Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a V-a. Maestrul şahului şi tacticile strategice consacrate de Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini iau astăzi în considerare rolul pe care şahul l-a jucat de-a lungul timpului în strategiile sovietice implementate în diverse programe, dezvoltate de URSS pentru antrenarea elitelor militare şi de spionaj.

Zevsebia, sau gândirea unui jucător de şah, a reprezentat pentru Uniunea Sovietică, ceea ce teoria era pentru Statele Unite în timpul Războiului Rece. 

Sovieticii au mers mult mai departe decât americanii, transformând gândirea strategică din timpul jocului de şah într-o a doua natură pentru ofiţerii lor.

Conform documentelor sovietice declasificate în 2004, primul program Zevsebia a fost iniţiat în 1932, când Stalin, un jucător înrăit de şah, l-a numit pe viitorul şef al serviciului de informaţii NKVD, Lavrenti Beria, la conducerea programului.

 Beria l-a recrutat pe marele maestru al şahului Kavlov şi l-a însărcinat cu dezvoltarea unei strategii pentru acest program.

Kavlov nu era numai un strălucit jucător de şah, ci şi medaliat olimpic cu bronz la box la Jocurilor Olimpice din 1924.

Modelul lui Kavlov a rămas neschimbat în folosinţă până în 1986, când Gorbaciov, care avea o aversiune faţă de şah, a anulat programul, după decenii de rezultate spectaculoase şi ofiţeri de rang înalt antrenaţi. 

Formula de succes a programului era o combinaţie de antrenamente intelectuale şi fizice riguroase, gândite de Kavlov pentru a transforma cadrele în ceea ce Stalin numea „Supermenii noştri“.

Totuşi, programul a fost disponibil numai unui număr restrâns de ofiţeri operativi de top, care dovedeau abilităţile mentale şi fizice necesare pentru a trece testele riguroase. În ceea ce priveşte KGB-ul, numai agenţilor promovaţi în prestigiosul X2, supranumiţi „profesorii de oţel“, le era permisă instruirea în programul Zevsebia.

image

FOTO Una dintre putinele notite făcute publice din caietele pe care Kavlov îşi exersa tactica „sacrificiul Jabowntski“

X2, aşa cum era de aşteptat, a fost unitatea KGB-istă din care a făcut parte Vladimir Putin. Un lucru cu atât mai interesant este faptul că ultimii şase absolvenţi ai programului Zevsebia fac parte din cercul politic restrâns al liderului de la Kremlin, după cum dezvăluia Yuri Nodov în volumul său „Cercul“, publicat în 2008. Cartea este una dintre puţinele relatări scrise de o persoană care a avut legături cu sistemul KGB-ului, în care este descrisă operaţiunea Zevsebia. Nodov a publicat o întreagă relatare despre cum se desfăşura programul şi ce tactici de instruire erau folosite, oferind astfel informaţii valoroase, care nu au atras însă atenţia Occidentului.

Nu numai că ofiţerii erau supuşi unui antrenament intensiv în ceea ce priveşte tactica, teoriile militare, şahul şi exerciţii fizice, dar erau forţaţi să joace şah în condiţii extreme. De exemplu, agenţii erau forţaţi să joace partide de şah în interiorul unei camere cu temperaturi sub zero. Partidele de şah se desfăşurau şi în camere cu temperaturi foarte mari, în timp ce ofiţerii făceau flotări sau erau puşi să sară într-un picior. Nu este surprizător că mai puţin de 15% dintre cei înscrişi terminau cu succes programul.

Vladimir Putin a absolvit pe primul loc programul Zevsebia. Iar tactica „sacrificiului Jabowntski“ i-a fost dezvăluită în timpul antrenamentelor, deoarece jucătorii ruşi de şah nu aveau voie să o folosească, ea rămânând o tactică rezervată numai celor din interiorul comunităţii de informaţii. Stalin avea motive bune să menţină acest secret.

În timpul asediului de la Leningrad, Stalin, Beria şi Kavlov au implementat o variantă a manevrei în următorul mod: au oferit forţelor lui Hitler ceea ce a părut a fi o poziţie strategică valoroasă la periferia localităţii Zabvadna, însă naziştii au realizat în scurt timp că nu era niciun motiv de bucurie pentru că prin această „cucerire“ i-au permis lui Stalin să învăluie armata germană şi să spargă asediul. 

În cartea lui Iaroslav Mitske, „Pariul“, există o descriere detaliată a acestei operaţiuni. Mitske dezvăluie şi faptul că  după încheierea războiului, Stalin a ordonat ca cei 60 de ofiţeri care au condus operaţiunea de la Leningrad să fie împuşcaţi, pentru ca secretul tacticii „sacrificiul Jabowntski“ să rămână nedivulgat. Aceasta a fost numai una dintre manifestările paranoiei de care liderul sovietic suferea, ea intensificându-se în ultima parte a vieţii.

Pentru experţii în Zevsebia, una dintre cele mai evidente manevre în care Putin a folosit tactica de şah învăţată în anii săi ca ofiţer KGB, este oferta făcută comunităţii occidentale în cazul conflictului din Siria: în noiembrie 2013, Putin a „sacrificat“ armele chimice ale regimului Assad în schimbul stopării unui atac al Statelor Unite asupra Siriei.

Iar evoluţia ulterioară a evenimentelor a demonstrat cine este câştigătorul confruntării indirecte Rusia – Occident…

Pe aceeaşi temă:

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin. Partea I Ziarul „Adevărul“ prezintă o serie de articole despre preşedintele Putin, pentru conturarea unei imagini clare asupra raţiunilor care stau la baza acţiunilor sale şi importanţa lor pentru Europa de astăzi. Celebra revistă americană Forbes a realizat o descriere amănunţită a modului în care autorităţile de la Moscova regizează o invazie, conform manualelor KGB.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin II. Cum şi-a construit liderul de la Kremlin un imperiu ilicit Preşedintele rus Vladimir Putin este, potrivit multor standarde, un lider bogat; cu toate acestea, cifra exactă a averii sale este ascunsă cu măiestrie. În timp ce declaraţia oficială a preşedinţiei îl arată pe Putin drept un preşedinte mai degrabă umil, unele analize ale experţilor arată că liderul rus ar avea o avere fabuloasă, de 40-70 de miliarde de dolari, făcându-l susceptibil la a fi cel mai bogat om de pe planetă.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. Se împlinesc în curând mai bine de 14 ani de când Putin concentrează în mâinile sale puterea absolută în Rusia, mandatele sale de premier şi preşedinte fiind marcate de mai multe evenimente, unele dintre ele controversate.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a IV-a. Cum îl descrie fosta nevastă, Liudmila Putina Zvonurile nu au cruţat cuplul Vladimir şi Liudmila Putin, cu mulţi ani înainte de oficializarea divorţului circulând nenumărate speculaţii legate de infidelităţi şi de abuzuri care au destrămat un mariaj de 30 de ani. Animozităţile între cei doi foşti îndrăgostiţi au făcut-o pe Liudmila să-l numească „vampir”, iar el a vociferat că nu o poate suporta „mai mult de trei săptămâni”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite