UPDATE Activitatea organizaţiilor care au legături cu Navalnîi, suspendată în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO Meduza
Aleksei Navalnîi FOTO Meduza

Justiţia Rusiei lui Putin a suspendat luni activitatea organizaţiilor care au legături cu Aleksei Navalnîi, au anunţat principalii colaboratori ai opozantului rus, relatează AFP.

„Activitatea biroului lui Navalnîi şi cea a Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) au fost suspendate în mod imediat”, a anunţat luni pe Twitter Ivan Jdanov, directorul FBK.

El a postat în acest mesaj o fotografie cu hotărârea judecătorească.

FBK riscă să fie interzisă în Rusia sub acuzaţia de „extremism”, folosită de regulă împotriva elementelor indezirabile pentru regimul condus de Vladimir Putin.

„Ei urlă pur şi simplu: ne este frică de activităţile voastre, ne este frică de manifestaţiile voastre, ne este frică de consemnele voastre de vot”, apreciază Jdanov.

Biroul de la Moscova al lui Navalnîi a anunţat, într-un mesaj postat pe Telegram, că „nu mai poate lucra în vechiul format”, din cauza acestei decizii.

„Ar fi prea periculos pentru angajaţii noştri şi susţinătorii noştri”, anunţă biroul, promiţând „să continue, cu titlu personal, lupta împotriva corupţiei” împotriva Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi împotriva preşedintelui rus.

„Nu va fi uşor să luptăm, dar absolut vom câştiga, pentru că suntem mulţi şi suntem puternici”, apreciază biroul moscovit.

FBK a deranjat Kremlinul şi oligarhia din jurul său prin anchetele sale anti-corupţie. Un proces ar putea duce la interzicerea definitivă a FBK. Parchetul rus a cerut, la jumătatea lui aprilie, calificarea organizaţiilor care au legături cu Aleksei Navalnîi drept „extremiste”, acuzându-le că încearcă „să creeze condiţiile destabilizării situaţiei sociale şi sociopolitice” în Rusia „sub acoperirea unor sloganuri liberale”. O audiere preliminară a avut loc luni în acest dosar.

Fondatorul ei, Aleksei Navalnîi se află în prezent într-o colonie penitenciară pentru că ar fi încălcat termenii unei liberări condiţionate în 2014. CEDO a constatat numeroase nereguli în acest dosar, în timp ce Navalnîi a declarat că este fabricat în scop politic. Opozantul a fost arestat pe 17 ianuarie, pe un aeroport din Moscova, în timp de se întorcea din Germania, unde primise îngrijiri timp de aproape cinci luni după ce fusese otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok. O anchetă jurnalistică internaţională arată că Navalnîi a fost otrăvit de o echipă specială din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Opozantul este convins că operaţiunea a avut loc cu aproparea lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite