Am ajuns să o vedem şi pe asta! Liderul cecen Ramzan Kadîrov, acuzat de tortură, denunţă încălcarea drepturilor omului în SUA şi face solicitări Washingtonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramzan Kadîrov, în centrul imaginii, purtând un tricou inscripţionat cu chipul preşedintelui rus Vladimir Putin FOTO Arhivă
Ramzan Kadîrov, în centrul imaginii, purtând un tricou inscripţionat cu chipul preşedintelui rus Vladimir Putin FOTO Arhivă

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un personaj controversat pe plan internaţional, acuză autorităţile americane de încălcarea drepturilor omului şi îi transmite lui Donald Trump să pună capăt haosului din ţara sa.

Internat de covid-19, boala provocată de noul coronavirus, Ramzan Kadîrov pare să aibă timp pentru protestele din Statele Unite, izbucnite acum o săptămână după moartea lui George Floyd, un şomer afro-american, sub genunchiul unui poliţist alb. Liderul cecen, care recent i-a ameninţat cu demiterea pe medicii nemulţumiţi de lipsa echipamentelor medicale, se declară de partea protestatarilor şi cere puterii federale de la Washington să intervină hotărât pentru încetarea violenţelor. Kadîrov şi-a postat mesajul pe Telegram, întrucât nu mai poate avea acces la Facebook şi Twitter din cauza ieşirilor sale violente.

„Prieteni, urmăresc cu groază situaţia din Statele Unite, unde drepturile cetăţenilor obişnuiţi sunt încălcate flagrant de către reprezentanţii puterii. Poliţiştii linşează oameni pe stradă în oraşele americane: cetăţeni asfixiaţi, bătuţi, loviţi cu maşina... (...) Cer autorităţilor Statelor Unite ale Americii să oprească acest haos, să pună capăt imediat actelor ilegale împotriva civililor şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei responsabili de încălcarea drepturilor omului”, scrie liderul cecen.

În vârstă de 43 de ani, Ramzan Kadîrov conduce cu o mână de fier Cecenia încă din 2007.

Cu acceptul Kremlinului, Kadîrov se dedă unor acte nemiloase împotriva contestatarilor. El este acuzat de tortură şi crime, precum şi de persecuţii împotriva activiştilor pentru drepturile omului. Numele său a fost menţionat în cel puţin două dintre multiplele asasinate politice comise în Rusia sub conducerea lui Putin, şi anume în cele ale jurnalistei Anna Politkovskaia şi opozantului Boris Nemţov.

Ramzan Kadîrov este contestat pentru faptul că a impus izolarea cu ajutorul fricii, proclamând public că cecenii care nu se izolează sunt nişte „terorişti” şi ar trebui „omorâţi”.

La începutul pandemiei de coronavirus în Rusia, oamenii săi au ieşit pe străzile capitalei Ceceniei echipaţi cu bastoane, în semn de descurajare a încălcării regimului de carantină.

La mijlocul lui mai, liderul cecen i-a ameninţat cu demiterea pe medicii unui spital care au denunţat în stradă lipsa echipamentelor de protecţie în faţa noului coronavirus. La o zi după ce au fost numiţi „provocatori”, medicii respectivi şi-au prezentat scuze.

Acum zece zile, Kadîrov a fost transportat cu un avion la Moscova şi internat într-un spital pentru a fi tratat de covid-19, potrivit presei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite