Adevărata faţă a lui Vladimir Putin VII.  Paranoia liderului de la Kremlin a scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda din mass-media rusă a devenit tot mai agresivă, amintind de regimul sovietic despre care se credea că a dispărut în 1991.  Presa oficioasă vorbeşte despre „atrocităţile neo-naziştilor” de la Kiev, victime „persecutate” care cer ajutorul lui Putin şi de ruşii generoşi care oferă adăpost refugiaţilor „terifiaţi”, imagini cu svastici şi huligani fascişti, toate pentru a pregăti publicul în eventualitatea unui conflict.

Campania masivă lansată de Kremlin pare să fie orchestrată pentru a determina publicul să accepte că ar putea exista un război, iar Rusia îşi va susţine cauza dreaptă indiferent de cost. Periculos este că în ciuda exagerărilor transmise de mass-media rusă, analiştii politici se tem că Putin ar putea crede toate aceste informaţii denaturate cu un scop, scrie „The Telegraph“.

Liderul de la Kremlin îşi primeşte cea mai mare parte din informaţii de la agenţii din serviciile sale secrete, care au fost pregătiţi exact ca el, fiind experţi în tehnicile de dezinformare ale KGB-ului. Tocmai de aceea, paranoia lui Putin este alimentată chiar din interiorul cercului său de apropiaţi, potrivit unei analize a jurnalistului Angus Roxburgh, care a fost consultat media la Kremlin, între 2006 şi 2009 şi care a avut ocazia să privească îndeaproape evoluţia politicilor lui Putin.

Putin se teme de revoluţie

Paranoia crescândă a lui Putin are trei cauze, potrivit lui Roxburgh: prima şi cea mai importantă ar fi propria teamă de a fi îndepărtat de la putere în urma unei revoluţii. Potrivit logicii lui Putin, revolta din Ucraina a fost susţinută de Occident. Liderul de la Kremlin a fost convins încă de la Revoluţia Portocalie din 2004, când candidatul prorus Viktor Ianukovici a fost nevoit să accepte înfrângerea în faţa prooccidentalului Viktor Iuşcenko, urmată de protestele din Moscova de la sfârşitul lui 2011, cele mai mari din 1990 până în prezent, că a fost pus în scenă un plan de „distrugere a Rusiei”, potrivit cuvintelor unuia dintre consilierii săi. Astfel, Putin crede că ar fi următorul pe lista preşedinţilor eliminaţi de Occident.

Rusia, aliatul tratat asemenea unui duşman

Al doilea factor ar fi legat de securitatea strategică a Rusiei. Potrivit fostului consilier al Kremlinului, Occidentul a făcut o mare greşeală crezând că ar putea să-şi consolideze propria strategie de securitate în detrimentul Rusiei, deoarece a inspirat Moscovei senzaţia de ameninţare, nu doar marginalizare.

Putin a vrut ca Rusia să intre în arena marilor puteri în calitate de aliat al cărui cuvânt merită luat în considerare, aşa cum a crezut că se întâmplă după ce fostul preşedinte american George W. Bush i-a acceptat ajutorul în „războiul împotriva terorismului”. Însă Putin s-a simţit subestimat atunci când SUA au construit un nou scut antirachetă, iar NATO şi-a extins influenţa şi în Europa de Est, în ciuda asigurărilor că aceste măsuri nu aveau să fie puse în aplicare.

În cele din urmă, promisiunea NATO din 2008, potrivit căreia Ucrainei îi va fi permis să se alăture alianţei, a fost „ultima picătură” pentru Putin. Orientarea Ucrainei spre Vest ar duce, în viziunea lui Putin, inevitabil spre integrarea în NATO, izolarea Rusiei, ameninţarea graniţelor sale şi pierderea unei baze navale în mâinile inamicilor.

Mama Rusia îşi apără „copiii”

Aşa rezultă graba Rusiei de a îndepărta cât mai curând Crimeea de Ucraina, justificându-şi acţiunile cu pretexte din manualul de dezinformare bine-stăpânit de Putin. Astfel ajungem la cel de-al treilea motiv care rezultă din gândirea lui Putin: convingerea sa fermă că Rusia are dreptul şi responsabilitatea de a-şi apăra ruşii, oriunde ar fi aceştia. 

Liderul de la Kremlin a descris la un moment dat căderea URSS-ului drept cea mai mare catastrofă geopolitică din ultimul secol, semnificând dezmembrarea unui stat mutinaţional şi dispersarea a 25 de milioane de ruşi în afara graniţelor Rusiei. De aici rezultă promisiunile sale de „a proteja ruşii din Ucraina”. Mergând pe cursul aceluiaşi fir logic, atrage atenţia Roxburg, ar trebui să ne temem cu toţii de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Putin ar hotărî că şi ruşii din Letonia şi Estonia au nevoie de „ajutor”.

Zarurile au fost aruncate

În consecinţă, anexarea Crimeei la Rusia pare inevitabilă. Acoliţii lui Putin au împins propaganda atât de departe, încât cu greu ar putea da înapoi, iar rezultatul referendumului este mai mai mult decât sugestiv: 96,6% din crimeeni au votat în favoarea alipirii de Rusia. Încă dinainte de referendum au fost schiţate planuri pentru a schimba moneda din Crimeea cu rubla, iar Camera Inferioară a Parlamentului rus va dezbate pe 21 martie anexarea regiunii autonome ucrainene.

Demersurile lui Putin au ajuns într-un stadiu avansat, atât de departe încât comunitatea internaţională este practic neputincioasă. Apelurile la discuţii şi sancţiunile nu-i vor schimba planurile lui Putin, iar nici eventualele promisiuni nu ar putea restabili acelaşi cadru al securităţii Rusiei. Pentru el rămâne convingerea că Occidentul este hotărât să-l elimine de la putere, iar măsurile sale de securitate nu sunt exagerate.


Citeşte şi:

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea I Ziarul „Adevărul“ prezintă începând de luni o serie de articole despre preşedintele Putin, pentru conturarea unei imagini clare asupra raţiunilor care stau la baza acţiunilor sale şi importanţa lor pentru Europa de astăzi. 

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin II. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit Preşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale este ascunsă cu măiestrie. 

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. 

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a IV-a. Cum îl descrie fosta nevastă, Liudmila Putina Zvonurile nu au cruţat cuplul Vladimir şi Liudmila Putin, cu mulţi ani înainte de oficializarea divorţului circulând nenumărate speculaţii legate de infidelităţi şi de abuzuri care au destrămat un mariaj de 30 de ani. 

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a V-a. Maestrul şahului şi tacticile strategice consacrate de Stalin Puţini iau astăzi în considerare rolul pe care şahul l-a jucat de-a lungul timpului în strategiile sovietice implementate în diverse programe, dezvoltate de URSS pentru antrenarea elitelor militare şi de spionaj.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea a VI-a: Cum este să fii director executiv străin la o companie din Rusia Încă dinainte de criza ucraineană şi invazia militară din Crimeea, companiile străine din Rusia şi-au exprimat îngrijorarea de numărul mare de directori executivi care sunt expulzaţi din ţară pentru unele dintre cele mai minore infracţiuni, cum ar fi amenzi pentru parcare necorespunzătoare, fumat în spaţii interzise sau chiar traversare în locuri nepermise. Odată cu agravarea crizei, situaţia expulzărilor tinde să se acutizeze, notează Bloomberg.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite