VIDEO Avion de spionaj american interceptat, în mod periculos, deasupra Mării Negre de către aviaţia rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion de vânătoare Su-27 a interceptat un avion militar de spionaj american EP-3E Aries II ce zbura deasupra Mării Negre în apropierea spaţiului aerian al Rusiei. Pentagonul a reclamat faptul că avionul de vânătoare a zburat „periculos de aproape”, la doar 1,5 metri de avionul american.

„Un avion rusesc Su-27 a trecut la doar 1,5 metri de avionul nostru EP-3 Aries, înainte de a intersecta direcţia de zbor a avionului american, obligându-l să zboare prin vaporii de apă emanaţi de avionul rus”, se arată într-un comunicat emis de Comandamentul Forţelor Navale ale SUA, Europa-Africa.

Un incident similar s-a petrecut la sfârşitul lunii noiembrie, atunci când un avion P-8A Poseidon a fost obligat de asemenea să zboare prin emisiile unui avion de vânătoare rusesc, cauzându-i avionului „turbulenţe violente”, susţine publicaţia armatei americane NavyTimes.

Ministerul rus al Apărării a răspuns acestor acuzaţii apărute în presa occidentală, susţinând că toate au fost luate toate măsurile de precauţie. Conform oficialilor ruşi, luni, la prânz, centrul de control al spaţiului aerian a intrat în alertă după reperarea unui aparat neidentificat deasupra Mării Negre, într-o zonă neutră însă apropiindu-se de spaţiul aerian al Rusiei.

„Un avion de vânătoare Su-27 din forţa de alertă a interceptat avionul suspect. Avionul Su-27 s-a apropiat de acesta la o distanţă sigură şi l-a identificat ca fiind un avion de recunoaştere şi război electronic EP-3E Aries II”, se arată într-un comunicat al ministerului rus de Apărare citat de Tass.

Conform sursei citate, avionul de vânătoare rusesc a urmărit avionul american pentru a preveni violarea spaţiului aerian rusesc de către acesta.

„Zborul avionului Su-27 a fost executat cu respectarea strictă a regulilor internaţionale, niciun incident nefiind raportat”, se mai arată în comunicatul ministerului rus.

Postul de televiziune CNN, citând oficiali americani, a susţinut că interceptarea a fost periculoasă.

„Armata rusă are dreptul de a opera în spaţiul aerian internaţional, însă trebuie să acţioneze în cadrul standardelor în vigoare pentru siguranţa piloţilor şi prevenirea incidentelor. Astfel de acţiuni periculoase nu fac decât să sporească riscul unor erori şi probabilitatea unor coliziuni aeriene”, se arată în comunicatul marinei militare americane.

Luna trecută două avioane F-22 Raptor au interceptat prin utilizarea rachetelor de semnalizare două avioane de vânătoare ale forţelor aeriene ruse deasupra Siriei. 

Update: Înregistrarea de la bordul avionului amerian interceptat

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite