Anchetă jurnalistică internaţională: Opozantul Boris Nemţov, supravegheat aproape un an de un agent FSB înainte de a fi asasinat lângă Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Nemţov FOTO EPA-EFE
Boris Nemţov FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Boris Nemţov a fost urmărit timp de aproape un an de un agent FSB, fostul KGB, înainte de a fi împuşcat mortal, la 27 februarie 2015, pe un pod din apropiere de Kremlin, dezvăluie BBC, The Insider şi The Bellingcat într-o investigaţie jurnalistică comună.

Boris Nemţov este cel mai proeminent politician rus ucis sub regimul Putin. A ocupat postul de viceprim-ministru sub conducerea preşedintelui Boris Elţîn şi a fost considerat o perioadă chiar succesorul acestuia. Era cel mai cunoscut opozant al lui Putin, loc luat după moartea sa de către Aleksei Navalnîi. Înainte de a fi ucis, Boris Nemţov critica puternic corupţia regimului Putin, se opunea vehement anexării Crimeei şi războiului din Donbas şi pleda pentru înăsprirea sancţiunilor occidentale. De altfel, a fost omorât cu doar câteva zile înainte de a conduce un protest de amploare faţă de războiul dus încă de pe atunci de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Cinci bărbaţi de origine cecenă au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare pentru uciderea sa. Însă ancheta oficială nu a răspuns la cele mai importante întrebări: cine a ordonat asasinatul şi de ce?

Autorităţile ruse neagă orice implicare, dar nu reuşesc să îndepărteze suspiciunile, la fel ca în toate cazurile de crime politice comise sub regimul Putin.

Într-o investigaţie comună, Bellingcat, The Insider şi BBC relatează că au găsit dovezi că Nemţov a fost urmărit de un agent FSB timp de aproape un an înainte de asasinarea sa. Agentul respectiv face parte din echipa pentru asasinate politice a FSB, ai cărei membri au fost deconspiraţi în cazurile otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi şi activistului Vladimir Kara-Murza.

Agentul care l-a supravegheat pe Boris Nemţov se numeşte Valeri Suharev. Numele său a fost observat în rezervările de tren şi de zboruri care coincid cu deplasările lui Nemţov. Cel puţin 13 rezervări ale lui Suharev coincid cu deplasările lui Nemţov. Ultima datează din 17 februarie 2015, cu zece zile înainte de asasinarea opozantului rus.

Toate rezervările de zbor şi de tren sunt înregistrate într-o bază de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date nu conţine doar mişcările persoanelor puse sub supraveghere, ci chiar şi mişcările agenţilor. Acest tip de informaţii se scurg adesea pe piaţa neagră şi ajung în mâinile jurnaliştilor, explică cele trei publicaţii.

„Într-o societate coruptă precum cea a Rusiei, (Magistral) este o sabie cu două tăişuri”, spune Hristo Grozev, directorul executiv al Bellingcat.

„Şi le permite unor oameni ca noi să meargă şi să dea de urmele spionilor”, adaugă el.

Majoritatea călătoriilor lui Nemţov sunt între Moscova şi Iaroslavl, unde opozantul avea un mandat în Parlamentul regional. Se pare că agentul FSB ştia dinainte planurile de călătorie ale lui Nemţov, pentru că deseori ajungea în acelaşi oraş cu doar câteva minute sau ore înaintea opozantului rus.

O călătorie dezvăluie interesul enorm reprezentat de Nemţov pentru FSB. Pe 2 iulie 2014, imediat după miezul nopţii, Boris Nemţov şi-a rezervat un zbor către Novosibirsk, în Siberia. Zece minute mai târziu, Valeri Suharev şi-a cumpărat un bilet către aceeaşi destinaţie.

Echipa pentru operaţiuni de otrăvire din cadrul FSB

Nu este ceva neobişnuit în Rusia ca spionii să-i ţină sub supraveghere pe opozanţi din ordinul puterii. Însă Valeri Suharev nu era un agent obişnuit. Într-o investigaţie publicată anterior, The Bellingcat arată participarea lui Suharev la două tentative de asasinat, ambele vizând critici proeminenţi ai Kremlinului.

Prima ţintă a fost activistul Vladimir Kara-Murza. În mai 2015, Suharev a făcut parte dintr-o echipă care s-a deplasat în oraşul Kazan în acelaşi timp cu Kara-Murza. La două zile după ce s-a întors la Moscova, activistul s-a simţit brusc rău şi a intrat în comă. A supravieţuit, dar a fost otrăvit din nou, în 2017, sfidând moartea şi de această dată. Vladimir Kara-Murza este convins că ordinul otrăvirii sale a venit de la Kremlin, acuzaţie respinsă, evident.

A doua ţintă a fost Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, acum închis într-o colonie penitenciară.

Navalnîi a fost otrăvit în august 2020, la Tomsk, cu un agent neurochimic de tip Noviciok. The Bellingcat a descoperit că o întreagă echipă FSB l-a supravegheat îndeaproape pe Navalnîi, fiind pe urmele sale şi la Tomsk. Valeri Suharev nu a făcut parte din echipa de teren care s-a mişcat pe urmele lui Navalnîi, dar a servit ca intermediar, având, în lunile premergătoare otrăvirii, 145 de apeluri telefonice şi SMS-uri cu patru membri ai echipei şi cu un ofiţer FSB  aflat mai sus în lanţul de comandă.

Şi Navalnîi arată cu degetul spre Kremlin în cazul otrăvirii sale, dar acuzaţia este respinsă vehement. 

BBC a contactat Guvernul rus şi FSB pentru a comenta dovezile conform cărora Boris Nemţov a fost urmărit de un agent FSB înainte de uciderea sa.

FSB nu a răspuns, în timp ce Kremlinul a negat, ca de fiecare dată. „Toate acestea nu au nicio legătură cu Guvernul rus. Pare o altă invenţie”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite