În prag de iarnă, Putin ameninţă Europa cu o nouă criză a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat joi, la summitul BRICS din Brasilia, cu riscul întreruperii tranzitului de gazei dinspre Rusia către Europa prin Ucraina.

În condiţiile în care acordul în exerciţiu privind tranzitul de gaze din Rusia spre Europa prin Ucraina expiră până la finalul acestui an, liderul de la Kremlin pune presiuni şi avertizează că un nou acord riscă să nu fie încheiat, fapt cî va duce la oprirea livrărilor.

Potrivit preşedintelui rus, un obstacol în încheierea noului acord este procesele deschise de compania ucraineană Nafotgaz împotriva Gazprom.

În plus, Putin îşi doreşte un acord pe termen scurt, până la finalizarea construcţiei gazoductelor care ocolesc Ucraina.

Pe de altă parte, preşedintele rus a susţinut că nu are în prezent planuri pentru o întâlnire bilateral cu omologul său ucrainean. O astfel de întâlnire a fost evocată la începutul acestei săptămâni de fostul preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev.

În luna mai, directorul executiv al Naftogaz, Andrii Kobolev, atrăgea atenţia că Rusia intenţionează să provoace o nouă criză a gazelor legată de Ucraina. „Scopul ruşilor este să creeze o criză artificială (…) începând cu 1 ianuarie 2020, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, adică acum zece ani. Vor încerca să provoace o criză care să le permită să-şi impună interesele“, a declarat el. Mai mult, Kobolev a acuzat Rusia că tergiversează negocierile în mod intenţionat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite