Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea a VI-a: Cum este să fii director executiv străin la o companie din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă dinainte de criza ucraineană şi invazia militară din Crimeea, companiile străine din Rusia şi-au exprimat îngrijorarea de numărul mare de directori executivi care sunt expulzaţi din ţară pentru unele dintre cele mai minore infracţiuni, cum ar fi amenzi pentru parcare necorespunzătoare, fumat în spaţii interzise sau chiar traversare în locuri nepermise. Odată cu agravarea crizei, situaţia expulzărilor tinde să se acutizeze, notează Bloomberg.

Aproape 1.000 de oameni din ţări din afara statelor exsovietice au avut vizele revocate din cauză că au înfăptuit două sau mai multe „nereguli administrative” în ultimele trei luni, potrivit datelor adunate de departamentul de imigraţii şi poliţia rutieră din Rusia.

„Unii indivizi au fost opriţi la graniţă din cauza câtorva amenzi pentru viteză şi li s-a transmis că vizele lor nu mai erau valabile”, a declarat Alexis Rodzianko, preşedintele Camerei americane de Comerţ din Moscova, care promovează interesele giganţilor Exxon Mobil, PepsiCo Inc. Şi încă alte 800 de companii din toată lumea.

Parlamentarii pregătesc legislaţia necesară pentru a permite autorităţilor ruseşti să confişte activele companiilor străine, în cazul în care sunt aplicate sancţiuni. Contactat de Bloomberg, ministrul adjunct al Economiei, Serghei Beliakov, responsabil cu atragerea investiţiilor străine, a declarat că lucrează împreună cu serviciul de imigraţii pentru a soluţiona problemele legate de vize.

Represalii Rusiei

Quentin O`Toole, directorul de operaţiuni la nivel local în cadrul companiei Deloitte & Touche, este unul dintre cei care au experimentat neplăceri legate de vize. Atunci când neozeelandezul a încercat să revină în decembrie la Moscova, după ce a părăsit ţara temporar, a fost reţinut în aeroport, iar transferat într-o celulă a poliţiei. În cele din urmă a fost expulzat din ţară, potrivit  declaraţiilor a două surse care s/au ocupat de această problemă. Motivul invocat de autorităţile ruse a fost existenţa unor amenzi pentru viteză.

În fapt, O`Tool nici măcar nu era vinovat , soţia lui fusese cea care a folosit maşina lui şi a încălcat viteza. Însă, în Rusia, autorităţile emit amenzi în funcţie de numele pe care este înregistrată maşina, iar nu şoferul care săvârşeşte infracţiunea. Neozeelandezului i-au trebuit alte şase săptămâni pentru a-şi obţine din nou viza.

Mindaugas Karbauskis, directorul lituanian al Teatrului Maiakovski din Moscova, a relatat că a avut interdicţie de la a mai intra în Rusia timp de un an, măsură descoperită atunci când a încercat să revină în ţară, în februarie.

Lituanianul a mai spus într-o postare pe contul său de Facebook că avusese cinci amenzi de câte 300 de ruble (opt dolari) pentru viteză pe numele său, dar toate erau plătite. El a avut permisiunea de a intra din nou în Rusia abia după ce superiorii lui din cadrul teatrului au intervenit pe lângă autorităţi.

Victime ale birocraţiei au mai fost William Browder, american născut în Marea Britanie şi fondator al companiei de consultanţă Hermitage Capital Management, care a primit în 2005 interdicţie de a mai intra în Rusia, fără nicio explicaţie din partea autorităţilor. Browder, care a fost cel mai mare investitor de stocuri din Rusia, a petrecut mulţi ani judecându-se cu unele companii de stat din Rusia din cauza nerespectării drepturilor sale în calitate de acţionar.

Consensul politic, soluţia imposibilă

Parlamentarii care au schiţat legea vizelor în 2011 au admis că la acea vreme reglementările stricte privind vizele erau necesare pentru a reduce numărul imigranţilor ilegali.

„Nu se va întâmpla nimic în viitorul apropiat, iar situaţia politică actuală nu va ajuta la găsirea unei soluţii”, a declarat Frank Scauff, director executiv al companiei AEB, în cadrul unui interviu telefonic pentru Bloomberg.

„Cu siguranţă este o situaţie similară cu cea din 2008, când Uniunea Europeană a ameninţat că va aplica Rusiei sancţiuni, dar nu le-a implementat”, a mai spus Schauff, referindu-se la război de cinci zile împotriva Georgiei.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, l-a primit miercuri, la Casa Albă, pe prim-ministrul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, cei doi oameni de stat având ocazia să discute mai multe aspecte ale crizei ucrainene. Arseni Iaţeniuk a declarat că Ucraina „nu va ceda” în faţa Rusiei, în timp ce arack Obama l-a avertizat pe Vladimir Putin că responsabilii comunităţii internaţionale „vor fi obligaţi să ia măsuri” în cazul în care Rusia nu va cere trupelor sale să părăsească peninsula Crimeea, precum şi a anexării regiunii la Rusia. 

De asemenea, UE a anunţat anterior că este pe cale de a pune în aplicare sancţiuni în trei etape, începând cu suspendarea relaţiilor comerciale şi a negocierilor privind liberalizarea vizelor. Stagiul doi presupune îngheţări de active şi emiterea de interdicţii de călătorie pe teritoriul ţărilor comunitare, măsuri care ar viza o serie de oficiali ruşi nenominalizaţi încă. Ultima etapă ar adduce cu sine „consecinţe adiţionale şi mult mai severe”, în cazul în care Rusia îşi continua Campania de destabilizare a Ucrainei.

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat că se va reuni de urgenţă, sâmbătă, pentru a vota o rezoluţie occidentală împotriva recunoaşterii referendumului din Crimeea, organizat la 16 martie, privind alipirea regiunii autonome cu Rusia. Ministrul rus de Externe a declarat că ţara sa va respecta rezultatul referendumului din 16 martie, nu va invada Ucraina, dar îşi va rezerva dreptul să îşi protejeze cetăţenii rusi din regiunea autonomă. Statele Unite au ameninţat că vor exista sancţiuni dacă Federaţia Rusă nu doreşte să îşi schimbe poziţia actuală. 

„Rusia s-ar putea folosi de toate atuu-rile pe care le are la îndemână” pentru a combate sancţiunile, inclusive reglementări privind regimul de acordare a vizelor şi controale fiscal sporite, a avertizat Ariel Cohen, specialist în cadrul Fundaţiei Heritage din Washington.


Citeşte şi:

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea I

Ziarul „Adevărul“ prezintă începând de luni o serie de articole despre preşedintele Putin, pentru conturarea unei imagini clare asupra raţiunilor care stau la baza acţiunilor sale şi importanţa lor pentru Europa de astăzi. Celebra revistă americană Forbes a realizat o descriere amănunţită a modului în care autorităţile de la Moscova regizează o invazie, conform manualelor KGB.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin II. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit

Preşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale este ascunsă cu măiestrie. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin

Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. Se împlinesc în curând mai bine de 14 ani de când Putin concentrează în mâinile sale puterea absolută în Rusia, mandatele sale de premier şi preşedinte fiind marcate de mai multe evenimente, unele dintre ele controversate.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a IV-a. Cum îl descrie fosta nevastă, Liudmila Putina

Zvonurile nu au cruţat cuplul Vladimir şi Liudmila Putin, cu mulţi ani înainte de oficializarea divorţului circulând nenumărate speculaţii legate de infidelităţi şi de abuzuri care au destrămat un mariaj de 30 de ani. Animozităţile între cei doi foşti îndrăgostiţi au făcut-o pe Liudmila să-l numească „vampir”, iar el a vociferat că nu o poate suporta „mai mult de trei săptămâni”.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a V-a. Maestrul şahului şi tacticile strategice consacrate de Stalin

Puţini iau astăzi în considerare rolul pe care şahul l-a jucat de-a lungul timpului în strategiile sovietice implementate în diverse programe, dezvoltate de URSS pentru antrenarea elitelor militare şi de spionaj.

Sondaj: Vladimir Putin este mai puternic decât Barack Obama

Invazia Rusiei în Ucraina, sub privirile îngăduitoare ale comunităţii internaţionale, sau poate doar fotografiile cu liderul rus călărind cu încredere, la bustul gol, i-au determinat pe americani să-l considere pe Vladimir Putin un lider mult mai puternic decât propriul lor conducător, Barack Obama, după cum arat un sondaj recent.

Kerry şi Lavorv nu s-au înţeles. Barack Obama îl avertizează pe Putin că vor exista „consecinţe“ dacă nu acceptă calea diplomatică în cazul Ucrainei

Statele Unite şi Rusia "nu au o viziune comună" în privinţa situaţiei din Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că Rusia va respecta "voinţa locuitorilor din Crimeea".

Miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA şi FMI pentru Ucraina ar putea ajunge în „cuferele“ lui Vladimir Putin

Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de către UE, FMI şi SUA vor ajunge aproape cu siguranţă în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare în prospectul obligaţiunilor prin care Rusia a împrumutat guvernul de la Kiev, potrivit CNBC.

Vladimir Putin nu ţine cont de îngrijorările oligarhilor şi economiştilor ruşi privind impactul sancţiunilor economice din partea Occidentului

Înalţi oficiali şi unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia încearcă să evalueze impactul economic al unor eventuale sancţiuni pe care le-ar impune SUA şi UE, însă surse apropiate situaţiei afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin nu le ascultă temerile.

 

 

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite