Avocat: Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi se înrăutăţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi în instanţă FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi în instanţă FOTO EPA-EFE

Un avocat al lui Aleksei Navalnîi a declarat miercuri că starea de sănătate a opozantului rus, aflat de o săptămână în greva foamei, se deteriorează, transmite agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a intrat miercurea trecută în greva foamei în speranţa de a forţa astfel autorităţile ruse să-i permită să fie consultat în mod adecvat de un doctor.

Opozantul rus a acuzat dureri de spate şi la un picior. Luni, a anunţat că are febră şi tuse.

Citat de Interfax, unul dintre avocaţii lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a spus că l-a vizitat pe clientul său în închisoare şi că starea sa de sănătate se agravează.

Un diagnostic medical arată că el suferă de hernie de disc, a precizat Kobzev.

Izvestia, un ziar pro-Kremlin, scria luni că Navalnîi a fost transferat într-o unitate sanitară a Coloniei Penitenciare Nr. 2 din Pokrov, unde opozantul a fost închis pentru a efectua o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.

Marţi, mai mulţi susţinători ai lui Aleksei Navalnîi - inclusiv medici - au fost arestaţi în faţa Coloniei Penitenciare Nr. 2 din Pokrov, la 100 de kilomertri est de Moscova, unde au venit să ceară informaţii despre starea de sănătate a opozantului.

Potrivit AFP, Anastasia Vasilieva, medicul personal al lui Aleksei Navalnîi, s-a aflat printre persoanele arestate la Pokrov.

Înainte să fie arestată, Anastasia Vasilieva s-a declarat „îngrijorată” de situaţia lui Navalnîi şi a anunţat că a venit „să înţeleagă ce se întâmplă” cu el închisoare.

Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al peşedintelui rus Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea regimului unei eliberări condiţionate în 2014. Autorităţile ruse susţin că opozantul s-a sustras obligaţiei de a se prezenta la poliţie între august şi decembrie 2020, interval de timp în care acesta s-a aflat în Germania pentru se vindeca după ce fusese otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok. Navalnîi a declarat în instanţă că nu avea cum să se prezinte la poliţie deoarece a intrat în comă, după care a urmat o perioadă de recuperare. El le-a reproşat autorităţilor ruse că nu au ţinut cont de informările regulate pe care le-a transmis în legătură cu situaţia sa. Arestat la mijlocul lui ianuarie, în momentul reîntoarcerii în Rusia, Aleksei Navalnîi a denunţat decizia încarcerării sale, precizând că este motivată politic.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la sfârşitul lui ianuarie în peste o sută de oraşe din Rusia pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Navalnîi. Forţele de ordine au reacţionat în forţă şi au reţinut mai mult de zece mii de manifestanţi. În plus, numeroşi colaboratori ai opozantului, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, şi fratele său au fost plasaţi în arest la domiciliu şi riscă să fie condamnaţi în dosare penale.

Mai multe ţări occidentale au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, dar Rusia a respins această solicitare şi a catalogat-o drept un amestec în afacerile sale interne. Totodată, Rusia a refuzat să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii opozantului, aşa cum au cerut numeroase ţări, organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi instituţii internaţionale.

Aleksei Navalnîi este convins că a fost otrăvit de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din ordinul lui Vladimir Putin.

O anchetă jurnalistică internaţională a scos la iveală mai mulţi agenţi FSB implicaţi în operaţiunea de otrăvire a lui Navalnîi şi modul lor de operare. În ciuda probelor, regimul Putin susţine în continuare că este nevinovat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite