În timp ce Navalnîi continuă greva foamei în închisoare, procurorii ruşi se pregătesc să declare organizaţia sa drept „o mişcare extremistă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE

Parchetul din Moscova a înaintat către un tribunal o cerere prin care caută să declare organizaţiile susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi „mişcări extremiste”. Dacă va fi dusă la capăt, mişcarea procurorilor ar scoate organizaţiile respective în afara legii.

Mai exact, procurorii caută scoaterea în ilegalitate  a Fundaţiei pentru Lupta Anti-Corupţie şi a tuturor birourilor regionale ale organizaţiei, notează The Guardian, în ceea ce ar constitui din punct de vedere juridic cea mai dură măsură împotriva opoziţiei luată de regimul lui Putin. 

Procurorii susţin că, sub acoperirea unor sloganuri liberale, organizaţiile lui Alexei Navalnîi contribuie de fapt la crearea unor condiţii care caută răsturnarea ordinii politice din Rusia „Obiectivele reale ale activităţii lor vizează crearea condiţiilor pentru a schimba fundamentul ordinii constituţionale, inclusiv utilizarea scenariului unei revoluţii colorate”, se arată în comunicatul de presă al parchetului din Moscova.

Dacă va fi dusă la capăt, măsura ar pune organizaţiile lui Navalnîi pe aceeaşi listă cu al-Qaida. Ar lovi puternic în reţeaua de susţinători ai opozantului rus, în prezent aflat în închisoare, blocând practic orice fel de donaţii financiare pentru organizaţia vizată.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, execută în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar referitor la o fraudă datând din 2014. Opoziţia şi cancelariile occidentale consideră însă că dosarul a fost doar un pretext pentru încarcerarea sa.

Alexei Navalnîi a anunţat la sfârşitul lunii martie că încetează să accepte hrana şi începe greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie. Acesta acuză administraţia penitenciarului că-i refuză accesul la un medic, cu toate că suferă de o dublă hernie de disc.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite