Adevărul din spatele poveştii bărbatului rus despre care s-a spus că a supravieţuit o lună în bârlogul unui urs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Alexandr“ a fost salvat din sălbăticia Tuvei, din adâncul Siberiei, după ce ar fi petrecut o lună de zile în bârlogul unui urs, fiind un „miracol“ că a supravieţuit atât de mult timp, captiv animalului. Aceasta este ştirea care a atras atenţia în mediul online.

Mai multe publicaţii din lume au scris despre povestea incredibilă a unui „bărbat aproape mumificat, salvat de câini de vânătoare“, postând şi un filmuleţ care părea să îl prezinte pe Alexandr pe patul unui spital. Însă, după cum reiese după o analiză amănunţită, această poveste pare a avea toate elementele unui fake news.

Informaţia incredibilă care a fost preluată şi de Adevărul a apărut, iniţial, într-o publicaţie rusă obscură numită EADaily. Alexei Demin, redactor la EADaily, a declarat pentru The Independent că  a primit filmuleţul cu bărbatul dintr-o singură sursă locală, care l-ar fi obţinut, la rândul său, de la „prieteni vânători, prin intermediul unei reţele de socializare“. Demin a adăugat că site-ul său aştepta mai multe detalii legate de poveste.

Echipa publicaţiei online a fost mulţumită de succesul articolului, care era de departe cel mai popular de pe site, cu peste 300.000 de vizualizări. Însă aceasta nu e prima dată când filmuleţul cu „mumia vie“ a devenit viral.

Pe 19 iunie, o poveste incredibilă a apărut în oraşul Soci, de la Marea Neagră. Eroul său se numea tot „Alexandr“. Surprinzător sau nu, el era tot un bărbat care supravieţuise contrar logicii, ieşind, aparent, din pământul unui cimitir. Adolescenţi din oraş au publicat fotografii şi filmuleţe cu mortul-viu Alexandr pe social media. Bineîneţeles, aceleaşi care au apărut o săptămână mai târziu în ştirea cu ursul. Oficiali locali au confirmat, ulterior, că povestea este falsă. 

Joi, Demin a recunoscut faptul că autorităţile locale au contactat publicaţia EADaily, acuzându-i pe angajaţi că propagă ştirea falsă cu ursul.

Filmuleţul cu pricina presupune un nivel mare de profesionalism, notează The Independent, cei care l-au pus în scenă folosind, cel mai probabil, o păpuşă şi editând video-ul pentru a crea efecte speciale.

La acest moment, nu este clar cine se află în spatele fake news-ului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite