Întâlnire secretă cu membrii trupei Pussy Riot. Adevărul din spatele măştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomcat , una dintre membrele formaţiei Pussy Riot FOTO Spiegel
Tomcat , una dintre membrele formaţiei Pussy Riot FOTO Spiegel

Trupa Pussy Riot a devenit cunoscută, după ce pe 21 februarie, cele cinci membre au ocupat altarul Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova şi au interpretat o „rugăciune punk”  prin care îi cereau Fecioarei Maria să îl alunge pe Vladimir Putin de la putere.

În afară de cele cinci tinere femei, şi alte persoane - al căror număr exact nu este însă cunoscut - au participat la acea acţiune şi au filmat scena petrecută în Catedrală.

Trei dintre membrele formaţiei au fost condamnate pe 17 august la doi ani de închisoare pentru „huliganism” şi „incitare la ură religioasă”

Celelalte fete s-au ascuns pentru că ştiau că, dacă sunt vizibile, o să fie persecutate de poliţie. Ele au vrut să dea impresia că formaţia s-a destrămătat. De fapt,  lupta lor nu a luat sfârşit, dar a devenit mai dificilă, a declarat una dintre membrele trupei care a acceptat să-şi spună povestea unui jurnalist al publicaţiei Spiegel.

Ca şi celelalte activiste, care foloseau pseudonime ca Blondie, Terminator, Puck şi Schumacher, şi fata cu care s-a întâlnit reporterul Matthias Schepp nu-şi spune numele real, foloseşte porecla Tomcat pentru a-şi ascunde identitatea. Ea trăieşte într-o casă părăsită.

Pentru a fi fotografiată ea şi-a pus o cagulă verde pe faţă. Se poate observa că are părul lung, însă nu vrea ca oamenii să o recunoască. 

Judecătoria din Moscova a interzis patru dintre videoclipurile de la prostestele fetelor membre Pussy Riot şi acum oricine le răspândeşte poate fi acuzat de „incitare la ură religioasă”.

Trei dintre fete au fost acuzate, iar două dintre le sunt închise. Membrele formaţiei anti-Kremlin „Pussy Riot” au fost trimise să-şi ispăşească pedeapsa în unele dintre cele mai cumplite închisori din Siberia.

Maria Alyokhina, în vârstă de 24 ani, va servi restul din sentinţa de doi ani într-o închisoare de femei din Siberia, regiune care găzduieşte unul dintre cele mai dure lagăre ale Uniunii Sovietice. Colega ei, Nadejda Tolokonnikova, a fost închisă într-o altă zonă, Mordovia, având acelaşi regim.

Două membre ale formaţiei au reuşit să fugă din Rusia înainte să fie încarcerate.

„Două dintre membrele trupei noastre au reuşit să fugă din ţară şi să scape astfel de ancheta judiciară. Ele vor recruta feministe din străinătate pentru a organia noi acţiuni", a anunţat formaţia pe pagina sa de Twitter pe 26 august.

Formaţia pro-Putin, Nashi, oferă chiar o recompensă pentru fetele fugare.

„Vreau să se ştie că ne continuăm lupta. Pussy Riot luptă în continuare pentru că reprezintă cel mai vizibil  semn că opoziţia încă există în Rusia. Prăpastia dintre popor şi Guvern devine din ce în ce mai adâncă”, a spus Tomcar, una dintre felete care au reuşit să scape.

O a treia membră a formaţiei, Ecaterina Samuţevici, a fost eliberată la începutul acestei luni, după ce a primit condamnare cu suspendare. Susţinătorii formaţiei „Pussy Riot” sunt de părere că eliberarea Ecaterinei este o încercare din partea autorităţilor de a arăta compasiune.

Ea stă acum împreună cu câteva prietetene, însă nu e naivă să dezvăluie locaţia exactă. Deşi bănuieşte că autorităţile cunosc locaţia, fiidcă ea a fost nevoită să mai folosească, ocazional,  telefonul  mobil, care bineînţeles poate fi urmărit.

Din grup fac parte mai multe femei, însă ele nu stau niciodată în acelaşi loc penru că nu vor să se ştie câte sunt.

Ecaterina Samuţevici comunică cu susţinătorii prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Mulţi oameni sunt împotriva lor, deşi nu au auzit niciodată ideile acestora, însă au şi susşinători.

Pussy Riot luptă, în momentul de faţă pentru mai multe cauze. În primul rând,  scopul fetelor este să demosntreze că ceea ce s-a scris în presă nu este adevărat. În plus, ele vor să demonstreze că acuzaţiile care li s-au adus nu au fost întemeiate

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite