Armata rusă face exerciţii militare în zona Mării Negre, pe fondul tensiunilor cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarinul Stary Oskol Captură YouTube
Submarinul Stary Oskol Captură YouTube

Rusia organizează exerciţii militare navale şi cu rachete sol-aer în regiunea Mării Negre pe fondul tensiunilor cu Ucraina şi Occidentul după capturarea celor trei nave ucrainene în apropierea coastei Crimeei luna trecută, scrie Reuters.

Două submarine, Rostov-pe-Don B-237 şi Stary Oskol B-262, au efectuat exerciţii de detectare de urgenţă, însoţind şi distrugând ţinte maritime şi de coastă prin focuri de rachete, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

De asemenea, membrii echipajului de la bordul submarinelor vor exersa scufundări la mare adâncime şi vor lucra la tehnici precum ieşirea la suprafaţă de urgenţă.

În comunicat nu se precizează datele de început sau de final ale exerciţiilor sau dacă exerciţiile submarinelor fac parte din exerciţii la o scară mai mare în Marea Neagră sau în apropierea Crimeei, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Conform unei alerte de navigaţie transmisă navelor de transport, Turcia se aşteaptă la „exerciţii militare” în regiune între 3 şi 9 decembrie.

Separat, au fost testate capacităţile unor sisteme de rachete sol-aer de rază medie de a detecta, identifica şi doborî ţinte aeriene, a informat agenţia Interfax.

Exerciţiile vin pe fondul tensiunilor ridicate dintre Rusia şi Occident după ce pe 25 noiembrie, trei nave aparţinând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia şi Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, ruşii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene şi i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Miniştrii de externe ai NATO au discutat marţi despre regiunea Mării Negre cu miniştrii de externe din Ucraina şi Georgia iar Secretarul General al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO şi-a întărit prezenţa în regiune pentru a răspunde la ceea ce el a numit acţiunile agresive ale Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite