„Duşmanul numărul unu” al lui Putin, Alexei Navalnîi, eliberat doar ca să creeze impresia unor alegeri democratice la primăria Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi, o instanţă din Kirov decisese arestarea preventivă a lui Navalnîi FOTO Reuters
Joi, o instanţă din Kirov decisese arestarea preventivă a lui Navalnîi FOTO Reuters

Ca să creeze imaginea unor alegeri relativ democratice la Primăria Moscovei, autorităţile ruse l-au eliberat pe Alexei Navalnîi, „duşmanul numărul unu” al preşedintelui Vladimir Putin, la câteva ore după ce o instanţă din Kirov îl condamnase la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Navalnîi a declarat sâmbătă că nu numai că va candida, ci că va şi câştiga alegerile, deşi situaţia lui este încă neclară, urmând să se judece apelul.

Joi, o instanţă din Kirov, un oraş aflat la 900 de kilometri de Moscova, i-a găsit vinovaţi pe Navalnîi şi pe omul de afaceri Piotr Ofiţerov de deturnare de fonduri şi i-a condamnat la cinci ani, respectiv patru ani de închisoare. În 2009, cei doi furaseră cherestea în valoare de 16 milioane de ruble (aproape jumătate de milion de dolari) de la compania de stat KirovLes.

Premieră în justiţia rusă

Câteva zeci de minute mai târziu, după condamnarea lui Navalnîi, cel mai popular lider al opoziţiei ruse, mii de oameni au ieşit în Piaţa Manej, scandând „Libertate” şi „Putin e un hoţ!”. Protestul, o clară sfidare a autorităţilor ruse, a scăpat nesancţionat, iar câteva ore mai târziu, Navalnîi, care fusese luat din sala de judecată cu cătuşe la mâini, a fost eliberat. Eliberarea s-a făcut, în mod surprinzător, la cererea procurorilor, fiind pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva.

„E o poveste fără precedent, una foartă ciudată (..:) Toţi ştiu că (în Rusia) acuzarea nu recurge la arestarea preventivă”, a declarat Ludmila Alexeyeva, o activistă rusă pentru drepturile omului.

Vineri, un complet de trei judecători de la Tribunalul Regional din Kirov a dat dreptate vineri procurorilor, care au susţinut că nu există motive pentru care Navalnîi să fie încarcerat, invocând că opozantul candidează la alegerile pentru primăria Moscovei, organizate la 8 septembrie. „Arestarea preventivă a lui Navalnîi îl pune într-o poziţie de inegalitate faţă de ceilalţi candidaţi”, a declarat unul dintre judecători.

Senzaţie de falsă democraţie

Analiştii văd, însă, mai departe de acest iz ciudat de democraţie în Rusia şi spun că punerea în libertate a lui Navalnîi arată dorinţa Kremlinului de a conferi legitimitate alegerilor pentru primăria Moscovei, primele din ultimii zece ani. Aceste alegeri sunt cu atât mai importante cu cât din 2014, din dorinţa lui Putin, guvernatorii nu vor mai fi aleşi în mod direct, de popor.

„Autorităţile au decis să evite scandalul alegerilor. În Moscova trăiesc mulţi cetăţeni din clasa de mijloc şi pentru ei e importantă participarea liderilor opoziţiei”, a declarat Alexei Makarkin, director adjunct la Centrul de Tehnologii Politice, un think tank indepedent. De altfel, Navalnîi, mai puţin cunoscut în provincie şi în mediu rural, este iubit de clasa de mijloc.

Dispute la Kremlin din cauza opozantului

„Eliberarea bruscă a candidatului la primărie conturează disputele din interiorul Kremlinului”, spun „Japan Times”, adăugând că consultanţii lui Putin nu ştiu cum să reacţioneze la popularitatea lui Navalnîi, devenit „un star rock” pentru simpatizanţii lui din clasa de mijloc.

Makarkin vorbeşte despre două tabere: „siloviki”, conducerea forţelor de ordine din Rusia, şi locotenenţii lui Putin. „Siloviki” consideră că opoziţia trebuie distrusă, iar, cel mai probabil, aceştia au cerut arestarea preventivă a lui Navalnîi. Pe de altă parte, apropiaţii lui Putin din cealaltă tabără preferă să fie mai subtili când vine vorba de dizidenţi şi tocmai ei au fost cei care l-au scos pe Navalnîi atât de repede din închisoare.

Alegeri cu câştigător cunoscut

Serghei Sobyanin, care a demisionat din funcţia de primar al Moscovei la 5 iulie, este dat câştigător în alegerile locale de la 8 septembrie. Sobyanin a fost şeful administraţiei prezidenţiale şi vicepremier înainte să devină primarul Moscovei, poziţie din care a cimentat controlul Kremlinului asupra intereselor politice şi financiare ale Moscovei.

Sobyanin l-ar ficonvins pe Putin să-l elibereze pe Navalnîi, susţine Stanislav Belkovsky, un strateg politic care a lucrat pentru Kremlin.

„Sobyanin are nevoie de Navalnîi să facă alegerile locale să pară legitime”, a mai spus Belkovsky, care spune că opozantul rus ar putea câştiga între 15 şi 20% din intenţiile de vot.

Cel mai probabil, adaugă analistul, Navalnîi îşi va ispăşi pedeapsa după ce se vor termina alegerile locale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite