Analiză Reuters: Jocul lui Putin la graniţele Ucrainei. Ce urmăreşte liderul de la Kremlin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întânirea dintre Preşedintele SUA, Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, din primăvara, de la Geneva. FOTO EPA-EFE
Întânirea dintre Preşedintele SUA, Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, din primăvara, de la Geneva. FOTO EPA-EFE

Presiunea pe care o pune liderul de la Kremlin asupra Kievului este văzută ca parte a strategiei ruse pentru aducerea preşedintelui SUA, Joe Biden, la masa negocierilor.

 Repoziţionarea trupelor ruse mai aproape de Ucraina face parte dintr-un efort de a asigura şi încadra termenii unui alt summit cu preşedintele american Joe Biden, spun două persoane apropiate cercurilor oficiale de politică externă rusă, se arată într-o analiză Reuters.

Celălalt obiectiv major este de a semnala Occidentului că ar trebui să înceteze să ajute Ucraina să-şi îmbunătăţească armata, iar Kievul ar trebui să evite escaladarea  conflictului cu separatiştii ruşi în estul Ucrainei, susţine cele două surse. 

Oficialii americani, ai NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce ei spun că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti mai aproape de Ucraina, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un nou atac asupra vecinului său, acuzaţii pe care Rusia le-a respins. Dar intenţiile lui Putin neclare şi tensiunea ridicată.

Putin vrea o nouă întâlnire cu Biden

În timp ce gambitul ucrainean al lui Putin are mai multe obiective, nici un atac asupra Ucrainei nu poate fi exclus, una dintre priorităţile Moscovei fiind să îi atragă atenţia lui Biden, astfel încât acesta să fie de acord cu un alt summit la care el şi Putin să poată aborda preocupările Rusiei cu privire la Ucraina, au spus cei doi experţi ruşi.

„Vladimir Putin are nevoie de o nouă întâlnire cu Joe Biden”, a declarat Andrei Kortunov, şeful RIAC, un grup de reflecţie de politică externă de la Moscova, apropiat de Ministerul rus de Externe.

„El crede că acum europenii nu pot face prea multe fără americani şi că la preşedintele SUA ia decizia finală, în numele alianţei occidentale, cu privire la măsurile de securitate europene”.

Putin a spus că este îngrijorat de ajutorul militar al SUA şi al NATO acordat Ucrainei şi că s-a săturat de extinderea alianţei militare occidentale spre est.

El a precizat, de asemenea, că doreşte să se asigure că Kievul nu va escalada conflictul din Donbass. Kievul vrea teritoriul înapoi, dar spune că se concentrează pe propria apărare şi nu plănuieşte să lanseze o ofensivă. Ucrainenii acuză Moscova că a pus la cale o nouă agresiune.

Kremlinul a anunţat zilele trecute că sunt în desfăşurare discuţii în culise cu Casa Albă cu privire la o posibilă întâlnire Putin-Biden, iar ziarul rusesc „Kommersant“ a raportat luna aceasta că o astfel de întâlnire ar putea avea loc la începutul lui 2022. „Există o înţelegere că este nevoie de o întâlnire, că dialogul dintre cei doi preşedinţi ar trebui continuat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Modelul „criza rachetelor din Cuba”, aplicat pe Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat săptămâna aceasta că nu are informaţii despre niciun plan pentru un astfel de summit, dar că Washingtonul a discutat despre Ucraina cu oficialii ruşi.

Departamentul de Stat a refuzat miercuri să comenteze ideea că Putin încearcă să asigure un summit prin masarea de trupe în apropierea Ucrainei, dar a făcut trimitere la o declaraţie pe care a dat-o cu o zi mai devreme, purtătorul de cuvânt Ned Price care a spus că SUA nu cunosc intenţiile lui Putin. dar se pregătesc pentru diferite situaţii neprevăzute.

Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat pentru Reuters că nu este nimic de spus pentru moment despre viitoarele discuţii dintre Putin şi Biden.

Liderul de la Kremlin a mai atras atenţia lui Biden o dată anul acesta, masând trupe mai aproape de Ucraina. În aprilie, Rusia şi-a repoziţionat forţele într-un mod similar, dar ulterior a spus că pentru un exerciţiu militar, dar care la acea vreme a stârnit temeri privind un atac rusesc asupra Ucrainei. O lună mai târziu, Casa Albă a anunţat că Biden se va întâlni cu Putin la Geneva.

„Evident, în aprilie, Moscova a descoperit că o nouă criză a rachetelor cubaneze asupra Ucrainei ar putea fi foarte eficientă pentru a atrage atenţia lui Biden şi a-l determina să se angajeze în dialog personal cu Putin”, a declarat Vladimir Frolov, un fost diplomat rus în Statele Unite, care acum este analist de politică externă.

„Desigur, Moscova foloseşte acest lucru ca pârghie politică asupra SUA, deoarece ultimul lucru de care are nevoie Biden în acest moment este o altă criză de „război în Ucraina care i-ar distrage atenţia de la China”.

Într-un discurs de săptămâna trecută, Putin a spus că Moscova nu are chef de război, dar a sugerat că presiunea Rusiei în Europa de Est a roade şi i-a făcut pe adversari să-o ia în seamă.

Liderul de la Kremlin i-a ordonat apoi ministrului de externe Serghei Lavrov să pretindă garanţii serioase pe termen lung din partea Occidentului, privind  securitatea Rusiei.

Ani de zile, Moscova a împiedicat Ucraina să-şi atingă ambiţia de a se alătura alianţei NATO, încă văzută ca fiind departe. Dar Frolov a spus că alte forme de sprijin occidental pentru Kiev înseamnă pentru Moscova noi preocupări.

Aprovizionarea cu rachete şi muniţie antitank din partea SUA, ajutorul britanic pentru marina ucraineană şi vânzările turceşti de drone de atac către Ucraina au enervat Kremlinul.

„Liniile roşii ale Rusiei s-au schimbat: nu mai numai Ucraina în NATO, ci şi NATO în Ucraina”, a spus Frolov.

Kortunov a spus că Rusia doreşte o nouă arhitectură europeană de securitate în care să nu fie luată nicio decizie care ar putea afecta securitatea Rusiei fără ca Moscova să aibă drept de veto.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite