Alegeri legislative în Rusia. Leniniste sexy şi femei puternice: mesajele de neuitat ale unei campanii electorale desfăşurate în umbra lui Putin FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin nu candidează la scrutinul legislativ de duminică, dar figura sa este nelipsită FOTO AFP
Preşedintele rus Vladimir Putin nu candidează la scrutinul legislativ de duminică, dar figura sa este nelipsită FOTO AFP

Ruşii sunt aşteptaţi la urne, duminică, în contextul unei crize economice acute. Cu toate acestea, partidul Rusia Unită urmează să-şi asigure din nou majoritatea absolută în Duma de Stat şi să pregătească ulterior în linişte alegerea lui Vladimir Putin pentru cel de-al patrulea mandat de preşedinte. La capătul unei campanii electorale anoste, câteva mesaje rămân, însă, de neuitat, iar unele aspecte merită menţionate.

Patru partide au şanse să depăşească pragul electoral

Aproape 110 milioane alegători sunt aşteptaţi să participe duminică la al optulea scrutin legislativ din Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. În pofida unui favorit clar, Rusia Unită a lui Vladimir Putin, oferta este generoasă. Alte 13 partide încearcă să depăşească pragul de 5%.  Însă, potrivit sondajelor, doar patru formaţiuni politice vor avea reprezentanţi în noua Dumă de Stat, şi anume deja menţionata Rusie Unită (43% din intenţiile de vot), Partidul Liberal-Democrat din Rusia (11%) al controversatului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, Partidul Comunist al Federaţiei Ruse (8%) şi partidul de centru-stânga Rusia Dreaptă (5%). Într-un final, dintre cei peste 6.500 de candidaţi, doar 450 vor face parte din noul parlament.

Primul test electoral pentru Ramzan Kadîrov

În unele regiuni ale Rusiei, alegătorii sunt chemaţi totodată să-şi reînnoiască parlamentele locale şi să voteze pentru un nou guvernator. Şi liderul cecen Ramzan Kadîrov este nevoit, pentru prima oară în nouă ani de când conduce cu mână de fier în regiunea sa, să treacă testul alegerilor.

Primul scrutin pentru locuitorii Crimeei

Totodată, este vorba de prima consultare la scară naţională după anexarea Crimeei, în martie 2014, susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei şi implicarea Moscovei în Siria, evenimente care au răcit relaţiile dintre Rusia şi Occident la un nivel nemaintâlnit din perioada Războiului Rece.

Opoziţie divizată

Deşi are mai mulţi candidaţi şi acces la posturi de televiziune controlate de stat, opoziţia liberală este pesimistă în legătură cu rezultatele alegerilor de duminică. Aceasta se confruntă cu diviziuni interne şi cu un aparat administrativ dominat de partidul aflat la putere.

Un test pentru Putin

Scrutinul are loc într-un context dificil pentru economia rusă, pusă în dificultate de scăderea preţurilor la carburanţi şi de sancţiunile occidentale care au urmat anexării Crimeei.

În aceste condiţii, alegerile se anunţă a fi un test pentru Vladimir Putin înainte de scrutinul prezidenţial din 2018. Cu toate că Putin încă nu a anunţat dacă va candida pentru cel de-al patrulea mandat, liderul de la Kremlin îşi pregăteşte deja terenul. La mijlocul lui august, Putin l-a înlocuit pe şeful administraţiei sale, un post strategic, cu un fost diplomat cunoscut pentru loialitatea sa.

Mesajele de neuitat ale unei campanii electorale anoste

Partidele au avut la dispoziţie trei săptămâni pentru a convinge alegătorii să le voteze. Unele mesaje de campanie au fost obişnuite, promiţând soluţionarea problemelor legate de lipsa locuinţelor, facilitarea accesului la educaţie, construirea de spitale noi. Alte, în schimb, au fost de-a dreptul provocatoare. „The Moscow Times“ a trecut în revistă câteva dintre ele.

O femeie puternică pentru o Rusie puternică

Alegeri Rusia. O femeie puternica pentru o Rusie puternica - Natalia Pogorelova

FOTO Twitter Rustem Agadamov

Mesajul îi aparţine Nataliei Pogorelova, care candidează în regiunea Krasnodar pe lista partidului naţional-conservator Rodina. Ea şi-a axat campania pe cinci puncte: oprirea migraţiei ilegale, întărirea forţelor armate, păstrarea suveranităţii Rusiei, eliminarea importurilor şi îngheţarea tarifelor aplicate asigurării serviciilor publice.

Pisici, cîini şi graniţe sovietice

Alegeri Rusia 2016. Candidat al partidului lui Jirinovski FOTO Twitter @breakingmad_

FOTO Twitter @breakingmad_

Aleksandr Gliskov, un candidat pe lista partidului lui Jirinovski, şi-a făcut campanie alături de pisici şi câini şi promiţând restabilirea graniţelor din timpul Uniunii Sovietice.

„Dacă ai un câine sau o pisică, votează LDPR!“, este mesajul cu care încearcă Gliskov să obţină un mandat de deputat în Krasnoiarsk.

Savcenko a Crimeei

Svetlana Savcenko

FOTO The Moscow Times

Dacă Ucraina o are pe eroina Nadia Savcenko, partidul Rusia Unită o are pe listă în Crimeea pe candidata Svetlana Savcenko.

Lenin din secolul XXI

De această dată Partidul Comunist a încercat să se apropie de tineri. Pe un poster, un tânăr îmbrăcat într-un tricou roşu scurt şi în blugi încearcă să-l întruchipeze pe Lenin, în timp ce o fată cu un smartphone în mână pozează mândră alături de el.

Alegeri Rusia 2016. Lenin

FOTO The Moscow Times

Pe de altă parte, unii tovarăşi au ţinut să-şi arate dispreţul faţă de comunitatea gay.

„Mai bine roşu decât albastru“, o culoare asociată în Rusia comunităţii gay. Prin alte cuvinte, mai bine comunist decât homosexual.

Mesaj impotriva comunitatii homosexuale la alegerile din Rusia 2016 FOTO The Moscow Times

FOTO The Moscow Times

Primele estimări ale scrutinului legislativ din Rusia vor fi cunoscute duminică începând de la ora 21.00.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite