Şeful diplomaţiei ruse acuză SUA că instruiesc ţările europene să utilizeze armele nucleare împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova este îngrijorată de noua strategie nucleară a SUA care presupune sporirea rolului armelor nucleare, inclusiv prin crearea şi desfăşurarea rachetelor cu încărcătură „de o putere redusă“, a declarat, miercuri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia rusă Sputnik, în cadrul unei sesiuni  a conferinţei ONU privind dezarmarea de la Geneva.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, SUA desfăşoară programe prin care puterile non-nucleare sunt instruite în ceea ce priveşte utilizarea armelor nucleare tactice americane, ceea ce contravine tratatului de neproliferare nucleară.

Lavrov a criticat desfăşurarea de către SUA a unor arme tactice nucleare pe teritoriul european, precum şi implicarea statelor nenucleare în programele de instruire.

"Toţi ar trebui să înţeleagă că militarii americani pregătesc militarii statelor europene să folosească arme nucleare tactice împotriva Rusiei", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

"Existenţa unor arme nucleare tactice ale SUA gata de utilizare în Europa nu reprezintă doar o relicvă a războiului rece, ci şi o poziţie foarte agresivă", a insistat Serghei Lavrov, vorbind la o conferinţă privind dezarmarea la Geneva.

Ministrul rus a acuzat SUA că au decis să menţină un număr important de rachete, ceea ce încalcă un acord major de dezarmare nucleară.

"Dezarmarea nucleară este obstrucţionată şi de păstrarea armelor nucleare americane nestrategice în Europa, însoţită de o practică destabilizatoare a unor misiuni nucleare comune“, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, care susţine că, în cadrul acestor misiuni, printr-o încălcare gravă a Tratatului de neproliferare nucleară, ţări membre NATO - ce nu sunt puteri nucleare - participă la planificarea utilizării armelor nucleare americane nestrategice şi sunt implicate în dezvoltarea unor competenţe în acest sens.

"Rusia nu are desfăşurate arme tactice, nu procedează la teste pentru aplicarea lor. Am concentrat muniţia existentă la bazele centrale de stocare pe teritoriul nostru naţional", a declarat Lavrov, în cadrul alocuţiunii rostite în conferinţa de la Geneva.

"Sper ca cetăţenii europeni să poată să spună un <<Nu>> hotărât amplasării celor mai puternice arme de distrugere în masă pe teritoriul ţărilor lor şi care aparţin, între altele, singurului stat ce le-a folosit deja împotriva populaţiei din Hiroshima şi Nagasaki", a spus şeful diplomaţiei ruse, într-o aluzie la SUA.

De asemenea, Lavrov a exprimat preocuparea Moscovei faţă de noua strategie nucleară a SUA, care prevede o creştere a rolului armelor nucleare prin crearea şi desfăşurarea unor noi arme nucleare, dar de putere mai mică.

Washingtonul a explicat că noile arme, care suscită temerile experţilor în privinţa relansării proliferării nucleare, reprezintă un "răspuns la expansiunea capacităţilor nucleare ale Rusiei".

Oficialul rus a asigurat că Moscova este pregătită pentru reluarea negocierilor în cadrul conferinţei privind dezarmarea şi că nu există tabuuri pentru el pe niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi.

"Rusia este pregătită pentru reluarea negocierilor în cadrul conferinţei pe baza oricărui program echilibrat şi bazat pe consens. Rusia nu are tabu pe niciun punct de pe ordinea de zi. Avem voinţa politică şi expertiza pentru a începe negocierile ", a spus Serghei Lavrov.

"Rezolvarea problemelor actuale legate de controlul armelor şi de neproliferare ne obligă să reluăm negocierile cât mai curând posibil", a mai spus acesta.

Statele Unite vor să se doteze cu noi arme nucleare, dar de putere mai mică, ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei, arată strategia cu privire la „Postura nucleară“ publicată vineri de Pentagon.

Noile arme, care stârnesc temerile experţilor în privinţa relansării proliferării şi creşterii riscului de conflict nuclear, reprezintă un „răspuns la expansiunea capacităţilor nucleare ale Rusiei“, a precizat pentru presă Greg Weaver, responsabil cu capacităţile strategice în Statul Major al Armatei SUA, relatează France-Presse, preluată de „Le Figaro“. 

Apreciind că situaţia mondială din prezent este mai complexă decât în 2010, anul publicării ultimei sale examinări a dispozitivului nuclear, Pentagonul citează în acest document, a cărui versiune preliminară s-a scurs luna trecută în presă, ameninţările existente din partea Chinei, Coreei de Nord sau Iranului. 

Dar Pentagonul este îngrijorat mai ales de „revenirea hotărâtă a Moscovei la concurenţa între marile puteri“, după cum a subliniat secretarul american al Apărării Jim Mattis în prefaţa acestui document de 75 de pagini. 

Potrivit strategilor armatei americane, Rusia este pe punctul de a-şi moderniza un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând astfel ţările europene din proximitatea graniţelor sale şi ignorând obligaţiile asumate în tratatul de dezarmare New START, care nu contabilizează decât armele strategice ce servesc ca bază pentru doctrina descurajării. 

Pentagonul a constatat o „disparitate“ între capacităţile Rusiei şi cele ale Statelor Unite şi NATO, a explicat Greg Weaver. „Am ajuns la concluzia că strategia şi capacităţile noastre actuale sunt clar percepute de ruşi ca posibil insuficiente pentru a-i disuada să facă două lucruri. 

În primul rând, să lanseze atacuri nucleare limitate pentru a exercita presiune pe NATO în cursul unui conflict convenţional pe cale de a se înrăutăţi. În al doilea rând, să utilizeze mai pe larg armele nucleare pentru a învinge în faţa armelor convenţionale ale NATO dacă ameninţările sale eşuează“, a precizat strategul american.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite