Aleşi ruşi îl acuză pe Trump că vrea să revină la cursa înarmării nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konsantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federaţiei Ruse
Konsantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federaţiei Ruse

Reprezentanţi ai Consiliului Federaţiei Ruse l-au criticat vineri pe preşedintele american Donald Trump pentru declaraţiile privind dezvoltarea arsenalului nuclear al Statelor Unite, acuzându-l inclusiv că doreşte să revină la cursa înarmării ce a marcat Războiul Rece şi să pună sub semnul întrebării tratatul New START semnat în 2009.

„Să începi preşedinţia punând sub semnul întrebării un tratat internaţional încheiat între Rusia şi Statele Unite (...) nu este cel mai bun mod de a pune în practică neproliferarea nuclear“, a declarat Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Senatul rus.

El a amintit că tratatele internaţionale „sunt baza controlului asupra armelor nucleare“ şi a subliniat să intenţiile lui Trump de a spori potenţialul strategic al Statelor Unite „nu favorizează stabilitatea, înţelegerea reciprocă şi securitatea în lume“. „Fireşte că Rusia se împotriveşte categoric încetării acestui acord (New START). Vom insista ca el să fie prelungit“, a precizat Viktor Ozerov, citat de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului rus, Konstantin Kosaciov, s-a întrebat dacă nu cumva semnificaţia sloganului electoral al lui Trump, „Să facem America măreaţă din nou“, presupune de fapt „hegemonia în domeniul nuclear“.

Dacă este aşa, atunci „lumea se va întoarce la vremurile cursei înarmării din anii '50-'60, atunci când taberele care se confruntau încercau să-şi garanteze securitatea naţională cu preţul dobândirii superiorităţii militare asupra celei rivale“, a completat oficialul rus. El a amintit că tratatul New START are la bază principiul parităţii nucleare dintre Statele Unite şi Rusia tocmai pentru a împiedica „supremaţia nucleară“ a vreuneia dintre aceste două ţări.

Întrucât acest acord expiră în 2021, Konstantin Kosaciov a insistat în declaraţia sa ca, „oricât de turbulent“ va fi mandatul lui Trump, Statele Unite şi Rusia să înceapă cât mai repede negocierile în vederea prelungirii acestei înţelegeri.

Declaraţiile celor doi senatori ruşi survin după ce Donald Trump a declarat joi, într-un interviu acordat Reuters, că administraţiile precedente de la Washington au neglijat arsenalul nuclear al Statelor Unite, care a rămas în urmă, şi prin urmare el intenţionează să extindă acest arsenal pentru a se asigura că rămâne superior, notează Agerpres.

„Sunt primul care ar vrea să vadă că toată lumea, că nimeni nu are arme nucleare, dar nu vom rămâne niciodată în urma vreunei ţări, chiar dacă este o ţară prietenă, nu vom rămâne niciodată în urmă în ceea ce priveşte capacitatea nucleară. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio ţară să nu aibă arme nucleare, dar dacă vor exista ţări care să aibă arme nucleare, noi vom fi deasupra tuturor“, a spus Trump.

El a calificat acordul New START aflat în prezent în vigoare drept „un acord unilateral“ şi „prost“, cum este în opinia sa şi acela încheiat cu Iranul, promiţând că de acum înainte Statele Unite vor încheia „acorduri bune“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite