Atac armat într-o universitate din Rusia: Cel puţin opt morţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul atacului armat intrând în campusul Universităţii de Stat din Perm FOTO Twitter
Autorul atacului armat intrând în campusul Universităţii de Stat din Perm FOTO Twitter

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar 19 rănite în urma unui atac armat produs luni dimineaţă într-o universitate din oraşul Perm, în regiunea Munţilor Ural.

„În jurul orei (locale, n. red.) 11.00, un necunoscut a intrat în campusul Universităţii din Perm şi a deschis focul”, a anunţat instituţia de învăţământ într-un comunicat.

Cel puţin opt persoane au fost ucise în urma atacului armat. Un prim bilanţ al victimelor era de cinci morţi şi şase răniţi.

În imagini distribuite pe reţelele de socializare mai mulţi studenţi pot fi văzuţi sărind pe ferestre pentru a se salva din calea atacatorului.

Potrivit presei ruse, atacatorul a fost arestat de forţele de ordine. El a fost rănit în momentul reţinerii, deoarece a opus rezistenţă.

Conform Comitetului de Investigaţii, organul responsabil de cele mai importante anchete din Rusia, autorul atacului este un student al universităţii. Numele său este Timur Bekmansurov, în vârstă de 18 ani. Acesta este student la Facultatea de Drept a Universităţii din Perm, în specialitatea „Expertiză medico-legală”.

Autorul atacului armat din Perm Captura Twitter

Autorul atacului armat din Perm Captură Twitter

Agresorul a tras circa 30 de focuri dintr-o armă de vânătoare Huglu, cu calibrul 12 mm.

Presa rusă scrie că acesta a formulat recent mai multe ameninţări la adresa instituţiei. Înainte de atac, Bekmansurov a postat un mesaj pe reţelele de socializare în care a cerut ca acţiunile sale să nu fie considerate un atac terorist şi a spus că nu este membru al vreunei organizaţii extremiste.

Autorităţile verifică o informaţie despre posibili complici ai atacatorului.

Ministrul Sănătăţii Mihail Muraşko şi cel al Educaţiei Valeri Falkov s-au deplasat de urgenţă la Perm.

Atacurile armate s-au înmulţit în ultimii ani în instituţiile de învăţământ din Rusia. În loc să găsească explicaţii în interior, preşedintele rus Vladimir Putin le pune pe seama unui „import din străinătate”, în special din Statele Unite, pe care îl numeşte „un efect pervers al globalizării”.

Ultimul atac de acest tip s-a produs la 11 mai 2021, când un tânăr de 19 ani a deschis focul în şcoala din Kazan la care învăţa, provocând moartea a nouă elevi.

Cel mai grav atac a avut loc în octombrie 2018, când un liceean a ucis 19 persoane înainte de a se împuşca mortal într-un liceu din Kerci, un oraş din peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014.

Autorităţile ruse susţin că au dejucat în ultimii ani zeci de proiecte de atacuri armate în instituţiile şcolare, toate cazurile implicând adolescenţi.

Dincolo de a arunca vina pe străini pentru problemele interne, Rusia este o ţară în care violenţa este masiv promovată, de la discursul militarist al regimului aflat la putere până la miniseriale şi producţii TV.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite