Ataşatul militar al Chinei a oferit Tricolorul României omologului rus, la încheierea misiunii acestuia la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seara zilei de 4 aprilie, în aerul liber de prejudecăţi, al terasei unui hotel situat pe malul Lacului Floreasca, într-o ţinută informală, diplomaţi militari acreditaţi în capitala României au răspuns invitaţiei colegului rus, colonelul Victor Makovskyi, ataşatul militar al Federaţiei Ruse, la Bucureşti, aflat la finalul mandatului său, în ţara noastră.

O surpriză apreciată de oaspeţi a fost întâmpinarea acestora de colonelul Victor Makovskyi, cu soţia, alături de care se aflau noul ataşat militar rus, numit la Bucureşti, împreună cu familia. 

Merită remarcat faptul că atât colonelul Makovskyi, cât şi succesorul său la post vorbesc bine limba română.

Pe terasa hotelului de unde se vedea o parte a Capitalei marcată de liniştea serii, colonelul Makovskyi a mulţumit reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale, celorlalţi ataşaţi militari şi românilor care l-au respectat şi sprijinit să îşi ducă misiunea până la capăt. 

El a afirmat, în limba română, că în anii petrecuţi la Bucureşti nu a fost deloc rău, un lucru pe care îl recunoaşte cu onestitate. 

Şi după ce a confirmat bucuria reîntoarcerii în patria sa a exprimat dorinţa de a se reîntâlni, în viitor, la Moscova, de ce nu şi la Bucureşti, din nou, cu cei prezenţi la acest inedit eveniment de rămas bun. 

În numele asociaţiei diplomaţilor militari străini, care activează în patria noastră, ataşatul militar al Chinei, un excelent vorbitor al limbilor română şi engleză, a oferit colonelului Victor Makovskyi, frumos împăturit într-o cutie impozantă, din lemn şi sticlă, triunghiulară, Tricolorul României, pentru a-i aminti anii în care a servit interesele Forţelor Armate Ruse la Bucureşti.

Acelaşi ataşat militar chinez a mai înmânat un cadou simbolic, din partea asociaţiei amintite şi altul din partea ataşatului militar al Statelor Unite, în ţara noastră.

Cuvinte simple. Emoţii reale. Gesturi tipice spiritului de corp specific profesioniştilor militari care, chiar dacă acţionează în armate cu misiuni distincte, ştiu să dea onorul cuvenit celor aflaţi la final de misiune.

În discuţia pe care am purtat-o cu actualul şi viitorul ataşat militar rus nu am sesizat nicio urmă de încrâncenare, doar dorinţa de a promova un dialog bazat pe respect reciproc.

Pentru echilibrul dovedit pe timpul exercitării mandatului său în România, colonelul Victor Makovskyi constituie o pildă de abordare civilizată a unor diferenţe de opinii fireşti, într-o lume complexă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite