„Au vrut să-l ucidă, nu să-l sperie”, spune şeful de personal al lui Navalîi. Cum explică momentul ales pentru tentativa de otrăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorul ONG-ului Cinema for peace Jaka Biziljover -stânga la o conferinţă de presă despre cazul Navalîi alături de Leonid Volkov -şeful de personal al organizaţiei anti-corupţie a lui Navalnîi FOTO Maja Hitij/Getty Images
Fondatorul ONG-ului Cinema for peace Jaka Biziljover -stânga la o conferinţă de presă despre cazul Navalîi alături de Leonid Volkov -şeful de personal al organizaţiei anti-corupţie a lui Navalnîi FOTO Maja Hitij/Getty Images

Ani de zile Leonid Volkov, şeful de personal al opozantului rus Aleksei Navalnîi, a avut coşmaruri repetitive în care află că bunul său prieten a fost ucis, relatează CNN. Dar de ce Aleksei a fost scos din joc tocmai acum?

„Am avut coşmaruri în care cineva mă trezeşte şi mă anunţă că Aleksei a fost ucis sau a păţit ceva cumplit”, a mărturisit Volkov într-un interviu pentru CNN. „S-au repetat de cel puţin zece ori”, a spus el. 

Săptămâna trecută visul terifiant a devenit realitate: dimineaţa devreme a primit vestea că Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa în timpul zborului de la Tomsk, Siberia, la Moscova şi se află în comă. Deşi a anticipat acest moment, a fost răvăşit.

„M-am speriat de moarte. Emoţional, a fost o lovitură copleşitoare. Mi-a luat câteva ore să-mi revin”, a spus el. 

Dar în calitate de şef de personal trebuia să se adune şi să acţioneze: Navalnîi trebuia să primească îngrijire medicală peste hotare. Volkov a organizat transferul la Berlin cu o ambulanţă a ONG-ului german Cinema for Peace - aceasta a fost însă nevoită să aştepte acordul medicilor siberieni care au insistat că starea opozantului rus nu permite transportul. Anturajul său spune însă că întârzierea a avut scopul de a face otrava nedetectabilă în corpul său.

Navalnîi a fost transportat în cele din urmă la Berlin unde doctorii n-au putut stabili decât că cel mai probabil a fost otrăvit cu o substanţă din grupul inhibitorilor de colinesterază. Însă faptul că nu a fost identificată substanţa specifică a fost exploatat de Rusia: purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu există motive să fie deschisă o anchetă oficială.

Volkov a explicat că acest răspuns este cel puţin un indiciu care arată implicarea statului în tentativa de asasinat.

„Bazându-mă pe informaţiile de care dispun în acest moment, sunt destul de convins că a fost ori statul, ori anumite structuri statale. Aşadar,momentan, nu dispunem de dovezi că Putin însuşi a dar ordinul. Ar putea fi nişte agenţii guvernamentale. Însă nivelul de organizare, dar şi otrăvurile folosite -care nu sunt de genul celor ce pot fi cumpărare de la o farmacie sau drogherie de la colţul străzii - spun altceva”, spune Volkov.

Rusia neagă orice implicare.

Singura protecţie: publicitatea

Volkov dezvăluie că prietenul său cunoştea foarte bine riscurile, având în vedere că multe alte figuri ale opoziţiei au suferit o soartă similară, fiind împuşcate, bătute şi otrăvite. În pofida acestor lucruri, lui Navalnîi nu i-a trecut niciodată prin minte să se oprească.

„Aşa că de fiecare dată când vorbeam despre asta, aveam în vedere o singură soluţie de protecţie, şi anume publicitate cât cuprinde. Aşa că cu cât aveam mai mulţi susţinători şi ratele aprobării ajungeau mai sus, cu atât mai multe riscuri îşi asuma Kremlinul dacă ar fi încercat să-l omoare”.

Totuşi de 10 ani Navlnîi sfidează elitele ruse - de ce a ales Kremlinul tocmai acest moment? De ce ar fi încercat cineva din aparatul de stat să-l ucidă, riscând să-l transforme într-un martir politic?

Volkov e de părere că momentul ales indică spre doi factori .

Primul: Belarus. Nvalnîi a susţinut vocal protestele masive din ţara vecină în urma unor alegeri disputate. El i-a îndemnat pe ruşi să dea dovadă de aceeaşi pasiune pentru a-şi îndepărta liderii de la putere. Asta în condiţiile în care Putin nu şi-a ascuns niciodată ura faţă de revoluţiile conduse din stradă.

Al doilea: în două săptămâni în Rusia au loc alegeri locale. Organizaţia lui Navlnîi s-a pregătit prin campanii de vot strategic - acestea şi-au dovedit eficienţa în alegerile legislative de anul trecut când candidaţi pro-Putin au fost înfrânţi.

Aşa că cineva a făcut un calcul şi a conchis că beneficiile scoaterii din joc a lui Navalnîi sunt deasupra oricăror probleme ce ar putea fi create de suporterii săi puşi pe răzbunare.

„Intenţia a fost de a-l ucide, nu de a-l speria”, e de părere Volkov.

Recuperarea lui Navalnîi va fi probabilă una de lungă durată - iar revenirea lui Navalnîi pe scena politică este învăluită în incertitudine.

Cum va arăta Rusia fără Navalnîi? „Nu ne gândim la această posibilitate”, spune Volkov.

Medicii germani au cerut ajutorul armatei

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, citată de Mediafax, medicii germani suspectează că este vorba de o substanţă de uz militar, astfel că au cerut ajutorul experţilor din armată pentru a o identifica.

Navalnîi se află în comă indusă şi starea sa este stabilă, viaţa sa nefiind în pericol, a transmis spitalul din Berlin care îl tratează.

Surse citate de Der Speigel au dezvăluit că medicii din Berlin analizează ipoteza unei substanţe de uz militar. Aceştia au apelat la specialişti din cadrul armatei, dar şi la experţi din Marea Britanie şi Bulgaria.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite