ANALIZĂ A pierdut Vladimir Putin controlul asupra naţionaliştilor conservatori din Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curentul naţionalist conservator din Rusia, pe care Vladimir Putin l-a susţinut în ultimii ani, pare a fi scăpat de sub controlul acestuia, fapt ce relevă un paradox aflat la baza regimului autoritar condus de acesta, argumentează Alexander Baunov, afiliat al Centrului Carnegie din Moscova, într-un articol publicat de revista Foreign Affairs.

Luna trecută, extremiştii ortodocşi ruşi au pus în aplicare două acte teroriste. În primul caz, în data de 4 septembrie, au intrat cu o maşină încărcată cu canistre cu benzină într-un cinematograf în oraşul Yekaterinburg. Apoi, pe 11 septembrie, au incendiat mai multe maşini lângă biroul din Moscova al lui Konstantin Dobrynin, un fost senator liberal. Aceste atacuri au fost motivate de opoziţia extremiştilor religioşi la lansarea viitorului film al regizorului Alexei Uchitel, Matilda - pe care mai mulţi preoţi l-au catalogat ca un act de blasfemie. Filmul spune povestea iubirii pre-maritale a Ţarului Nicolae al II-lea cu balerina Matilda Kschessinska. Programat a fi lansat în luna octombrie, filmul a atras furia Bisericii Ortodoxe din Rusia pentru că aceasta îl consideră pe Ţarul Nicolae şi familia acestuia sfinţi. Pe 31 augist, extremiştii religioşi au aruncat cu cocktailuri Molotov în studioul regizorului din St. Petersburg.

„Preşedintele Vladimir Putin ar fi putut foarte uşor să oprească această campanie şi s-o reprimeze pe Natalya Poklonskaya, o parlamentară din Crimeea ce a instigat această mişcare prin discursurile ei din Duma şi diverse apariţii media”. Faptul că nu a făcut acest lucru „scoate la iveală paradoxul esenţial ce se află la baza regimului său autoritar”, susţine Alexander Baunov.

În ultimii ani, Putin a fost fericit să susţină apariţia unei ideologii naţionaliste, conservatoare în Rusia, o ideologie susţinută de majoritatea Bisericii Ortodoxe din Rusia. În plus, acesta a încurajat protestatarii,credincioşii şi cetăţenii de rând să propage aceste idei pentru a demonstra că aceasta este un curent natural, anarhic şi nu unul impus de liderii de la Kremlin.

Însă, prin această decizie, „Vladimir Putin şi-a subminat propria autoritate”, susţine analistul rus. „Prin ameninţările cu violenţa la adresa producătorilor acestui film inofensiv şi prin intimidarea membrilor elitei culturale a Rusiei, mişcarea naţionalist-conservatoare şi-a demonstrat faţa urâtă, iar Putin pare a fi incapabil să o oprească. Dacă ar face acest lucru ar aduce împotriva sa aşa numita parte patriotică a establishement-ului politic pe care el însuţi la susţinut în ultimii ani”.

Până acum, modelul politic domestic al Kremlinului a fost să stabilească un scop şi să permită societăţii să marşeze în direcţia indicată. Cu noul film însă, acest model nu a mai funcţionat, iar acum Kremlinul trebuie să înfrunte nu doar câţiva extremişti ci un întreg fenomen social.

Paradoxul controversei Matilda vine din faptul că, dacă doreşte, Putin ar putea s-o oprească pe Poklonskaya. Însă, odată ce mişcarea ei populară a devenit destul de mare pentru ca el s-o remarce, aceasta avea deja susţinerea unor aliaţi ai Kremlinului cu care Putin nu doreşte o confruntare. (Printre aceste figuri se numără şi Arhiepiscopul Tikhon Shevjunov, propriul „confesor” al lui Putin şi o importantă verigă între Biserică şi serviciile secrete ale Rusiei.)

„Costul pacificării acestei campanii anti-Matilda este acum suficient de mare astfel încât să echivaleze cu alienarea multora dintre susţinătorii lui Putin”, consideră politologul rus.

„O problemă centrală a regimului autoritar condus de Putin este că doar acesta poate opri un lucru cu certitudine. Deşi cuvântul său continuă să fie luat serios, cel al oricui altcuiva - chiar şi atunci când vorbeşte în numele Kremlinului - are prea puţină greutate pentru a opri o campanie naţionalistă ce a atins deja masa critică”.

image

Natalia Poklonskaya/ Foto:EPA

În ceea ce o priveşte pe Poklonskaya, aceasta şi-a găsit rolul cu uşurinţă în spaţiul ideologic în continuă mişcare din Rusia. Originară din Crimeea, unde fusese numită de către Putin în funcţia de procuror general după anexarea ilegală din 2014 - fapt ce a impulsionat şi mai mult ideologia naţionalistă a lui Putin - în momentul în care a ajuns în Duma din Rusia, Poklonskaya a găsit un centru politic rus ce migrase în ultimii ani către o ideologie naţionalistă, ortodoxă. Astfel, cu susţinerea Bisericii Ortodoxe, aceasta a cerut procurorului general al Rusiei anchetarea atât a filmului cât şi a regizorului acestuia.

„A încerca, în acest moment, neutralizarea politică a deputatei din Crimeea”, susţine Alexander Baunov, „ar însemna punerea la îndoială a direcţiei ideologice a ţării, lucru pe care Putin nu este pregătit să-l facă”.

Forţa politică a acestei mişcări a putut fi evidentă în răspunsul dur pe care Natalia Poklonskaya l-a adresat ministrului Culturii, Vladimir Medinsky, după ce acesta a criticat în termeni uşori campania împotriva acestui film şi a cerut autorităţilor să protejeze cinematografele unde rulează filmul. „Opiniile critice ar trebui să fie rezervate experţilor. Nu ştiam că Medinsky are aşa ceva în CV”, a afirmat aceasta. Ministrul este un nimeni, spune aceasta cu alte cuvinte, iar noi avem propriile autorităţi pentru a-l contrazice.

Conservatorii fanatici primesc în plus şi binecuvântarea multor preoţi, inclusiv al episcopului ultra-conservator Dmitri Smirnov, care a afirmat că filmul a fost făcut pentru a batjocori sfinţii ruşi. Mesaje ce atacă acest film sunt acum distribuite în multe biserici din Rusia. În acest moment, relevant nu este cine anume le distribuie, ci faptul că aceste acţiuni nu încetează.

Pentru conservatorii ruşi, campania condusă de Poklonskaya este un mijloc de a preveni îndreptarea Rusiei către un pragmatism politic. În acelaşi timp, reprezintă  un avertisment către un regim care doreşte reforme şi întoarcerea Rusiei în clubul ţărilor Occidentale. Argumentul pe care acesta îl face este că dacă un film poate genera un asemenea val de indignare, alte chestiuni mult mai serioase ar putea costa regimul extrem de scump. Iar pentru Putin, este un mesaj că alţii pot personifica această ideologie naţionalistă la fel de bine.

În acest moment în care această ideologie continuă să avanseze, consideră comentatorul rus, o alianţă vagă, temporară pare a se forma între preoţii ortodocşi, membrii serviciilor secrete, oameni de afaceri şi funcţionari guvernamentali ce sunt loiali nu atât lui Putin cât idealurilor acestei mişcări. Mai mulţi oficiali, aflaţi în poziţii intermediare sau mică importanţă, au început să-şi exprime susţinerea pentru interzicerea acestui film. Spre exemplu, în regiunea Kamshatka, în ciuda declaraţiilor ministrului Culturii, mai mulţi distribuitori locali au ales să nu permită rularea acestui film, declarându-şi poziţia una de „datorie civică”. Acestea sunt semne ale unei loialităţi divizate.

„Susţinătorii unei Rusii libere au visat la o zi în care Biserica Ortodoxă este separată de stat şi unde oficialii ruşi se pot opune miniştrilor de la Kremlin. Ultima dintre acestea se întâmplă acum, însă cei ce profită de acestă nouă libertate sunt fanaticii conservatori al căror limbaj este unul al agresiunii şi intimidării”, concluzionează Alexander baunov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite