Aleksei Navalnîi: „Putin este în spatele tentativei de otrăvire, altă explicaţie nu am”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Aleksei Navalnii
Vladimir Putin şi Aleksei Navalnii

În primul mare interviu acordat după externarea din spitalul de la Berlin, Aleksei Navalnîi, unul din principalii opozanţi ai Kremlinului, afirmă că în opinia sa „Putin este în spatele tentativei de otrăvire, altă explicaţie nu am”. În discuţia cu jurnaliştii săptămânalului german Der Spiegel, Navalnîi mai spune că în acest moment „datoria mea este să rămân tipul căruia nu-i este frică. Şi nu mi-e frică”.

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a declarat pentru săptămânalul german Der Spiegel că preşedintele Vladimir Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire şi a subliniat că nu se teme, transmite Reuters.

În luna august, Navalnîi a fost transportat cu avionul din Rusia la Berlin după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern. El a fost tratat în spitalul berlinez Charite pentru ceea ce Germania afirmă că a fost o otrăvire cu un agent toxic cu potenţial letal. În cursul lunii septembrie a fost externat.

''Susţin că Putin se află în spatele infracţiunii şi nu am nicio altă versiune despre ceea ce s-a întâmplat'', a declarat Aleksei Navalnîi pentru săptămânalul german, care va publica interviul integral în cursul zilei de joi.

Occidentul a cerut explicaţii din partea Kremlinului, care a negat orice implicare în acest incident şi a afirmat că trebuie întâi să vadă dovada unei infracţiuni.

''Nu simţi nicio durere, dar ştii că mori'', a spus Navalnîi referitor la momentul în care agentul toxic a început să-şi facă efectul asupra sa. El a adăugat că va reveni în Rusia: ''Misiunea mea acum este să rămân curajos. Şi nu mi-e frică de nimic!''.

Pe 20 august, Alexei Navalnîi a fost victima unei tentative de otrăvire cu o substanţă neurotoxică din familia Noviciok (substanţă clasificată international drept armă chimică). I s-a făcut rău în avionul care-l aducea din Siberia la Moscova. A fost internat, în comă, la spitalul din Omsk după care, două zile mai târziu, transferat în Germania, la spitalul Charite din Berlin. Ulterior, un laborator militar german şi două laboratoare independente din Franţa şi Suedia au confirmat otrăvirea cu o substanţă neurotoxică.

Pentru moment, Rusia respinge orice implicaţie în acest atentat şi acuză Germania că nu i-ar furniza toate informaţii necesare pentru o anchetă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite