În Rusia lui Putin, arestările se înteţesc şi sunt tot mai brutale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FSB

Valul de arestări constatat în ultimele zile în Rusia semnalează faptul că puterea de la Kremlin intenţionează să strângă şi mai tare laţul în jurul societăţii ruse. Se pare că are loc o punere în scenă a avertismentului făcut de Putin în primele zile ale războiului din Ucraina precum că ţara trebuie să se curăţe de „gunoaiele şi trădătorii” cu viziuni pro-occidentale.

Fizicianul Dmitri Kolker a fost arestat direct de la terapie intensivă, unde se afla din cauza unei boli grave. Portarul echipei naţionale de hochei pe gheaţă a Rusiei, Ivan Fedotov, care tocmai a semnat cu o echipă din Statele Unite, a fost reţinut după antrenament şi trimis undeva în zona arctică. Economistul Vladimir Mau, rector al Academiei Prezidenţiale Ruse de Economie Naţională şi Administraţie Publică, a fost săltat chiar în săptămâna în care fusese reales în Consiliul de Administraţie al Gazprom. Mesajul: aproape oricine poate fi pedepsit acum în Rusia lui Vladimir Putin, relatează „The New York Times”.

„Fiecare zi pare că ar putea fi ultima”, îndrăzneşte să spună Leonid Gozman (71 de ani) într-un interviu acordat telefonic pentru cotidianul american.

În pofida riscurilor, Gozman continuă să critice regimul Putin şi războiul dus de acesta în Ucraina.

Şi totuşi, niciuna dintre victimele recentei represiuni din Rusia nu contesta în public Kremlinul. Mulţi dintre cei mai influenţi opozanţi ai lui Putin care au ales să rămână în Rusia după invadarea Ucrainei, precum politicienii Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, au ajuns deja după gratii. Însă fiecare dintre ţintele recente reprezintă imaginea unei Rusii deschise, pe care Putin o vede tot mai mult drept o ameninţare existenţială pentru regimul său. Felul în care au avut loc arestările pare conceput intenţionat pentru a băga şi mai tare spaima în societate.

Dmitri Kolker a fost internat săptămâna trecută într-un spital din Novosibirsk din cauza unui cancer în stadiu avansat. Nu mai reuşea să mănânce şi era foarte slăbit. La o zi de la internare, fizicianul a fost arestat de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) sub acuzaţia de „trădare” şi dus cu avionul la Moscova. A murit în weekend într-o închisoare din capitala Rusiei.

„FSB mi-a ucis tatăl”, a scris pe reţelele de socializare fiul său, Maksim, în vârstă de 21 de ani. Mesajul era însoţit de o poză a telegramei prin care autorităţile informau familia despre deces. „Nici nu au lăsat familia să-şi ia rămas-bun”, deplânge el.

Maksim Kolker afirmă că tatăl său era devotat ţării. Atrăgea studenţi în laboratorul său şi îi încuraja pe cercetătorii în devenire să rămână în ţară. Acum, spune Maksim, familia sa trebuie să recupereze cadavrul fostului fizician pe propria cheltuială.

Nu este clar motivul arestării lui Dmitri Kolker, un specialist în optică cuantică ce a murit la vârsta de 54 de ani. Presa afiliată Kremlinului scrie că ar fi transmis informaţii secrete în străinătate. Dar detractorii Kremlinului sunt convinşi că acest caz face parte dintr-o campanie largă a FSB privind reprimarea libertăţii de gândire în rândul academicienilor ruşi. Un alt fizician din Novosibirsk, Anatoli Maslov, arestat la rândul său săptămâna trecută sub suspiciunea de trădare de stat, rămâne după gratii.

Arestările lui Kolker şi Maslov au avut loc concomitent cu cea a economistului Vladimir Mau, acuzat de fraudă. Vladimir Mau, în vârstă de 62 de ani, nu este un critic cunoscut al Kremlinului. Ba dimpotrivă, el figurează printre cei 300 de academicieni care au semnat în martie o scrisoare deschisă ce califică războiul din Ucraina ca fiind „necesar”. Chiar înainte de reţinere, a fost reales în Consiliul de Administraţie al Gazprom. Însă avea reputaţia de a fi un „liberal” în cadrul sistemului, adică o persoană care acceptă să lucreze pentru regim în speranţa că îl va urni din interior spre o direcţie transparentă şi pro-occidentală. Aşadar, arestarea sa este văzută ca o încercare a Kremlinului de a elimina ultimele elemente de rezistenţă din lumea academică rusă.

„Un mare duşman al guvernului şi al stabilităţii acestuia sunt oamenii care ştiu lucruri”, spune Gozman, care a lucrat împreună cu Mau în posturi de consilieri guvernamentali în primii ani ai Rusiei post-sovietice. „Adevărul este un duşman aici”, adaugă acest comentator liberal.

Politoloaga Ekaterina Schulmann, care a predat la academia lui Mau până în luna aprilie, precizează că arestarea economistului survine într-un moment în care regimul Putin vrea să impună puritatea ideologică. „Loialitatea ambiguă s-ar putea să nu fie permisă”, subliniază ea.

În aceeaşi ordine de idei, contractul semnat în luna mai de hocheistul Ivan Fedotov cu Philadelphia Flyers a fost văzut probabil ca o provocare. Fedotov, în vârstă de 25 de ani, plănuia să plece în această lună în Statele Unite, dar a fost preluat de bărbaţi mascaţi după un antrenament, urcat într-o dubă şi trimis undeva în Arctica oficial pentru a efectua serviciul militar. Potrivit presei ruse, arestarea lui Fedotov a avut loc la cererea parchetului militar. În condiţiile în catre Fedotov se înscrie în categoriile exceptate de la efectuarea serviciului federal, mulţi cred că reţinerea sa este o pedeapsă pentru faptul că a semnat cu o echipă din Statele Unite şi şi-ar fi „trădat” - aşa cum susţine Putin - patria.

„Nu voi fi surprins dacă îl vor urca pe un submarin şi îl vor trimite în larg. Nu va merge nicăieri după aceea”, a declarat pentru RIA Novosti un veteran al sportului sovietic.

Potrivit lui Gozman, un element comun al acestor arestări este cruzimea arătată de autorităţi. În sistemul lui Putin, insistă el, un astfel de comportament este recompensat.

„Sistemul este construit în aşa fel încât cruzimea excesivă a unui oficial este rareori pedepsită”, conchide Leonid Gozman.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite