VIDEO Accident în timpul lansării rachetei Soyuz MS-10 cu noul echipaj al Staţiei Spaţiale Internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soyuz

Un incident a avut loc, joi, în timpul lansării rachetei purtătoare Soyuz MS-10 spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu un cosmonaut rus şi un astronaut american la bord.

Motoarele rachetei s-au oprit după decolarea de pe Cosmodromul de la Baikonur din Kazahstan, iar echipajul a fost forţat să facă o aterizare de urgenţă.

Potrivit ultimelor informaţii primite de Sputnik, cei doi cosmonauţi, rusul Aleksei Ovcinin şi americanul Nick Haig, au aterizat în siguranţă în Kazahstan.

Astronauţii se simt bine, menţin contactul cu echipele de salvare. NASA a confirmat că este în contact cu echipajul de pe Soyuz MS-10.

    Echipajul de pe Soyuz este în stare bună şi nu necesită ajutor medical imediat, a precizat agenţia Interfax.

Hague şi Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională.

Un reporter Reuters care a asistat la decolare de la o distanţă de un kilometru a relatat că lucrurile au mers conform planului la început şi, probabil, defecţiunea la racheta propulsoare s-a produs la mare altitudine.

Capsula Soyuz s-a reîntors la sol "printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi mai ascuţit de aterizare decât în mod normal", a scris NASA pe Twitter.

Transmisiunea video din interiorul capsulei îi înfăţişează pe cei doi astronauţi zdruncinaţi în momentul producerii defecţiunii, notează Reuters.

Echipele de salvare se îndreptă spre locul aterizării, potrivit Agenţiei spaţiale americane. Patru elicoptere Mi-8 au decolat de pe aeroporturi kazahe pentru a-i căuta pe cei doi astronauţi în stepa kazahă. 

Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soyuz, potrivit RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dimitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin va primi un raport detaliat al zborului de la Baikonur. "Cel mai important lucru este că cosmonauţii sunt în viaţă", a spus el.

cosmonauti

În luna august a fost detectată o fisură care a dus la depresurizarea capsulei ruseşti Soyuz MS-09 care asigură transportul spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). O anchetăa a Roscosmos a arătat că fisura a fost provocată în mod intenţionat,fiind respinsă idea unei defecţiuni de fabricaţie, a a dat asigurări Dimitri Rogozin, directorul general al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Într-un interviu acordat postului Canal 1 din Rusia, Rogozin a declarat că o comisie lucrează în prezent la investigarea incidentului în timp ce o altă comisie şi-a încheiat deja ancheta legată de o posibilă defecţiune de fabricaţie care a fost acum complet eliminată.

"Singura teorie care rămâne este că a fost un impact intenţionat", provocat "pe Terra sau în spaţiu", a declarat responsabilul agenţiei spaţiale ruse. "Cea de-a doua comisie care lucrează la investigare va determina acest lucru. Să avem răbdare", a susţinut Rogozin.

Directorul executiv al Roscosmos, Sergkei Krikaliov, a declarat la rândul său că agenţia evaluează posibilitatea atât a unui impact intenţionat, cât şi neintenţionat în carcasa navei", potrivit agenţiei Interfax. "Se studiază toate posibilităţile, inclusiv un accident sau o rea intenţie. Nu vrem să credem că a fost vorba de o rea intenţie, dar studiem şi un scenariu în care fisura să fi fost provocată la bord", a subliniat Krikaliov.

Fisura de 2 mm a fost detectată la 29 august în carcasa navei spaţiale, care este responsabilă de transportarea oamenilor de pe Pământ pe Staţie şi înapoi. Prima soluţie, temporară, a fost aplicarea unei benzi adezive, însă aceasta nu a făcut decât să scadă rata de pierdere a aerului şi nu să o oprească definitiv.

Soluţia aleasă în final a fost aplicarea în zona respectivă a unui pansament din trusa medicală, îmbibat cu un gel adeziv. Oxigenul a revenit la cote normale la bordul staţiei datorită proviziilor stocate în nava Progress MS-09, care a andocat cu ISS în 10 iulie 2018.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite