Autorităţile ruse, încurcate în cazul unei paciente care a murit având coronavirus. Cauza decesului a fost revizuită în doar câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

O bătrânică infectată cu noul coronavirus a decedat joi în Rusia, dar autorităţile au stabilit o altă cauză a morţii.

Rusia a înregistrat joi un prim deces în rândul pacienţilor săi contaminaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2. Totuşi, autorităţile consideră că alta este cauza morţii, întărind şi mai mult suspiciunile precum că ascund amploarea pandemiei Covid-19.

Autorităţile sanitare din Moscova au anunţat moartea unei paciente în vârstă de 79 de ani testate pozitiv cu noul coronavirus. Dacă iniţial au comunicat că bătrânica, internată la 13 martie, a decedat de „pneumonie”, în câteva ore au revenit cu o nouă cauză a morţii, şi anume „un cheag de sânge”, care ar fi fost identificat în cursul autopsiei.

Chiar dacă „analizele au confirmat o infecţie cu coronavirus, pneumonia nu este cauza decesului, ci deplasarea unui cheag de sânge” în artera pulmonară, a declarat medicul patolog Oleg Zairatianţ, citat în comunicat.

„Niciun deces din cauza epidemiei de coronavirus nu a fost înregistrat” până acum în Rusia, a ţinut să precizeze imediat după acest anunţ Rospotrebnadzor, agenţia federală de sănătate.

Şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a reacţionat în legătură cu acest deces, punându-l pe seama unui cheag de sânge într-un mesaj postat pe Twitter, transmite AFP.

La începutul săptămânii, Vladimir Putin afirma că noul coronavirus este ţinut „sub control”, însă felul în care acţionează autorităţile provoacă suspiciuni în rândul multor ruşi.

„Avem impresia că (autorităţile, n. red.) ne mint”, spune Anastasia Vasilieva, preşedinta unui sindicat medical, citată de Reuters.

„Mulţi ruşi suspectează Kremlinul că nu spune numărul real de infecţii în ţară. Motivele politice sunt clare”, scrie jurnalista Anna Nemţova pentru „The Daily Beast”.

În timp ce trolii răspândesc fake-news-uri precum că noul coronavirus este „un proiect al companiilor farmaceutice”, autorităţile de la Moscova acţionează ca şi cum „oamenii din patria mamă ar avea un fel de imunitate magică”, remarcă jurnalista rusă.

În opinia ei, motivul diminuării efectelor coronavirusului în Rusia îl reprezintă apropiatul referendum pentru modificarea Constituţiei, un vot popular programat pentru 22 aprilie şi care urmează să-i permită lui Putin să devină „preşedinte pe viaţă”.

Rusia a înregistrat până acum 199 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care niciunul nu este considerat grav.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite