FSB confirmă că prăbuşirea avionului rusesc în Egipt a fost un act terorist. Putin anunţă intensificarea atacurilor în Siria şi promite prinderea vinovaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia aviatică din Peninsula Sinai, soldată cu 224 de morţi în urma prăbuşirii unui avion rusesc Airbus A321, a fost cauzată de un dispozitiv exploziv improvizat plasat la bordul aparatului de zbor, a declarat şeful FSB (serviciul rusesc de securitate), Aleksandr Bortnikov, citat de agenţia de stat Itar-Tass.

„Suntem pregătiţi să spunem că într-adevăr a avut loc un act terorist“, a afirmat Bortnikov luni seara, în cadrul unei reuniuni la Kremlin.

Explozia unei bombe improvizate, echivalentul unui kilogram de TNT, a fost cauza prăbuşirii avionului A321 în Peninsula Sinai, a precizat el.

„O bombă artizanală cu o putere echivalentă unui kilogram de TNT a explodat la bordul avionului în timpul zborului, fapt ce a provocat dislocarea sa şi explică totodată răspândirea resturilor pe o zonă atât de largă“, l-a anunţat Aleksandr Bortnikov preşedintele rus Vladimir Putin.

Reuniunea de la Kremlin a fost dedicată prezentării concluziilor anchetei legate de prăbuşirea unui avion rusesc în Peninsula Sinai, pe 31 octombrie.

Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh - Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord.

Experţii în domeniu au evocat mai multe cauze posibile ale tragediei, de la un act terorist până la o defecţiune tehnică, aceasta fiind însă prima dată când autorităţile ruse confirmă ipoteza teroristă.

Vladimir Putin: Aviaţia rusă îşi va intensifica operaţiunile în Siria

Imediat după anunţarea concluziilor de către şeful FSB, preşedintele rus a declarat că aviaţia militară rusă îşi va „intensifica“ atacurile în Siria.

„Operaţiunea militară a aviaţiei noastre în Siria trebuie intensificată. Criminalii trebuie să de socoteală“ pentru acţiunile lor, a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a promis să-i „găsească şi pedepsească“ pe cei responsabili de acest atentat.

„Îi vom găsi oriunde s-ar afla pe această planetă şi îi vom pedepsi“, a dat asigurări Putin.

Rusia ia în calcul „să acţioneze în conformitate cu Articolul 51 al Cartei ONU, care prevede dreptul statelor la autoapărare“, a afirmat liderul rus.

Prăbuşirea avionului a fost revendicată de organizaţia teroristă Provincia Sinai, afiliată reţelei teroriste Statul Islamic.

Pe de altă parte, serviciul de presă al FSB a anunţat o recompensă de 50 de milioane de dolari pentru orice informaţie care ar ajuta la prinderea unor persoane vinovate de actul terorist comis la bordul avionului rusesc A321. FSB a anunţat totodată că va solicita asistenţă din partea comunităţii internaţionale în vederea căutării teroriştilor care au organizat atacul din 31 octombrie.

Doi angajaţi ai aeroportului din Sharm el-Sheikh au fost arestaţi în legătură cu prăbuşirea avionului rus în Sinai

Autorităţile egiptene au arestat doi angajaţi ai aeroportului din Sharm el-Sheikh în legătură cu prăbuşirea avionului rusesc Airbus 321 pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, soldată cu moartea tuturor celor 224 de persoane aflate la bord, au declarat marţi doi oficiali ai forţelor de securitate egiptene, citaţi de Reuters.

„Şaptesprezece persoane sunt în arest, două dintre ele fiind suspectate că i-ar fi ajutat pe cei care au plasat bomba la bordul avionului pe aeroportul din Sharm el-Sheikh“, a precizat unul dintre oficiali, transmite Agepres.

Şeful serviciilor secrete ruse, FSB, Aleksandr Bornikov, a anunţat marţi că prăbuşirea avionului Airbus 321 al companiei ruse Metrojet în Peninsula Sinai a fost un atac terorist. „Putem spune fără urmă de îndoială că a fost un act terorist. În timpul zborului a explodat un dispozitiv exploziv cu o putere echivalentă aun kilogram de TNT. Drept rezultat, avionul s-a dezintegrat în aer“, a declarat şeful FSB.

Egiptul, reţinut în continuare în legătură cu plasarea unei bombe la bord

Cu toate acestea, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Aviaţiei din Egipt a afirmat că membrii comisiei internaţionale de anchetă condusă de Egipt în legătură cu prăbuşirea avionului rus nu au găsit nicio dovadă că o bombă ar fi fost pusă la bordul aparatului, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Până în prezent, comisia nu a găsit nicio dovadă care să confirme ipoteza că avionul ar fi explodat ca urmare a unei acţiuni teroriste“, a afirmat un oficial egipean sub protecţia anonimatului.

Anchetatorii ruşi au prelevat probe de la locul accidentului şi au recuperat corpurile victimelor, însă nu au informat în mod oficial comisia de anchetă în legătură cu concluziile lor, a mai spus sursa menţionată.

„Aşteptăm clarificări din partea autorităţilor ruse şi un raport al dovezilor pe care le-au găsit“, a mai spus oficialul egiptean.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite