Autorul măcelului din Crimeea, un pasionat de arme animat de răzbunare. Putin dă vina pe globalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiaţi ai autorului atacului în liceul de la Kerci, care a omorât 20 de persoane înainte să se sinucidă, au evocat un băiat „pasionat de arme“ care voia să se răzbune pe colegii săi, în timp ce Vladimir Putin a dat, în ceea ce-l priveşte, vina pe „globalizare“, relatează AFP.

Potrivit lui Putin, această tragedie este „rezultatul globalizării“, „reţelelor de socializare şi Internetului“ care, în opinia sa, au permis importul în Rusia a fenomenului atacurilor armate în masă din Statele Unite.

„Noi nu creăm un conţinut bun pentru tineri. Asta conduce la tragedii de acest fel“, a declarat el joi, în contextul în care autorităţile ruse au strâns tot mai, în ultimii ani, şurubul în cazul Internetului.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii în contextul în care anchetatori ruşi încearcă să înţeleagă ce l-a detrminat pe Vladislav Rosliakov, în vârstă de 18 ani, să comită cel mai sângeros atac armat în mediul şcolar din istoria Rusiei, pe care presa l-a catalogat drept un „Columbine rus“.

Un omagiu şi o slujbă în memoria victimelor au loc vineri în piaţa centrală la Kerci.

Atacul s-a soldat de asemenea cu aproximativ 40 de răniţi, dintre care unii se aflau în continuare în „stare foarte gravă“, potrivit ministrului rus al Sănătăţii Veronika Skvorţova.

Fosta prietenă a atacatorului, intervievată de postul RT, a declarat sub protecţia anonimatului că tânărul spunea că „nu mai are încredere în oameni de când persoane din clasa sa au început să-l umilească pentru că nu era ca ceilalţi“.

„Vladislav îmi spunea mereu că se certa adesea cu anturajul său“, a declarat ea, adăugând că el „nu mai voia să trăiască“ şi intenţiona să răzbune umilirile la care a fost supus.

Imagine indisponibilă

Vladislav Rosliakov (stânga), autorul măcelului din Kerci FOTO gossiponthis.com

Pasionat de arme

Vladislav Rosliakov era pasionat de tir şi îi „plăceau diverse tipuri de arme“, a spus ea.

Potrivit cotidianului Kommersant, tânărul a „crescut într-o familie destul de săracă“. Tatăl său, o persoană cu handicap, nu locuia împreună cu mama sa, care lucrează într-o clinică medicală şi ar fi membră a Martorilor lui Iehova, o organizaţie considerată drept „extremistă“ şi interzisă în Rusia.

Mai multe publicaţii au făcut o apropiere cu măcelul de la Columbine, în Statele Unite, în care au fost ucise 13 persoane, în 1999, în contextul în care fotografii cu autorul atacului difuzate miercuri pe Internet îl surprind purtând haine asemănătoare celor ale lui Eric Harris, unul dintre cei doi autori ai acestui masacru.

Potrivit anchetatorilor, atacatorul, care era înarmat cu o puşcă şi a adus cu el două bombe artizanale, fabrica acasă dispozitive explozive şi apoi se lăuda anturajului său.

„Încă din copilărie a avut o pasiune pentru arme şi tir. A avut loc inclusiv un incident, o dată, când mi-a tras în picior“, a declarat pentru RT una dintre vecinele sale.

O vecină intervievată de agenţia RIA Novosti a evocat un băiat „antisocial, care nu vobea cu nimeni şi nu avea prieteni“.

Mobilul acestui măcel este, pentru moment, necunoscut. Potrivit liderului Crimeei, Serghei Aksionov, atacatorul primea o bursă de studii şi nu a dat vreodată dovadă de agresivitate în liceu. În opinia sa, tânărul ar fi putut „să nu fi acţionat singur“.

Cadavrul tânărului a fost găsit în biblioteca instituţiei, unde s-a sinucis. El a obţinut în mod legal un permis de port de armă, trecând cu succes toate testele psihologice, potrivt unei surse din cadrul serviciilor de securitate citată de agenţia de presă RIA Novosti.

O tendinţă periculoasă

Un ultim bilanţ al mascrului anunţa 20 de morţi, dintre care nouă minori. Majoritatea victimelor sunt elevi de la acest liceu din Kerci la care adolescenţi urmează cursuri tehnice.

Militari din cadrul Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în toate instituţiile şcolare din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, în care s-a decretat doliu trei zile.

Sute de voci s-au ridicat în Rusia să îndemne la înăsprirea legislaţiei cu privire la portul de armă, însă un purtător de cuvânt al Kremlinului a subliniat că sunt de evitat „decizii impulsive“ şi a declarat că vrea să constate „o abordare serioasă şi sistematică“ a problemei atacurlor armate în şcoli.

„Nimeni nu poate garanta că acest lucru nu se va repeta“, apreciază la rândul său ziarul Izvestia, subliniind că „în Rusia nu există, în continuare, un serviciu de calitate în mediul şcolar, nici sistem de centre de ajutorare a familiilor în caz de cirză sau vreun organism federal însărcinat cu securitatea instituţiilor şcolare“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite