Alegeri parlamentare în Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi ocoleşte cenzura şi îşi îndeamnă concetăţenii să voteze inteligent

Alegeri parlamentare în Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi ocoleşte cenzura şi îşi îndeamnă concetăţenii să voteze inteligent

Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi i-a îndemnat din închisoare pe concetăţenii săi să voteze „inteligent”, adică pentru orice candidat în afara celor ai partidului Rusia Unită, pro-Kremlin.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ciuda eforturilor Kremlinului de a bloca apelurile la vot inteligent, Aleksei Navalnîi şi echipa sa profită de orice mică portiţă pentru a-şi face auzite mesajele în acest sens. Duminică, opozantul rus, aflat în închisoare, a reuşit să lanseze pe Instagram un apel către ruşi să nu voteze pentru Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

„Astăzi este ziua în care vocea ta contează cu adevărat. Sociologia arată că majoritatea alegătorilor iau o decizie în ultimul moment. Şi ştim cu toţii foarte bine că doar urmând strategia votului inteligent vocea ta are puterea reală de a face diferenţa”, a scris Aleksei Navalnîi pe contul său de Instagram.

„Alegeţi orice partid în afară de Rusia Unită. Succes nouă tuturor!”, a insistat liderul opoziţiei ruse, citat de agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Aleksei Navalnîi nu are dreptul să-şi exprime votul. În schimb, soţia sa, Iulia Navalnaia, a anunţat că a votat şi i-a îndemnat pe ruşi să se prezinte la secţiile de votare.

„Să nu credeţi când ei vă spun că totul este decis şi că nimic nu depinde de votul vostru. Votul vostru poate preveni adoptarea încă unei legi neruşinate, poate preveni încarcerarea încă unui deţinut politic. Şi poate va elibera pe cineva”, a scris Navalnaia pe Instagram.

Pe de altă parte, poliţia din Moscova a reţinut trei persoane care încercau să protesteze în Piaţa Puşkin. Doi dintre protestatari afişau un mesaj prin care cereau alegeri corecte, iar al treilea cerea eliberarea deţinuţilor politici.

Aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Echipa lui Navalnîi promovează conceptul de vot inteligent încă din 2019. Acesta presupune acordarea votului pentru candidatul cu cele mai mare şanse de câştig în faţa celui al Rusiei Unite. O aplicaţie a fost realizată pentru a da indicii în privinţa votului. Însă această aplicaţie a fost interzisă în aceste zile de giganţii tehnologici la solicitarea autorităţilor ruse. Potrivit autorităţilor ruse, aplicaţia în cauză difuzează „conţinut interzis” prin lege. Însă opoziţia rusă a denunţat un act de cenzură.

Presiunea autorităţilor ruse de a bloca această aplicaţie vine după o serie de măsuri constrângătoare împotriva opoziţiei, mai ales împotriva taberei lui Navalnîi, ai cărei reprezentanţi fie au fost închişi, fie forţaţi la exil, fie reduşi la tăcere şi interzişi în alegeri prin catalogarea drept „extremişti”.

Duma de Stat numără 450 de deputaţi, jumătate fiind aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripţii.

Peste 5.800 de candidaţi din 14 partide, inclusiv zece candidaţi independenţi, îşi încearcă şansele la aceste alegeri, ale căror rezultate sunt aşteptate după 21.00 ora României.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările