„Batka“ Lukaşenko comentează discuţiile despre unirea Belarusului cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşneko, a exclus orice unire între ţara sa şi Rusia. În opinia sa, discuţiile în acest sens sunt „foarte stupide“.

„Se vorbeşte prea mult astăzi despre unirea a două state (Belarus şi Rusia, n. red.). Au apărut multe întrebări legate despre autocefalia bisericii Ucrainei, despre autocefalia bisericii noastre din Belarus. Eu consider aceste discuţii foarte supide“, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă BelTA.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care mai are 5 ani de mandat, caută modalităţi de a a rămâne la putere în continuare prin unirea ţării sale cu fosta republică sovietică Belarus, scrie Bloomberg.

El nu se poate retrage pur şi simplu în 2024, deoarece nu este sigur de garanţiile de securitate personală pe care succesorul său le-ar putea oferi, motiv pentru care „Afacerea belarusă“ pare deosebit de atractivă.

Pentru aceasta, Putin s-ar putea folosi  de un tratat-cadru privind uniunea statală Rusia-Belarus, semnat în 1997, de predecesorul său Boris Elţîn şi Alexandr Lukaşenko. Versiunea din 1999 a documentului unional descrie în esenţă o federaţie a două state cu o monedă unică, drapel şi stemă comune, o piaţă comună şi sistem judiciar unic.

„Federatia“ va fi condusă de Consiliul de Stat Suprem, aflat în subordinea preşedinţilor celor două ţări pe bază de rotaţie, „cu excepţia cazului în care cei doi convin altfel“.

Liderul de la Kremlin va putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, ale cărui puteri vor fi sporite în 2024, păstrându-şi pe viaţă puterea politică în Rusia, fără a fi nevoit să schimbe Constituţia. În plus, subliniază Bloomberg, unirea cu Belarusul poate compensa pierderea Ucrainei.

Potrivit Bloomberg, Kremlinul este atras de acest scenariu, însă, în timpul celor două întâlniri cu Lukaşenko de la sfârşitul lunii decembrie, Putin nu a putut să-l convingă să accepte calea unificării. 

Lukaşenko, supranumit „Batka“, adică „Tatăl“ naţiunii, a declarat că nu a vorbit cu Putin despre o posibilă unire. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus la rândul său că unirea dintre Rusia şi Belarus nu este un subiect de discuţie.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite