Alegeri regionale în Rusia: Partidul lui Putin, marele câştigător, aliaţii lui Navalnîi, victorii simbolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri legislative Rusia FOTO TASS

Doi candidaţi din tabăra opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost aleşi în parlamentul municipal din Tomsk, oraşul din Siberia unde Navalnîi a fost otrăvit, potrivit susţinătorilor săi, în plină campanie electorală.

Potrivit rezultatelor preliminare publicate luni pe site-ul comisiei electorale regionale, Andrei Fateev şi Ksenia Fadeeva s-au clasat în frunte în circumscripţiile lor.

Cu toate acestea, partidul Kremlinului, Rusia Unită, s-a menţinut pe primul loc în alegerile municipale care au avut loc duminică în acest oraş siberian cu 500.000 de locuitori, obţinând 24,46% din voturi, însă foarte departe de scorul său de 52,27% din timpul scrutinului precedent, în 2015.

Navalnîi s-a deplasat la Tomsk la sfârşitul lui august pentru a finaliza o anchetă asupra corupţiei elitelor locale şi a-şi susţine candidaţii în alegerile din 13 septembrie. În timp ce se afla în avionul cu care ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova, lui Navalnîi i s-a făcut foarte rău, ceea ce a determinat pilotul aeronavei să aterizeze de urgenţă la Omsk, tot în Siberia.

După o dispută între apropiaţii săi şi medici ruşi, Navalnîi a fost transferat în Germania, unde medicii germani i-au pus diagnosticul de otrăvire cu o substanţă de tip Noviciok, un agent neurotoxic de origine militară dezvoltat în perioada sovietică.

"Cred că fiecare va înţelege că era o chestiune de principiu să câştigăm la Tomsk după ceea ce s-a întâmplat", a reacţionat Ksenia Fadeeva pe Twitter.

Cetăţenii ruşi au fost chemaţi duminică la urne în 41 din cele 85 de regiuni ale ţării pentru a alege guvernatori, membri ai consiliilor regionale şi municipale, precum şi patru deputaţi pentru parlamentul naţional.

Chiar dacă partidul preşedintelui Vladimir Putin a scăzut în popularitate din cauza contextului economic şi social dificil, a acuzaţiilor de corupţie şi a reformei nepopulare a pensiilor, este de aşteptat ca acesta să câştige majoritatea covârşitoare a locurilor puse în joc în aceste alegeri.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite