Şamanul din Siberia ce l-a sfidat pe Putin, internat forţat într-un ospiciu pentru „tratament”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şamanul Aleksandr Gabişev
Şamanul Aleksandr Gabişev

Un tribunal din regiunea siberiană Iakuţia a obligat la tratament psihiatric forţat un şaman care a fost oprit de autorităţi de mai multe ori să meargă la Moscova pe jos „pentru a-l alunga pe preşedintele Vladimir Putin din Kremlin”.

Aleksei Prianişnikov, avocat al lui Aleksandr Gabişev, a declarat pentru RFE / RL că instanţa din oraşul Iakuţk a decis pe 26 iulie că Gabişev reprezintă un „pericol extrem” pentru societate şi „trebuie tratat cu forţa într-un spital specializat, sub supraveghere permanentă”.

Prianişnikov a mai spus că termenul „tratament” este neclar, adăugând că pacienţii supuşi la astfel de tratamente pot fi închişi în clinicile psihiatrice timp de până la trei ani. Avocatul a declarat că va face apel împotriva hotărârii.

În martie, instanţa l-a considerat pe Gabişev „inadecvat mental” şi a decis că ar trebui să fie plasat într-o clinică de psihiatrie. Decizia a fost contestată de avocaţii lui Gabişev şi susţinătorii săi, care spun că a fost o încercare de a-l reduce la tăcere pe disident.

În februarie, poliţia a lansat o anchetă împotriva lui Gabişev, acuzându-l de un „act violent împotriva unui ofiţer de poliţie” atunci când a fost dus cu forţa de la domiciliu la o clinică de psihiatrie la sfârşitul lunii ianuarie.

Poliţia a declarat atunci că incidentul dintre Gabişev şi un ofiţer de poliţie a avut loc pe 27 ianuarie, la mai puţin de trei săptămâni după ce şamanul îşi anunţase planul de a-şi relua drumul spre capitala Rusiei.

În aprilie, sora lui Gabişev, Kiailana Zaharova, a declarat pentru RFE / RL că starea de sănătate a fratelui ei s-a deteriorat dramatic, cel mai probabil din cauza injecţiilor cu substanţe necunoscute pe care le primise în clinica de psihiatrie.

Gabişev a apărut pentru prima oară în martie 2019 când l-a numit pe Putin „rău” şi a anunţat că a început un marş la Moscova pentru a-l alunga pe preşedintele rus din funcţie.

A mers pe jos mai mult de 2.000 de kilometri, vorbind cu sute de ruşi pe parcurs.

Pe măsură ce notorietatea sa a crescut, videoclipurile conversaţiilor sale cu oamenii au fost postate pe reţelele de socializare şi au atras milioane de vizualizări.

În iulie 2019, când Gabişev a ajuns în oraşul Chita, a condus un miting de 700 de persoane, sub sloganul „Rusia fără Putin”.

La acea vreme, Gabişev a spus: „Dumnezeu mi-a spus că Putin nu este un om, ci un demon şi mi-a ordonat să-l alung”. Marşul său a fost oprit când a fost reţinut în regiunea Buriatia mai târziu în septembrie şi plasat într-o clinică de psihiatrie din Iakuţia timp de câteva luni împotriva voinţei sale.

Şederea sa forţată într-o clinică a fost echivalată de mulţi cu practica din epoca sovietică de a ascunde disidenţa cu utilizarea tratamentului psihiatric forţat. Şamanii au slujit ca vindecători şi ghicitori în Siberia de secole. În perioada sovietică, misticii au fost aspru pedepsiţi. Dar, în părţi izolate din Siberia, acum îşi recapătă importanţa.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite