Ambiţiile geopolitice ale lui Putin îngroapă economia Rusiei. Guvernul rus, nevoit să treacă la privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, în vizită la compania petrolieră rusă Rosneft
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, în vizită la compania petrolieră rusă Rosneft

Din 2008, pentru a-şi consolida puterea,  Putin  s-a axat pe probleme de politică externă, în detrimentul economiei. Iar acum, odată cu sancţiunile internaţionale după anexarea Crimeei şi prăbuşirea preţului Petrolului, autorităţilor de la Moscova le-a ajuns cuţitul la os.

 Fiindcă un preţ al petrolului măcar de 50 de dolari barilul nu se întrevede la orizont ,  ministrul Dezvoltării Economice, Alekse Uliukaiev nu mai crede în altă soluţie decât privatizarea urgentă a unor companii cu capital majoritar de stat, scrie agenţia Tass.  „În 2014-2015 piaţa s-a prăbuşit şi a continuat să se prăbuşească, în vreme ce noi am aşteptat ca această situaţie să se schimbe. 

Acum ne-am dat seama că nu aveam ce aştepta. Bugetul se află într-o situaţie critică, iar pieţele nu dau semne de redresare. Adevarata provocare acum  este organizarea procesului de privatizare în mod eficient şi transparent pe o piaţă extrem de nefavorabilă“, a explicat Uliukaiev.

Calculele făcute de Ministerul rus al Dezvoltării Economice au arătat că, în 2015, economia ţării a suferit o contracţie de 3,9%, în vreme ce prognoza de anul acesta se referă la o scădere economică cu 3,7-3,8 procente.

Printre companiile pe care guvernul rus vrea să le introducă pe lista de privatizare în acest an se numără banci, companii din industria petrolieră şi chiar unele fabrici de armament.

Bugetul de anul acesta al Rusiei a fost creionat pe o prognoza de 50 de dolari barilul de petrol. În momentul de faţă, preţul petrolului este la 33 de dolari pe baril şi nu sunt şanse ca aceasta situaţie să se schimbe prea curând.

În acelaşi timp, Rusia este pe cale să-şi ducă producţia de ţiţei până la cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, însă prăbuşirea preţurilor petrolului, sancţiunile occi¬dentale şi restrângerea activităţilor de explorare ameninţă industria petrolieră a ţării şi ridică semne de întrebare le¬gate de capacitatea acesteia de a susţine în continuare ambiţiile preşe¬dintelui Vladimir Putin pe plan local şi extern.

Austeritatea se face deja simţită. Cu câteva săptămâni în urmă, membrii serviciilor de urgenţă din Moscova au anunţat că nu au fost plătiţi. Pensionarilor li s-a eliminate gratuitatea pe transportul în comun, iar aceştia au ieşit să protesteze, în mai multe oraşe ale ţării. Producătorul auto AvtoVAZ a anunţat că va introduce săptămâna de lucru de patru zile, reducând salariile angajaţilor cu 20%, pentru a compensa scăderea vânzărilor.

Ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei, a prăbuşirii preţurilor petrolului şi a deprecierii rublei, preţurile ali¬mentelor au crescut cu aproximativ 30%, în timp ce salariile reale au scăzut cu 9,5% anul trecut.

Peste 200.000 de ruşi sunt pe punctul de a se trezi în stradă, în plină iarnă. Şi asta din cauză că şi-au cumprat case prin credit ipotecar iar acum, pe fondul prăbişirii rublei şi a crizei provocate de scăderea preţului petrolului nu-şi mai pot achita ratele. Oamenii protestează şi cer soluţii preşedintelui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite