Atacul lui Putin asupra Ucrainei a început: cum lucrează propaganda preşedintelui rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost nevoit să recurgă la propaganda neo-naziştilor şi extremiştilor naţionalişti din Ucraina înainte de alegerile din 25 mai, deoarece o astfel de retorică după momentul electoral nu l-ar mai fi ajutat, se arată într-o analiză a revistei Forbes.

Potrivit publicaţiei americane, Vladimir Putin a început deja atacul asupra estului Ucrainei prin retorica propagandistă care înfăţişează actualul guvern interimar de la Kiev drept extremist şi ilegitim. Totuşi, nici măcar maşina de propagandă a lui Putin nu ar putea să-l caracterizeze pe un eventual preşedinte precum Poroşenko, drept un lider extremist, scrie Forbes.

În consecinţă, revista americană scrie că Putin era nevoit să acţioneze în estul Ucrainei înaintea alegerilor prezidenţiale, altfel întreaga sa propagandă nu ar mai fi avut efect.

Prima etapă a planului realizat de Putin este să destabilizeze complet oraşele-cheie din estul Ucrainei, apropiate de graniţa cu Rusia. Chiar zilele trecute, mai mulţi activişti pro-ruşi au ocupat sediile guvernului regional din oraşe precum Lugansk, Doneţk şi Harkov, cerând organizarea unui referendum în legătură cu alipirea la Federaţia Rusă. Tot din propaganda lui Putin fac parte şi oamenii simpli din Ucraina care spun în faţa camerelor de luat vederi că tot ce doresc este pacea. Chiar dacă sunt sinceri, ei servesc intereselor ascunse ale autorităţilor ruse, mai scrie revista americană.

Un alt punct important al acţiunilor din prezent ale Rusiei au legătură şi cu un program de destabilizare economică a Ucrainei. Mai mulţi oameni de afaceri ruşi au decis să renunţe la contractele lor din Doneţk şi Karkov, forţând astfel angajaţii de acolo să se întrebe ce viitor economic vor avea. Propaganda rusă le promite acum locuitorilor din estul Ucrainei cât de multă prosperitate economică vor avea dacă vor alege să se alipească, pe modul Crimeei, de Rusia.

Revista Forbes mai scrie că planul de destabilizare construit de Putin va dura în jur de o săptămână şi va culmina chiar cu moartea mai multor militanţi pro-ruşi, ucişi pentru public de forţele de securitate ucrainene, însă în realitate de luneteşti ruşi. Propaganda lui Putin, mai notează Forbes, va cuprinde şi prezentarea la televizor a mai multor civili răniţi în cadrul demonstraţilor, care îi vor cere liderului de la Kremlin să intervină în regiune.

Nu trebuie uitat faptul că Vladimir Putin deţine din partea parlamentului rus dreptul de a disloca forţe armate în Ucraina, ceea ce înseamnă că la comanda liderului de la Kremlin mii de soldaţi pot ajunge în estul Ucrainei. O strategie de altfel care a fost folosită şi în Crimeea. Putin îşi va asuma din nou rolul „umanitar” şi va declara că nu are încotro pentru a salva Ucraina.

În a doua fază a propagandei preşedintelui rus, trupele sale vor ajunge în Ucraina şi vor fi întâmpinate de euforia oamenilor din regiuni, care deja în prezent flutură steaguri ruseşti si îşi exprimă ataşamentul faţă de Mama Rusie. De asemenea, Putin va avea grijă să aibă de partea sa toţi liderii „marionetă” din oraşele est-ucrainene.

Forbes scrie că şi de această dată Occidentul şi Ucraina vor fi puse în faţa unui fapt împlinit. Din nou, posibilele sancţiuni politice sau economice nu vor avea capacitatea să oprească Rusia din planul său. Publicaţia americană notează că Ucraina va fi nevoită să organizeze alegeri prezidenţiale fără regiunile din estul Ucrainei, care au mari şanse să fie anexate şi ele.

Încet, dar sigur, Ucraina îşi dă seama că actuala criză este cea mai dificilă din istorie. Liderii din Kiev au avertizat că planul rusesc este „o încercare de a distruge statalitatea Ucrainei, un scenariu de a diviza şi distruge ţara ca o parte să se întoarcă sub dictatura Rusiei”.

Rămâne de văzut cum va reuşi să acţioneze şi de această dată Occidentul la noile agresiuni ale Rusiei. Vladimir Putin interpretează orice fel de concesie drept slăbiciune, iar orice acţiune drept putere. Occidentul ar trebui să înţeleaga acest lucru, conchide publicaţia americană.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Estul Ucrainei trage spre Rusia

Separatiştii au anunţat formarea unui „Guvern provizoriu al Republicii Donbas“. Moscova a avertizat autorităţile de la Kiev să nu intervină, pentru că există riscul unui război civil.

Crimeea, transformată în „Putinland”

Regiunea Crimeea, devenită noul „butoi cu pulbere” al Europei, este cea care resimte majoritatea consecinţelor anexării la Federaţia Rusă, fiind ameninţată de colaps economic. Pentru a menţine economia peninsulei pe linia de plutire, o soluţie plauzibilă ar fi transformarea Crimeei în „Putinland”, preşedintele rus anunţând deja mai multe investiţii pentru regiunea care s-a păstrat ca o enclavă sovietică.

Comisia Europeană va crea un „Grup de sprijin” pentru autorităţile de la Kiev

Comisia European îşi propune să creeze în scurt timp un „Grup de sprijin” pentru Ucraina, în vederea coordonării acţiunilor de ajutor financiar la adresa autorităţilor din Kiev, relatează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite