Aleksei Navalnîi riscă încă cel puţin şase ani de închisoare pentru o nouă acuzaţie adusă împotriva sa de regimul Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi şi mai mulţi colaboratori de-ai săi sunt vizaţi de noi acuzaţii de „extremism” pasibile cu pedepse grele la închisoare, au anunţat luni autorităţile ruse, care şi-au intensificat de la începutul acestui an acţiunile de reprimare a contestatarilor actualei conduceri de la Kremlin.

Potrivit unui comunicat al Comitetului de Anchetă - oficial responsabil de principalele investigaţii penale în Rusia, neoficial un instrument de represiune a regimului Putin -, Navalnîi şi aliaţii săi sunt acuzaţi că au „format şi condus o organizaţie extremistă” care, din 2014 până în 2021, a promovat mesajul de „schimbare a puterii prin violenţă”.

Organizaţiile lui Navalnîi sunt interzise începând din iunie în Rusia pe motiv că ar fi „extremiste”. Decizia a fost luată cu câteva luni înainte de alegerile legislative, împiedicând astfel tabăra pro-Navalnîi să se prezinte la acest scrutin. Deloc surprinzător, partidul Rusia Unită, a preşedintelui Vladimir Putin, a revendicat o victorie categorică. Opoziţia respinge rezultatele anunţate de regimul Putin după alegeri, subliniind asupra inechităţii şi incorectitudinii privind reprezentarea, precum şi asupra fraudelor masive existente la vot.

Printre persoanele vizate de noile acuzaţii de extremism figurează Ivan Jdanov, Leonid Volkov şi Liubov Sobol.

Autorităţile ruse le reproşează faptul că au vrut să „discrediteze organele de stat şi politica lor, să destabilizeze situaţia din regiuni, să creeze o dorinţă de protest în rândul populaţiei şi să convingă opinia publică de necesitatea unei schimbări a puterii prin violenţă”.

Potrivit anchetatorilor, Navalnîi şi colaboratorii săi făcut „apeluri la acţiuni extremiste şi teroriste” în cadrul unor  manifestaţii organizate „ilegal”. Este de remarcat faptul că Navalnîi nu a primit niciodată acceptul să organizeze proteste împotriva regimului Putin şi i s-a interzis mereu, prin fel şi fel de tertipuri, să se prezinte în alegeri, mai ales în cele prezidenţiale.

Navalnîi, Jdanov şi Volkov riscă între şase şi zece ani de închisoare pentru noile acuzaţii aduse împotriva lor, iar Sobol între doi şi şase ani de detenţie.

Otrăvit cu Noviciok anul trecut de o echipă specială din FSB, fostul KGB, şi salvat de la moarte în Germania, Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie în momentul revenirii la Moscova şi condamnat la închisoare pentru încălcarea termenilor unei sentinţe date acum câţiva ani într-un dosar de fraudă calificat drept motivat politic de către opozantul rus. Total absurd, Navalnîi este considerat vinovat că a ignorat verificările autorităţilor ruse în timp ce se afla în Germania, asta deşi opozantul i-a explicat judecătorului că s-a aflat în comă o perioadă, după care a informat constant poliţia că se recuperează după otrăvire.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite