Aleksei Navalnîi slăbeşte pe zi ce trece: Opozantul rus este ameninţat că va fi hrănit cu forţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă
Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie de la mijlocul lui ianuarie şi în greva foamei începând din 31 martie, este ameninţat că va fi hrănit cu forţa, se arată într-un mesaj postat luni pe contul său oficial de Twitter, relatează AFP.

„El cântăreşte 77 de kilograme”, se arată pe contul @navalny, care precizează că opozantul a slăbit opt kilograme de când a intrat în greva foamei.

„În faţa seriozităţii grevei foamei, administraţia (penitenciară) îl ameninţă zilnic să-l alimenteze cu forţa”, continuă mesajul.

Alimentarea cu forţa a unui deţinut în Rusia este autorizată de lege şi poate fi realizată oral, rectal sau prin intubaţie. Un asemenea tratament este considerat de către activişti ai drepturilor omului o formă de tortură, notează AFP, potrivit news.ro.

Aleksei Navalnîi, încarcerat pentru doi ani şi jumătate într-un dosar de fraudă redeschis după ce a scăpat în urma unei otrăviri cu un agent neurochimic din gama Noviciok, nu se mai hrăneşte cu scopul de a denunţa condiţiile detenţiei sale la Colonia Penitenciară Nr. 2 din Pokrov, situată la circa 100 de kilometri est de Moscova.

El acuză autorităţile ruse de faptul că îi refuză accesul la tratamente medicale adecvate pentru problemele sale la spate care s-au extins către mâini şi picioare.

Potrivit avocaţilor săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul acuză, de asemenea, că este „torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

Autorităţile ruse au respins toate acuzaţiile lui Navalnîi şi susţin că acesta beneficiază de toată atenţia medicală de care are nevoie.

„El nu are în continuare acces la un medic”, se arată în mesajul publicat luni pe contul său de Twitter.

Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu Noviciok, un agent neurochimic dezvoltat pe vremea Uniunii Sovietice în scopuri militare.

Navalnîi este convins că ordinul otrăvirii sale a fost dat de Vladimir Putin şi executat de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), acuzaţie respinsă de Kremlin.

Opozantul rus a fost arestat la mijlocul lui ianuarie, pe un aeroport din Moscova, în timpul întoarcerii din Germania, unde a primit timp de cinci luni îngrijiri medicale după otrăvire. A fost judecat rapid şi trimis la închisoare sub acuzaţia că a încălcat termenii unei liberări condiţionate într-un dosar de fraudă din 2014 pe care Navalnîi îl consideră fabricat politic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite