele.

Însă ruşii obişnuiţi, care se informează din presa controlată de stat, vor începe să observe cât de curând că viaţa lor se schimbă, şi nu în bine, riscând să se confrunte cu lipsa unor produse, cu dispariţia locurilor de muncă şi scăderea nivelui de trai, conchide BBC.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite